Hoewel u daarin wel noten, zaden en pitten tot meel kunt vermalen is graan daarvoor echt te hard. Wilt u zelf graan vermalen, dan dient u dus een echte graanmolen aan te schaffen. Die kunt u met de hand bedienen, maar er zijn natuurlijk ook elektrische graanmolens verkrijgbaar.
Meel wordt oorspronkelijk gemaakt van graan, meestal is dit tarwe. Met 'meel' wordt daarom bijna altijd tarwemeel bedoeld, maar 'graan' is eigenlijk gewoon een verzamelwoord voor zaden en gewassen zoals tarwe, gerst, rogge en spelt. In principe kun je van iedere graansoort 'meel' maken.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees.
Het antwoord is ja … máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken.
Heb je geen vloeiende bloem in huis? Dan doet patisseriebloem, speltbloem of eender welke andere soort de job even goed. Daarnaast kan je een klein beetje van het poeder waarmee je kant-en-klare puree maakt gebruiken om sauzen in te dikken.
Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Dat zijn veel vragen in één keer! Het verschil tussen zelfrijzende bloem en gewone bloem is dat er bij zelfrijzende bloem bakpoeder is toegevoegd, wat er voor zal zorgen dat gebak, brood of patisserie beter zal rijzen en dus luchtiger wordt.
Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel. Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse bloem. Deze bloem is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.
Afhankelijk van de bodemsamenstelling kun je verschillende graansoorten en kruidenmengsel gebruiken. Op rijke kleigrond kun je tarwe en gerst verbouwen, op iets armere grond doen spelt, éénkoorn en haver het prima en op arme zandgrond voelt rogge zich thuis. Voorbereiding: Een akker moet u ieder jaar opnieuw spitten.
De goedkoopste elektrische graanmolen kost zo'n 260 euro, een wat luxere zo'n 300-350 euro. Denk ook eens aan het aanschaffen van een tweedehands graanmolen. Het klopt, graan, zoals tarwe, spelt of rogge kan je tegen zeer aantrekkelijke prijzen kopen bij de molenaar.
In de praktijk worden de benamingen bloem en meel veelal door elkaar heen gebruikt. Tarwebloem is zoals de naam al zegt bloem van tarwe. Er bestaat harde en zachte tarwe. Harde tarwe bevat meer gluten (eiwitten) die deeg doen rijzen en structuur geven.
Witte bloem levert alleen energie en heeft geen toegevoegde waarde. Het ontbreekt aan vitamines, bouwstoffen en vezels. Witte bloem wordt ook wel geraffineerd genoemd: alle belangrijke voedingsstoffen zijn eruit gehaald. Meel of volkorenbloem bevat wel belangrijke voedingsstoffen.
Witte bloem kan geen bouwstenen leveren met macronutriënten, waaronder gezonde vetten en eiwitten. Het voedt het lichaam alleen met bewerkte koolhydraten. Veel moderne witte bloem is gemaakt van genetisch gemodificeerd tarwe dat behandeld is met fungiciden, pesticiden en insecticiden.
Een boer krijgt op dit moment € 2,10 voor tien kilo tarwe. Een gewoon Hollands brood weegt ca. 800 gram en kost gemiddeld € 2.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Deze zeer fijne bloem is gemaakt van zachte tarwe en bevat weinig gluten. Patisseriebloem is daarom een goede keuze voor zacht en luchtig deeg zoals dat van pannenkoeken, cake, wafels, taarten en voor sauzen.
Vloeiende bloem wordt vooral gebruikt in sauzen omdat het geen klonters vormt, maar is ook geschikt voor patisserie en gebak.
Zelfrijzende bloem is bloem waar de producent zelf al een rijsmiddel aan heeft toegevoegd. Dat rijsmiddel is bakpoeder (niet te verwarren met baksoda, dat is iets anders). Zelfrijzende bloem wordt gebruikt om beslag snel te laten rijzen tijdens het bakken, zonder dat er een rijstijd vooraf nodig is.
Het rijsmiddel bakpoeder gebruik je in zoete baksels, van cakes tot koekjes. Het heeft geen ander ingrediënt nodig om te werken, alles wat nodig is zit al in het bakpoeder zelf. Bakpoeder is niet geschikt voor brood.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden.
Tekorten aan bloem komen vaker voor. Tijdens de coronapandemie was de bloem ook geregeld uitverkocht, net als andere producten. Dat kwam vooral door een mix van verstoringen in de distributieketen en door hamsteren onder consumenten, zoals de befaamde plotse run op wc- papier.
Krijgt een plant te veel voedingsstoffen, vooral stikstof, dan gaat de plant voornamelijk blad maken en geen of nauwelijks bloemen. Er kan ook een tekort aan voedingsstoffen spelen, bijvoorbeeld van fosfor. Is de bodem te zuur dan worden voedingsstoffen vaak niet goed opgenomen.
Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam. Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel.