Een migraineaanval kan je prestaties op werk beïnvloeden. In sommige gevallen helpen migrainemedicijnen en bijbehorende maatregelen om toch aan het werk te blijven, maar soms is een aanval dusdanig heftig dat je beter naar huis kunt gaan.
Mensen met migraine liggen buiten werktijd veel op bed om toch maar naar hun werk te kunnen. Maar als je dat jarenlang doet, houdt het een keer op. Met alsnog de kans op langdurige uitval vanwege burn-out. Of je kunt werken met migraine hangt ook af van de mate waarin je pijn wordt verlicht door medicatie.
Ongeveer 19% van de volwassenen in Nederland heeft last van migraine, waarbij ongeveer drie keer meer vrouwen dan mannen migraine krijgen. Buiten een aanval om functioneren deze mensen normaal. Maar tijdens een migraineaanval kun- nen zij minder goed presteren op het werk. Soms moeten ze zich ziek melden.
Hierdoor worden mensen met migraine vaak ten onrechte helemaal goed gekeurd. Vaak zeggen bedrijfsartsen zelfs dat je op migraine niet volledig of gedeeltelijk afgekeurd kunt worden. Dat is onzin.
Migraine kan onvoorspelbaar zijn en werkt daarom verstorend voor afspraken op de werkvloer. Bied medewerkers met migraine daarom de ruimte voor regelmatige rustmomenten tijdens hun werkdag. Ook het aanbieden van flexibele werktijden kan medewerkers met migraine helpen om hun werk aan te passen aan hun eigen behoeften.
Tijdens de herstelfase wordt de hoofdpijn minder. Veel mensen vallen in slaap en worden wakker met een milde hoofdpijn. De herstelfase kan één tot twee dagen duren, soms ook een week. In deze laatste fase zijn veel migrainepatiënten nog snel vermoeid en minder geconcentreerd.
Het vervolg: de pijn
Je kunt niet door met waar je mee bezig was. Licht en geluid is ondraaglijk: licht brandt in je ogen, geluiden lijken tien keer luider. Je bent misselijk en moet je best doen niet te braken. De pijn kan uren aanblijven, maar ook drie dagen.
Je bent niet verplicht om bij het ziekmelden te vertellen dat je last hebt van migraine. Die keuze is aan jou. Bij een acute migraineaanval kun je meestal 3 dagen thuisblijven zonder verdere gevolgen. Bij langer of vaker verzuim kun je te maken krijgen met een bedrijfsarts die de arbeids(on)geschiktheid beoordeelt.
Hoe komt het dat migraine zo moeilijk aan te tonen is? 'De ziekte is niet aan te tonen met een laboratoriumtest, scan of lichamelijk onderzoek. Daarom kan de diagnose alleen worden gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, met toepassing van kunstmatige, internationaal afgesproken criteria (zie kader onderaan).
Langdurige migraines kunnen leiden tot ontstekingen, veranderingen in de bloedstroom en verstoringen in de activiteit van de zenuwen. Deze effecten kunnen zich opstapelen en schade aan de hersenweefsels veroorzaken, met cognitieve problemen, stemmingswisselingen en andere symptomen van NAH tot gevolg.
Mensen die geregeld door migraine worden geveld, hebben een verhoogde kans op een beroerte. En vrouwen lopen ook nog eens een hoger risico op een hartaanval en hersenbloeding. Migraine is niet zomaar een vervelende hoofdpijn. Het is een neurovasculaire aandoening, waarbij patiënten lijden aan hevige aanvallen.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Migraine heeft twee hoofdvormen: migraine met aura en migraine zonder aura. Iemand met migraine met aura ziet tijdens de aanval lichtflitsen of zwarte vlekken voor zijn ogen. Migraine zonder aura komt het meest voor. Migraine komt veel voor: ongeveer een van de tien mensen heeft er last van.
Hoe ontstaat migraine? Impulsen van de hersenschors, de thalamus en de hypothalamus activeren het zogenoemde 'centrum voor migraine', wat vermoedelijk is gelegen in de hersenstam (raphekernen - kernen voor de aanmaak van Serotonine - en de locus coeruleus).
Een migraine-aanval is meestal in 1 dag over.Soms pas na 3 dagen. Hoe vaak de migraine-aanvallen terugkomen is ook verschillend. Sommige mensen hebben 2 keer per jaar een aanval, andere 2 keer in de maand.
Beweging of (normale) inspanning verergert de hoofdpijn vaak. Een deel van de patiënten voelt een aanval aankomen. Zij zijn moe, snel geïrriteerd, hebben een hongergevoel, een stijf gevoel in de nek of overgevoeligheid voor geuren. Ongeveer 15% van de patiënten met migraine heeft een aura.
Door blokkades te voorkomen of te verhelpen, functioneert het lichaam weer naar behoren. Deze zorg biedt een functioneel neuroloog ook bij migraine. Door niet alleen tijdens aanvallen maar juist ook preventief blokkades te lokaliseren, worden aanvallen minder heftig en komen aanvallen minder vaak voor.
Een MRI-scan hoofd en hersenen geeft inzicht in de oorzaak van klachten zoals chronische hoofdpijn en migraine. Ook de conditie van de bloedvaten wordt in kaart gebracht.
Stress kan ervoor zorgen dat de spanning in de spieren wordt verhoogd. Spierspanningen in de nek kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de hoofdpijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld verhardingen in de nekspieren ontstaan, die hoofdpijn veroorzaken.
De typische migrainehoofdpijn komt door de activatie van de vijfde hersenzenuw. Die zit in de hersenstam en heeft uitlopers naar de hersenvliezen die om het brein heen liggen. Bij de activatie komen allerlei ontstekingsstoffen vrij in de hersenvliezen. Die werken in op de pijnzenuwen.
Heel eenvoudig uitgelegd betekent dit: - Het zoveel mogelijk vermijden van 'slechte' vetten. Dit zijn een overmaat aan verzadigde vetzuren in zuivel, vlees, kaas, vleeswaren en vooral de transvetzuren in koekjes, snacks, margarines en kant en klaar producten.
Zo'n aanval kan enkele uren tot enkele dagen duren. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van het hoofd en is vaak kloppend of bonzend.
Advies. Als profylaxe van episodische migraine zijn metoprolol en candesartan (offlabel) middelen van eerste keus. Vervolgens komt amitriptyline als alternatief in aanmerking en in de tweedelijnszorg ook de anti-epileptica, topiramaat of valproïnezuur (alleen bij mannen, offlabel) en eventueel flunarizine.
Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd.
Migraine komt het meest voor tussen de 40 en 54 jaar en komt veel vaker voor bij vrouwen. De jaarprevalentie. (Het aantal personen dat een bepaalde ziekte heeft gehad gedurende een bepaald jaar.) betreft alle mensen die ergens in het jaar 2021 bekend waren bij de huisarts met migraine.