Toch is het niet heel slim om de verschillende wasmiddelen voor een andere kleur te gebruiken. In wit wasmiddel zit namelijk een beetje bleek aan toegevoegd om de witte kleuren zo lang mogelijk wit te houden. Als je dit gaat gebruiken voor je bonte of zwarte was, zullen deze kleuren dus juist vervagen.
Zwart en gekleurd
In principe kunt u zwarte was dus gewoon schoon krijgen met hetzelfde middel dat u gebruikt voor de bonte was. In wasmiddel voor gekleurde was zitten immers geen bleekmiddelen, dus als het goed is tast het de kleur niet aan.
Het beste wasmiddel voor zwarte was is Robijn black velvet. Zwarte kleding hoort mooi zwart te blijven en niet flets te worden na enkele wasbeurten. Kies daarom ook voor een wasmiddel speciaal voor zwarte of donkere was. Dit wasmiddel bevat care serum, een ingrediënt die helpt om je kleding langer mooi te houden.
Gebruik wasmiddel voor witte was. Dit type wasmiddel heeft een licht blekende werking waardoor je was stralend wit uit de machine komt. Je kunt eventueel wel kleurwasmiddel voor witte kleding gebruiken, maar nooit wit wasmiddel voor gekleurde of donkere was.
Robijn Zwitsal geur – Beste wasmiddel 2022
Het Robijn Klein & Krachtig wasmiddel is gemaakt voor alle bonte en gekleurde was. Wat wij echt een pluspunt vinden is dat het heerlijk naar zwitsal ruikt. Robijn houd de kleuren langer net als nieuw ook bij vaak wassen.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Goedkoop is geen duurkoop
Erkende merken als Ariel, Persil of Robijn, die ruim tweemaal zo duur zijn omdat er veel reclame voor gemaakt moet worden, kwamen niet verder dan de subtop.
Toch is het niet heel slim om de verschillende wasmiddelen voor een andere kleur te gebruiken. In wit wasmiddel zit namelijk een beetje bleek aan toegevoegd om de witte kleuren zo lang mogelijk wit te houden. Als je dit gaat gebruiken voor je bonte of zwarte was, zullen deze kleuren dus juist vervagen.
Zwarte en Donker gekleurde is geschikt voor handwas en machinewas. Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden. Zo blijft je donkere kleding langer als nieuw. Want wat zwart is, moet zwart blijven!
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Kleur fixeren met azijn
Heeft u kortgeleden een nieuwe zwarte broek of trui aangeschaft? Dan is het zinvol om deze voor u hem in de wasmachine doet, eerst een nachtje te laten weken in een badje van water en azijn. Op deze manier fixeert u als het ware de kleur en blijft deze langer mooi, zelfs na het wassen.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Zwarte was
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden.
Aan wit wasmiddel is namelijk bleekmiddel toegevoegd. Dit geldt voor vloeibaar wasmiddel en waspoeder, maar in de poedervorm zit vaak veel meer bleek. Hierdoor blijft je witte wasgoed langer wit. Donkere of bonte kleding en bleek gaan uiteraard niet samen, omdat het de kleur kan aantasten.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Uit de meest recente test op bonte was kwam Ariel Kleur & Stijl poeder het beste uit de test. Dit wasmiddel is het beste in het wegwassen van vlekken en voorkomen van vergrauwing. Ook houdt dit middel kleuren lang mooi. Wel blijven er resten achter op de kleding.
Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt. De oplossing voor dit probleem is de machine zo nu en dan te laten draaien op 90 graden.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
„Wasmiddelen bederven niet”, vertelt Freek Bracke van Unilever Benelux, producent van onder andere Robijn, Omo en Sunil. „Maar ze verouderen wel heel geleidelijk, waardoor bijvoorbeeld de vlekverwijderende werking kan verminderen of de geur van het product wat kan vervagen, maar het product blijft bruikbaar.”