Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe knolselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de knolselderij 2-4 minuten kort voor invriezen. De knolselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
Een aangesneden knolselderij bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast. Je kunt rauwe knolselderij ook invriezen na ca. 2-4 minuten blancheren. Hij is daarna, net als gare knolselderij, tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimaal -18°C).
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden knolselderij wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Knolselderij is supergezond. Het zit bommetjevol vitamine C, wat belangrijk is voor je weerstand. Samen met de natuurlijke suikers en folaat die in deze knol zitten helpt vitamine C je energie op peil te houden. En er zit kalium in, wat weer kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
Invriezen is dus een goede optie om van een lagere prijs te profiteren, of wanneer je veel van de knol over hebt gehouden. Overigens kun je ook gerechten met knolselderij invriezen, en zelfs puree gemaakt van knolselderij.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe knolselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de knolselderij 2-4 minuten kort voor invriezen. De knolselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
De knol van knolselderij kun je zowel rauw, gepureerd als gekookt eten. Daarnaast kun je ook het blad gebruiken in gerechten, deze heeft een licht bittere smaak. Knolselderij in de keuken kun je vergelijken met het gebruik van aardappels. Je kunt er een stamppot mee maken of gratineren in de oven.
Knolselderij bestaat uit een en al vezels. Supergezond dus. Vezels helpen je darmen gezond te blijven en je stoelgang te verbeteren. Het is daardoor onder andere een goede hulp om diabetes te verminderen.
Knolselderij kan worden gegeten ter vervanging van aardappels. Het bevat minder calorieën en is namelijk veel voedzamer. Knolselderij bevat bijvoorbeeld veel vitamine K en vitamine C. In 100 gram knolselderij zit wel 34% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vitamine K.
Knolselderij is tevens vochtafdrijvend. Het stimuleert de nieren om meer gifstoffen uit het lichaam af te voeren. Nierstenen zouden ook makkelijker worden uitgeplast door het eten van knolselderij. Knolselderij bevat veel Choline.
Je kunt (bijna) alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Dit houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna gelijk met ijskoud water afspoelt waardoor het kookproces wordt onderbroken.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Hoe langer een knolselder in contact komt met de lucht, hoe meer hij begint te bruinen. Om de knolselder zo wit mogelijk te houden, schil je hem in 1 stuk en wrijf in met een half doorgesneden citroen. Dan: niet gaan stomen (want dat is alweer contact met de lucht) maar direct onderzetten in water met melk!
In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de bleekselderij 2-3 minuten kort voor invriezen. De bleekselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren. Gare bleekselderij kun je ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Is knolselderij keto? Je kan knolselderij op een keto dieet eten, maar het is niet een keto groente bij uitstek. In het algemeen kan je ervan uit gaan dat alles wat onder de grond groeit niet echt keto is.
Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven, laten garen in de oven, gebruiken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken.
Er zitten 27 kilocalorieën in 1 schaaltje (70 gram) knolselderij. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'knolselderij'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Knolselderij, pastinaak, doperwten en tuinbonen scoren heel hoog qua vezels, met bijna 5 gram per 100 gram. Dus als je deze groenten lekker vindt, kun je ze wat vaker op het menu zetten.
Waarom is bleekselderij goed voor je gezondheid:
Vitamine A is belangrijk voor de goede werking van je ogen. Bovendien helpt vitamine A je huid gezond te houden en zorgt het mede voor een goede weerstand. Ook vitamine C, vitamine K en kalium zijn goed vertegenwoordigd in de bleekselderij.
Knolselderij: ruwe bolster, blanke pit
Maar onder dat ruwe uiterlijk gaat een verfijnde smaak schuil. De knol smaakt aromatisch, lichtzoet en in de verte een beetje naar anijs. Het is de perfecte smaakmaker voor bouillons en fonds, waar hij wortel, bleekselderij en ui goed gezelschap houdt.