Laat het water rustig in de grond zakken en zorg niet voor wateroverlast / teveel water, hier houdt de Portugese laurier namelijk niet van. Het water dient altijd de grond in te zakken en niet als een plas te blijven staan, anders dient de grond beter waterdoorlatend gemaakt te worden.
In principe kan de laurier zich uitstekend goed aanpassen aan zijn omgeving, maar staat het liefst in een waterdoorlatende grond. Wanneer hij in een waterdoorlatende grond staat hoef je ook niet veel water te geven. Het enige waar een laurier echt niet tegen kan is harde zeewind.
Een laurierhaag verzorgen
Na het planten moeten de haagplanten natuurlijk worden bewaterd. In het begin zelfs regelmatig zodat de kluit niet uitdroogt. Als de planten zijn aangeslagen is het wenselijk om tijdens de droge periodes toch minstens één keer per week water te geven.
Bovendien doet de laurier niet moeilijk over de grondsoort waarop hij geplant wordt. Het is een van de weinige haagplanten die zowel op droge als op natte grond kan staan.
De laurier heeft niet echt veel aandacht nodig als het gaat om watergeven. Uitzonderingen zijn zeer droge zomers en winters. Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren. Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst.
De grond waar de Portugese laurier is aangeplant, dient in de eerste 1,5 a 2 jaar continu vochtig te worden gehouden. Zodra de haagplanten in de grond staan, geeft u direct water. Daarna is minimaal een keer per week ons advies. In de warme zomerperiode dagelijks, bij voorkeur direct aan het begin van de dag.
De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig. De gele bladeren zijn helaas niet meer te herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat de nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Volle zon, halfschaduw maar ook schaduw wordt verdragen. In de schaduw zal de laurierkers minder bloeien. Elke grondsoort is geschikt. Direct na aanplanten zal een laurierhaag al voor veel privacy en beschutting zorgen.
De grond van de Laurierboom moet permanent vochtig gehouden worden. Als de wortel namelijk uitdroogt, gaat deze dood. Ook in de winter moet de Laurier voldoende water (elke 4 á 5 weken) blijven krijgen. Let op dat er geen laagje water in de pot blijft staan, want dit kan wortelrot veroorzaken.
Je mag een laurierhaag bij de snoeibeurt in het voorjaar flink terugsnoeien. De laurier kan een drastische snoei prima hebben, zelfs als je hem terugbrengt tot 15 centimeter boven de grond. Bovendien loopt hij in deze periode zo snel weer uit dat je binnen no time niets meer van de snoeibeurt ziet.
Als de bladluis of de schildluis bijvoorbeeld actief zijn in uw laurierhaag, ziet u dat meteen aan bruine of zwarte plekken in de bladeren. Bladvlooien maken hun aanwezigheid kenbaar aan de randen van het laurierblad. Die zullen eerst op gaan krullen en daarna een gele tot bruine kleur krijgen.
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg dat de plant altijd voldoende licht krijgt. Hoewel de Laurier niet winderhard (temperaturen tot -5°C) is, kunnen ze de warmer wordende winters in Nederland overleven. Wilt u echter geen risico lopen, plaats de Laurier dan op een koele, vorstvrije plek.
Dit kunnen goed gerijpte compost of hoornkrullen zijn. Een mengsel van beide is het beste beide zorgen ze ervoor dat de Laurierkers voorzien wordt van mineralen en stikstof. Een ander meststof kan mest in een korrelvorm zijn, de BlauKorn of vloeibare langdurige meststof.
Onder ideale omstandigheden kan de plant wel honderd jaar worden. Laurier groeit in het wild vooral in het oostelijke Middellandse Zeegebied, in landen als Turkije en Griekenland, maar ook verder oostwaarts, zoals in Georgië, Iran en Irak. Hier kan de boom tot wel 18 meter hoog worden.
Door de laurierkers jaarlijks een à twee maal te snoeien stimuleert u een dichtere vertakkingswijze. De haag zal daardoor weliswaar niet sneller in hoogte toenemen, maar wel voller en compacter ogen. Verder kan het jaarlijks bemesten van uw laurierhaag ook een handje helpen bij de groei van deze haagplant.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
De beste tijd om de laurier te snoeien is het voorjaar (maart-april) en nog eens in augustus-september.
Omdat de wortels van een laurier oppervlakkig liggen kunnen de stobben hiervan vrijwel altijd in het geheel worden verwijderd met een stobbenfrees.
Alle onderdelen van de plant zijn dus giftig bij inname voor mens en dier, met uitzondering voor tuinvogels. Is de Portugese laurier eetbaar? Nee, alle onderdelen van de Portugese laurier plant zijn giftig. Alleen bij de 'echte ' laurier, de Laurus nobilis, kunt u de gedroogde (of verse) blaadjes eten.
Je kunt de laurier met wortelstekken en zgn.kopstekken vermeerderen.
De Portugese laurier groeit gemiddeld zo'n 15 tot 30 centimeter per jaar. Dat zou neerkomen op ruim 1 centimeter tot 2,5 centimeter per maand. De groei gaat echter niet het hele jaar door even snel. In het voorjaar zet de Portugese laurier een groeispurt in, die aanhoudt tot de langste dag van het jaar (rond 21 juni).
Hoe laurier verzorgen? Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Onvoldoende water
Het eerste dat u moet controleren wanneer de bladeren van uw plant geel worden, is de watergift. Het kan zijn dat u uw planten te weinig water geeft. Planten hebben vocht nodig om te overleven, en een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat de bladeren geel worden en uiteindelijk verwelken.
Om ervoor te zorgen dat je planten éxtra hard shinen, kan je een lauw sopje met melk en water maken. Melk verstevigt namelijk de bladeren van de plant en geeft ze meer glans.