Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet.
Het is verstandig om bramen die naast drukke wegen groeien niet te eten. Er kunnen namelijk giftige stoffen in de bramen zitten. Bramenplanten geven elk jaar meer vruchten. Daardoor kan de oogst in het eerste jaar wat tegenvallen.
Pluk alleen bramen die een donkere kleur hebben en makkelijk loslaten van het steeltje, anders zijn ze nog niet rijp. Pluk ook geen aangetaste of beschimmelde vruchten.
Rijpe bramen zijn zoet en zeer sappig. Ze kunnen ongekookt of gekookt worden gegeten.
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit. "En paddenstoelen zijn gewoon mooi om te zien voor natuurliefhebbers."
Zo bevatten ze vitamine E en vitamine C, welke beiden als antioxidant je lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Vitamine C helpt daarnaast je weerstand in stand te houden en is van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan een stevige huid en sterke tanden.
Onder het kroontje willen nog wel eens wormpjes voorkomen. In de winkel komt u dat zelden tegen, maar bij zelfgeplukte bramen wel. Als u ze tegenkomt legt u de bramen even in zout water.Spoel ze daarna goed af en alle wormpjes zijn er uit.
Het is in Nederland niet verboden om bramen te plukken. Voor bramen is een klein bakje met een hoeveelheid van 250 gram voor eigen gebruik en op eigen risico toegestaan. Op grote schaal of commercieel plukken wordt door Staatsbosbeheer beschouwd als diefstal en beschadiging van zijn terrein.
Je kunt bramen het beste snel in koud water wassen om aroma- en sapverlies te voorkomen. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus doe het liever niet onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwijder pas na het wassen de kroontjes en steeltjes met je duim en wijsvinger of een scherp mesje.
Bramen plukken
Ze zijn rijp wanneer ze donkerpaars of zwart gekleurd zijn en ze makkelijk loslaten van de steel. Hoe groter en hoe donkerder ze zijn, des te beter ze smaken. Als ze niet makkelijk loslaten, zijn ze dus nog niet rijp en kun je ze beter nog even laten zitten.
Doorgaans kun je bramen vanaf augustus tot begin oktober plukken. Via Wildplukwijzer.nl vind je bramenstruiken bij jou in de buurt.
Zolang ze nog wat rood tot donkerrood zijn ze nog niet rijp en zuur, maar door en door zwart, beginnend dof te worden, dan zijn ze heerlijk zoet.
Bramen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Bramen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Bramen bevatten veel voedingsstoffen
Bramen zijn heerlijk en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder: Vitaminen: A, B1, B2, B6 , B11, C en E. Mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper.
Tip. Een schaaltje bramen van 125 gram telt mee als 1 keer fruit. Geniet van deze heerlijke zomertraktatie en werk meteen mee aan je dagelijkse portie fruit van 200 gram!
Larve van de frambozenkever in een framboos (foto: Rasbak, GNU licentie)Deze laatste zorgt dat het eten van bramen niet geheel zonder risico is: de blaasworm (ook wel vossenlintworm of kleine lintworm) kan via de urine van de vos op de bramen belanden en na inname door de mens gezondheidsproblemen veroorzaken.
De beestjes vinden het al niet prettig onder water, maar tegen het zout kunnen ze al helemaal niet. Resultaat: ze zullen loslaten van de bramen en naar het oppervlak drijven. Laat de bramen een tijdje staan en roer af en toe door. Na 1-2 uur zul je zien dat er flink wat beestjes drijven en misschien ook nog wat bramen.
Je kunt de bramen 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen: laat de bramen bevriezen, verspreid op een bordje. Verpak ze daarna in een bakje en stop ze weer in de vriezer.
Een braam is een klein opstaand randje of puntje aan de zaagkant van metaal. Dit kan erg scherp zijn en maakt het werkstuk niet glad. Dit maakt het werkstuk niet veilig voor gebruik. Er is namelijk kans op verwondingen en soms is het geheel onbruikbaar.
De bramen moeten makkelijk loslaten van het steeltje, je hoeft geen kracht te zetten. Rode of groene bramen moet je laten zitten aan de struik. Waar plukken? Aan de randen van bossen en in de duinen vind je vaak grote bramenstruiken.
Het beste antwoord. Frambozen zijn ongelooflijk kwetsbaar, hierdoor is het plukken ook een voorzichtig en tijdrovend werkje. Daarom zijn ze ook duurder. De frambozen worden meestal direct in de bakjes voor de verkoop geplukt, omdat uitsorteren na een goede pluk eigenlijk niet hoeft.
Bij van aantasting door de bramengalmijt (Aceria essegi) blijven de bramenvruchten gedeeltelijk of helemaal rood en lijken niet verder te rijpen. Ze zijn smakeloos en niet oogstbaar.
Oorzaak van wormen bij mensen
Besmetting met wormen kan plaatsvinden van dier op dier, van mens op dier of omgekeerd en van mens op mens. Je kunt bijvoorbeeld een worminfectie oplopen als er eitjes op je handen aanwezig zijn en je je handen vervolgens in je mond stopt.
U kunt wormpjes zelf behandelen met mebendazol van de apotheek of drogist. Heel soms zit er een ander soort worm, zoals een spoelworm, zweepworm of lintworm. Ziet u een (stukje) worm in uw poep? Neem deze mee naar de huisarts in een dicht potje.