Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Ook al bevatten walnoten relatief veel olie (70%), na verloop van tijd kunnen ze een beetje muf worden en ranzig gaan smaken. Dit proces wordt versneld onder invloed van vocht, warmte en licht. Bewaar walnoten daarom altijd op een donkere droge plek.
Normaal gesproken staat er op de verpakking van noten een "ten minste houdbaar tot"-datum, die aangeeft wanneer de noten de beste kwaliteit hebben. Na die datum is de kans groter dat ze bederven . En hoewel je niet ziek wordt van het eten van bedorven noten, zullen de textuur en smaak ongewenst zijn, dus het is de moeite waard om te leren hoe je noten op de juiste manier bewaart.
In het algemeen kunnen ongepelde walnoten tot wel twee jaar worden bewaard in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast. Het is belangrijk om ze in een luchtdichte verpakking te bewaren om blootstelling aan vocht en lucht te minimaliseren, wat de versheid kan aantasten.
In walnoten zitten veel vetten, en kunnen daardoor makkelijk ranzig worden. Als je walnoten naar verfverdunner ruiken, dan weet je dat ze ranzig geworden zijn! Ranzige walnoten moeten weggegooid worden.
Om te bepalen of je walnoten bedorven zijn, kijk je eerst naar hun kleur. Als die donkerder is, zijn ze misschien al aan het bederven . Ze krimpen ook, omdat uitdroging onderdeel is van hun bederf. Wat betreft de geur, kun je een olieachtige geur opmerken als ze bedorven zijn.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Oude noten zijn natuurlijk prima om te eten, maar ze moeten wel bewerkt worden om ze weer lekker te maken. Ze gewoon roosteren in een droge pan of oven zou genoeg moeten zijn om ze nieuw leven in te blazen, maar ze passen ook in elk recept waar noten in zitten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Noten die beschimmeld, verschrompeld of verkleurd zijn eet je best niet op. Ze kunnen aflatoxines, dat zijn gifstoffen van schimmels, bevatten. Die aflatoxines kunnen kankerverwekkend zijn als je er vaak en veel van eet.
In de koelkast: Bewaar geopende noten tot 9 maanden in de koelkast voor optimale versheid. In de keukenkast: In een koele, droge keukenkast blijven noten tot 6 maanden goed. In de vriezer: Noten kunnen tot 1 jaar in de vriezer bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.
Geroosterde walnoten blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit. Deze vind je ook dikwijls in een maaltijdbox van de Familiebox of Dinnerly. Ongepelde walnoten zijn enkele maanden te bewaren op een droge plek bij kamertemperatuur.
De natuurlijke oliën kunnen ranzig worden als de noot tijdens de opslag te veel is blootgesteld aan hitte. Als een smaaktest bepaalt dat de noot een vreemde smaak heeft, gooi ze dan weg, inclusief het stukje dat u hebt geproefd. Het kan geen kwaad om een ranzige noot te eten , maar het is niet nodig om een vieze smaak in uw mond te hebben! Eet uw pistachenoten op!
Het eten van verlopen of ranzige noten kan niet alleen de smaak van uw maaltijd verpesten, maar kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken . Wanneer noten bederven, ontwikkelen ze een bittere smaak en een onaangename geur, wat duidelijke tekenen zijn dat ze verlopen zijn. Als u deze tekenen opmerkt, kunt u ze het beste meteen weggooien.
Walnootschillen bevatten van nature tannines, waardoor ze een uitstekend natuurlijk beitsmiddel zijn. Deze eigenschap helpt de kleur op vezels te fixeren, waardoor extra beitsmiddelen vaak overbodig zijn. Door ijzersulfaat toe te voegen aan je walnoot-tanninebad, kun je diepere en intensere kleuren bereiken.
Omdat ze nat zijn kunnen ze gaan schimmelen. Je kunt de walnoten langer bewaren door ze in te vriezen. Ook kan je ze zelf drogen. Hiervoor leg je de walnoten op een rooster in een warme, goed geventileerde ruimte.
Als u vermoedt dat uw walnoten zijn verkleurd, zijn er een paar eenvoudige manieren om hun versheid te beoordelen. Druk ze aan; verse walnoten zijn stevig en helemaal niet zacht. Als u op het eerste gezicht ziet dat de normale kenmerkende ribbels verschrompelen en verwelken, en dat de kleur donkerder is geworden , is dit een teken van oxidatie en bederf.
Versheid controleren: Noten kunnen na verloop van tijd ranzig worden en hun smaak verliezen. Controleer regelmatig de geur en smaak van de noten om te zien of ze nog vers zijn. Als ze een onaangename geur hebben ontwikkeld, is het tijd om ze weg te gooien.
Na het eten van walnoten of andere noten kun je een opgeblazen gevoel krijgen.Ook kun je diarree en buikpijn krijgen.Soms heb je ook meer vet in je ontlasting. Terwijl noten in essentie rijk aan gezonde voedingsstoffen zijn.
Sommige noten zijn bedorven en kunnen niet meer als voedsel worden gebruikt, dus als u ze aan de composthoop toevoegt, kunt u ze nog ergens voor gebruiken . Geef ze dezelfde opritbehandeling als de lege doppen om te voorkomen dat er een bosje notenboomzaailingen in uw compost groeit.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Bereiding. Breng vier tot vijf kopjes water aan de kook in een wok. Doe de walnoten vijf minuten in kokend water om de bittere smaak te verwijderen.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Walnoten kunnen snel beschimmelen en dan kan er geen goede walnootolie meer van worden geperst. Ook als de noten nog erg vers zijn en ongedroogd, dan kan er geen olie van worden geperst. Al na een paar dagen op een vochtige bodem gaan de walnoten schimmelen. Het is daarom belangrijk de noten regelmatig te rapen.