Werkgevers zijn vanuit de wet Poortwachter verplicht om je te helpen weer aan het werk te gaan. Toch is de realiteit dat sommige werkgevers het dienstverband bij vrouwen met
HP gevaarlijk? Gelukkig is hyperemesis gravidarum niet schadelijk voor je baby. Het is alleen niet goed voor je eigen gezondheid, door het risico op uitdroging en ondervoeding.
Een aantal symptomen van HG zijn:
Misselijkheid. (Extreem veel) Overgeven. Weinig plassen. Uitdroging.
Dit instituut registreert gegevens over de zwangerschap en eventuele zwangerschapscomplicaties. Uit deze gegevens bleek dat er onder 900.074 zwangerschappen 8.300 zwangerschappen met HG waren. Dit is een percentage van 0,89%.
HG staat voor Hyperemesis Gravidarum en betekent letterlijk 'extreem braken van zwangeren'. Vaak gaat dit gepaard met een of meerdere ziekenhuisopnames om uitdroging te voorkomen of te verhelpen. Bij de meeste vrouwen die misselijk zijn tijdens hun zwangerschap gaat dit na het eerste trimester over.
Hoe groot is de kans dat ik weer HG krijg? De onderzoeken over de kans op nog een keer HG geven op dit moment cijfers tussen de 15-80% kans op herhaling aan. Een onderzoek uit 2005 laat een kans van 15.2% zien.
Met andere woorden: als je moeder een HG zwangerschap heeft gehad, dan heb jij een 3 keer hogere kans om HG te krijgen. Dit betekent dat het waarschijnlijk is dat het genetisch materiaal dat je moeder mee krijgt jouw kans op HG verhoogt.
8 op de 10 vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het begint meestal tussen de 4e en de 7e zwangerschapsweek. Veel vrouwen hebben de meeste klachten rond de 9e zwangerschapsweek. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond.
De meeste vrouwen die HG krijgen, kunnen niet functioneren zonder enige vorm van medicatie of lopen hierdoor ernstige gezondheidsschade op. Vaak worden anti-misselijkheidsmedicijnen (zoals emesafene, primperan of zofran) voorgeschreven, eventueel samen met een maagbeschermer (zoals omeprazol of antagel).
Er bestaan verschillende theorieën over, maar hoe hyperemesis werkelijk ontstaat is niet duidelijk. Vele verschillende oorzaken samen leiden tot overmatig braken in de zwangerschap. Een oorzaak van zwangerschapsbraken heeft te maken met hormoon- veranderingen tijdens de zwangerschap.
Hyperemesis gravidarum houdt vaak niet op nadat je bevallen bent. Van een normale zwangerschap moet je al een maand of negen herstellen (de negen maanden op en negen maanden af regel), maar dat is gemiddeld genomen en de ene vrouw is na drie maanden al weer de oude terwijl de andere vrouw daar één jaar over doet.
Hoewel tot 85 procent van de aanstaande moeders last heeft van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, treft hyperemesis gravidarum slechts zo'n 3 procent van de zwangere vrouwen. Het begint meestal in de vroege zwangerschap, vóór ongeveer negen weken, en verdwijnt vaak tijdens het tweede trimester.
Symptomen. De verschijnselen variëren van brandend maagzuur (maagpijn en zure oprispingen) tot misselijkheid en overgeven. Deze symptomen kunnen voorkomen vanaf de 1e week dat u over tijd bent en duren meestal tot de 12e of 13e week.
Het hoogtepunt van misselijkheid tijdens je zwangerschap is wanneer je ongeveer 9 weken zwanger bent. De ene vrouw heeft vooral last van brandend maagzuur, de ander moet ook overgeven. Hoelang de misselijkheid duurt, verschilt per persoon. De kans bestaat dat je alleen last hebt van ochtendmisselijkheid.
Sommigen geven ook over. Meestal gaat het vanzelf weer over. Het helpt om vaker kleinere hoeveelheden te eten en te drinken. Via je huisarts of gynaecoloog kun je medicijnen krijgen.
Veel vrouwen hebben de eerste maanden van hun zwangerschap last van ochtendmisselijkheid en braken. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf tussen de twaalf en twintig weken van de zwangerschap.
Misselijkheid en braken: neem contact op met uw arts als u na 1 of 2 dagen gebruik nog geen verbetering merkt. Gebruik metoclopramide alleen langer dan 5 dagen achter elkaar op advies van uw arts. Gebruikt u het langer dan 5 dagen?
Hieronder staan de 3 belangrijkste medicijnen: Meclozine. Meclozine, eventueel in combinatie met pyridoxine (vitamine B6) (Emesafene®), wordt vaak als eerste gegeven bij misselijkheid in de zwangerschap. Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van dit middel in de zwangerschap.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Als eerste krijg je Emesafene voorgeschreven (in de vorm van tabletten of zetpillen) via de huisarts. Wanneer dit niet helpt kun je je huisarts om metoclopramide tabletten of zetpillen van 10mg vragen, die je 3 maal daags slikt, verdeeld over de dag.
dosering van 4 tabletten per dag mag hoogstens 2 dagen achtereen gebruikt worden. Een langer gebruik in deze hoge dosering dient eerst met uw arts overlegd te worden. U moet zo snel mogelijk overgaan op 2 tabletten per dag.
Een grote stijging in progesteron zorgt ervoor dat jij je zo uitgeput voelt. Naast hormonale veranderingen werkt je lichaam nu ook voor 2 personen in plaats van 1. Dat vraagt natuurlijk energie van je lichaam, je stofwisseling gaat sneller, je bloeddruk daalt en je suikerspiegel daalt.
8 op de 10 vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het begint meestal tussen de 4e en de 7e zwangerschapsweek. Veel vrouwen hebben de meeste klachten rond de 9e zwangerschapsweek. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond.
Een droge en een natte variant
Er zijn dan ook twee varianten van HG: Droge variant – vrouwen ervaren vaak een brok in de keel en zijn 24 uur per dag misselijk. Eten is vaak niet goed mogelijk. Natte variant – vrouwen geven niet alleen in de ochtend een keer of twee over.