Als je op de voorgeschreven manier de pil slikt en in je stopweek zit, dan ben je beschermd tegen zwangerschap (maar niet tegen SOA's!). Echter heb je bij correct gebruik van de pil toch tussen de 0,2% en 10% kans op zwangerschap.
Doordat je het sperma van je vriend slikt, komt het in je lichaam en zo herkent het zijn DNA. Je lichaam accepteert als het ware zijn sperma en wanneer je zwanger probeert te raken, ziet je lichaam het sperma niet meer als een 'indringer' maar accepteert hij het sneller. Zo raak je dus makkelijker zwanger.
Nee, deze methode wordt niet beschouwd als een effectieve vorm van anticonceptie. Er is niet alleen een kans dat het voorvocht levend sperma bevat, maar de kans om zwanger te worden is groter dan bij andere anticonceptiemethoden.
Vrouwen kunnen zwanger worden bij vrijen zonder penetratie (dus zonder dat de man in de vrouw komt). Ook bij huid-op-huidcontact van vagina en penis is er altijd een kleine kans op zwangerschap. Zowel via voorvocht als via sperma.
Nederlands onderzoek wijst uit: mannelijk zaad bevat stoffen die het afstoten van een bevruchte eicel kunnen voorkomen. Mits die door mond en maag worden opgenomen. Fellatio - het oraal bevredigen van een man, pijpen dus - lijkt de kans op een miskraam te verkleinen.
'Volle seksuele bevrediging', zo definieert de Van Dale het orgasme. "Tijdens een orgasme trekken de spieren in het bekkenbodemgebied zich samen", zegt seksuoloog Astrid Kremers. "Een orgasme kun je zien als een ontlading na stimulatie van meestal de clitoris bij vrouwen en meestal de penis bij mannen."
Tweede trimester
Als je zwanger bent, zijn je tepels, schaamlippen en clitoris namelijk beter doorbloed. Door die doorbloeding worden je schaamlippen en clitoris sneller geprikkeld, waardoor je sneller opgewonden kan raken en misschien ook meer geniet van seks.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Iedere seksuele handeling waarbij voorvocht in de vagina kan komen in theoretisch een mogelijkheid om zwanger te worden. Deze kans is heel erg klein, maar pas ook hiermee op als je persé niet zwanger wilt worden.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Sperma heeft vocht en warmte nodig om te overleven, maar zelfs als de temperatuur van het water de lichaamstemperatuur zou benaderen, verspreidt sperma zich in water en wordt het gescheiden van de beschermende vloeistoffen in het zaad.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Je man moet proberen zijn penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina te houden, zodat er zoveel mogelijk zaad op de goede plek terechtkomt. Blijf na de zaadlozing nog even liggen, zodat het zaad niet meteen uit je vagina loopt.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Sommige vrouwen zijn bang voor een miskraam, door vrijen kan je geen miskraam opwekken. Tweede trimester: Na de eerste drie maanden verdwijnen vaak de kwaaltjes, meestal breekt voor veel vrouwen een energieke periode aan.
Vrijen en zwanger
Gemeenschap kan geen schade veroorzaken aan de ongeboren baby. Alleen wanneer er sprake is van bloedverlies of gebroken vliezen wordt vrijen afgeraden. Tijdens of na het vrijen kan de baarmoeder hard worden (buikpijn), doordat deze bij een orgasme samentrekt. Dit is geen reden tot ongerustheid.
Je kan het sperma opvangen in een condoom (als je er eentje gebruikt) of je kan papieren zakdoekjes of toiletpapier bij de hand houden om het sperma te onderscheppen. Om te voorkomen dat je onderbroek besmeurd wordt, kan je een inlegkruisje gebruiken.