Zelf kweken kan gewoon in de woonkamer. Gember is een geliefde smaakmaker in gerechten en wordt ook veel gebruikt om thee mee te maken. Door een stuk van de wortelstok te planten kunt u zelf een gemberplant opkweken. Niet alleen handig in gebruik, maar ook erg leuk om te doen.
Gember is een knolgewas dat in tropische en subtropische gebieden wordt geteeld. Als je haar in koel Nederland wilt telen zul je dus zo vroeg mogelijk moeten beginnen en de planten het warmste plekje in je tuin (of liever nog in de kas) geven. Gember is niet alleen heel lekker maar ook heel gezond.
Je kunt gember stekken door een een stukje van de oude wortel af te breken en op een plantafstand van 20 cm in de grond te stoppen. Waar kun je gember kopen? Je kunt een gemberwortel bij jouw plaatselijke supermarkt kopen.
Uitlopers op de gemberwortel zijn kleine bultjes op stronk die iets witter zijn dan de korst van de gemberwortel. Hier komt uiteindelijk de plant uit. Poot ongeveer 3 à 5 cm wortel (met minstens één uitloper) in een pot met compost. Houd de compost vochtig door circa om de 3 dagen een beetje (1/4 kopje) water te geven.
Vul de pot met potgrond en plaats de gember in het midden van de pot met de knoppen naar boven gericht. Bedek de wortel daarna met een dun laagje aarde. Geef je plant vanaf dat moment iedere dag een beetje water, totdat 'ie blaadjes krijgt. Eén keer in de maand kun je plant eventueel nog wat extra plantenvoeding geven.
Maar voor de liefhebber van sierplanten zijn er ook mogelijkheden genoeg. Er zijn veel vaste planten uit de gemberfamilie die bij ons net wel, of net niet winterhard zijn.
Gember is een tropische plant en houdt van een warm klimaat. Hij kan niet tegen vorst en ook niet goed tegen direct zonlicht. Kies dus een mooi warm plekje in huis, en in de zomer best een schaduwrijk plekje op het terras.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Je kunt kurkuma in een pot met aarde planten en in de vensterbank houden, als je vensterbank daar (ook qua zonlicht) geschikt voor is. Kurkuma kan gedurende de zomer ook buiten in de tuin staan, maar plant de wortels dan bij voorkeur in een plantenbak en niet in de volle grond.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
Gemberthee Gemberthee helpt tegen keelpijn, verstopte neus en koude rillingen. Het recept: 3 theelepeltjes geraspte gemberwortel, halve liter water, 2 eetlepels vers citroensap, 1 eetlepel honing. Laat gember en water 10 minuten sudderen in een afgedekte pot.
Stukken verse gember kun je in een open plastic zakje in de groentelade van de koelkast bewaren. Op deze manier blijft de gember 3 weken goed. Verse gember kun je ook invriezen in kleine porties. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maanden bewaren in afgesloten potjes.
Knoflook kun je niet zaaien, knoflook moet je poten. De beste tijd om knoflooktenen buiten in de volle grond te poten, is het najaar. Je kunt dus knoflook planten van half september tot half november. Hoe eerder gepoot, hoe eerder je kunt oogsten.
Schil en snijd de gember in stukjes. Doe het citroensap, de gemberstukjes en eventueel de honing of ahornsiroop in een blender of in een kom met staafmixer en mix. Giet het mengsel in een fles en bewaar in de koelkast. Het drankje is enkele dagen houdbaar.
De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst. Rond deze tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken. Veel groentes zijn al geoogst en er is niet veel meer wat je kunt zaaien en planten.
Op gember maken supermarkten een behoorlijke winst. De prijzen waarvoor Total Produce aan de groothandel en detailhandel verkoopt, liggen rond de 13 euro per kilo.
Ze is niet winterhard en kan dus beter in een pot geplant worden. Het blad sterft af in november, geef dan geen water meer en zet de pot op koele, vorstvrije plaats om te overwinteren.
De Curcuma Longa plant behoort tot de gemberfamilie. Dit is ook wel te zien aan het uiterlijk van de wortel. Kurkuma ziet er hetzelfde uit als gember, maar heeft van binnen een donker gele bijna oranje kleur; vandaar ook de naam geelwortel.
Kurkuma houdt van een plekje in de zon met veel daglicht. Om te voorkomen dat de plant uitdroogt geef je ze best twee maal per week water. Houd het waterpeil goed in het oog maar zorg er ook voor dat de grond niet te nat staat om wortelrot tegen te gaan.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen. Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Gemberrecepten. Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
Hedychium is de mooiste en meest winterharde gember plant. Deze exotische gemberplant heeft prachtige bloemen op lange stelen die een zeer aangename, ver dragende, zoete geur afgeven. De Hedychium zal uw tuin een bijzondere architecturale structuur geven. Het is een makkelijke plant die zich goed vermeerdert.
Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd de knol gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Vlees wordt malser door gember, omdat verse gember een eiwitsplitsend enzym bevat. Gember is als verse knol te koop, maar ook als gembersiroop of gemberpoeder.
Zelf uien zaaien
Uien groeien onder de grond, het zijn tweejarige planten. Je zaait ze in het ene jaar, hier groeien kleine uitjes uit, pootuien of plantuien genoemd. Deze pootuien bewaar je droog en koel en plant je na de winter in het volgende voorjaar uit. Ze groeien in één zomer uit tot een stevige, smakelijke bol.