Ja, deze vloeren zijn bij uitstek geschikt om in de badkamer gelegd te worden en heeft als vloer een aantal voordelen ten opzichte van andere vloeren die je zou kunnen overwegen. De belangrijkste reden om vinyl in de badkamer te leggen is vocht.
Vinyl is waterdicht en vormt zo een goed alternatief voor een houten vloer, tegels of laminaat in de badkamer. Vinyl vloeren zijn niet hetzelfde als PVC vloeren. Beide vloeren bestaan uit meerdere lagen, maar de onderlaag is verschillend. De onderste laag van vinyl heeft een verende eigenschap.
Vinylvloer. Van een badkamervloer mag je verwachten dat deze perfect bestand is tegen water en waterdamp en Vinyl is dat zeker. Naast waterdicht is een vinylvloer ook makkelijk schoon te houden, voelt hij warm en zacht aan je voeten en is hij enigszins geluiddempend. Zeker een aanrader voor de badkamer dus.
Kies de juiste ondervloer voor je vinyl vloer
Een egaliserende, isolerende ondervloer mag daarom niet ontbreken! Een vochtwerende en dampdichte ondervloer verlengt de levensduur van je vinyl vloer. De geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen zorgen tegelijkertijd voor meer woonplezier.
Vinyl heeft een belangrijk voordeel: het is bijzonder eenvoudig en snel aan te brengen. Het kan op alle soorten materiaal worden geplaatst (gipsplaat, geschilderde muren, hout, tegels, pleisterlagen) en kan in slechts een paar uur worden aangebracht.
Je bevestigt eerst de magneet aan de muur. Vervolgens voeg je de magnetische plaat toe in de vinyl hoes. Vervolgens kun je de hoes aan de muur bevestigen door het magnetisch veld. Hierdoor kun je ze heel strak naast elkaar of naar je eigen smaak bevestigen aan de muur.
Stap 1: Breng lijm aan op de ene helft van de vloer. Stap 2: Plaats hier het vinyl en druk het vervolgens stevig aan. Stap 3: Klap de nog losliggende helft hier vervolgens overheen. Stap 4: Herhaal stap 1, maar dan voor de andere helft van de vloer.
Vinyl leggen zonder of met ondervloer? Het is niet aan te raden om een vinyl vloer zonder ondervloer te leggen, mits de basisvloer geen oneffenheden bevat en volledig glad is en geen stof of vuil bevat. Door te kiezen voor onze Fini Floor ondervloer, weet je zeker dat je voor de juiste ondervloer gaat.
Vinyl kan rechtstreeks op een betonnen ondervloer gelijmd worden. De vloer moet volledig vlak, droog en schoon zijn, omdat je anders alle oneffenheden terugziet (en voelt) in de vinyl vloer. De vloer verliest de mooie uitstraling en de levensduur zal korter worden.
Zelfklevend vinyl, klikvinyl en PVC-vloeren zijn zeer geschikt om op oude tegels te leggen, maar er moeten vooraf diverse voorbereidingen worden getroffen om risico's te vermijden. Elastisch volvinyl wordt rechtstreeks op de ondergrond verlijmd, wat een uitstekende stabiliteit en robuustheid belooft.
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
Heb je al tegels in de douche en wil je daar overheen de PVC vloer leggen? Dat kan! Wel is het zo dat een tegelvloer ongelijk is, doordat de voegen iets dieper liggen dan de tegel zelf. Hierdoor kun je niet zomaar de PVC-vloer op de tegels lijmen, maar moet je eerst zorgen dat je een egale ondergrond hebt.
Een PVC-vloer in de badkamer is zeker mogelijk, sterker nog: PVC is één van de beste opties voor de badkamervloer. Dit komt omdat PVC-vloeren van kunststof zijn gemaakt en niet van een natuurlijk materiaal. Er kan dus geen werking plaatsvinden wanneer de vloer in contact komt met water.
Novilon is een aangenaam warme en zachte ondergrond voor de 14 blote voeten die bij Elke en Herbert (bijna) dagelijks de badkamer betreden, én zeer onderhoudsvriendelijk materiaal. De krachtige Diamond Seal beschermlaag van Forbo Flooring zorgt ervoor dat de vloer goed bestand is tegen water en slijtage.
PVC is 100% vochtbestendig en is daarmee uitermate geschikt voor de badkamer, toilet of een andere vochtige ruimte. De uitzondering is wel de zogenaamde natte ruimte als bijv. de douche. PVC uitermate geschikt om te leggen in combinatie met vloerverwarming en loopt een stuk zachter dan een tegel.
PVC en vinyl, de verschillen
Bij de vinyl vloer zijn deze 2 lagen net iets zachter waardoor ze flexibeler zijn. PVC heeft een stevigere laag waardoor de vloer sterker is; Qua onderhoud is er ook een verschil tussen de twee vloeren, een vinyl vloer is gevoeliger voor beschadigingen dan een PVC vloer.
Vinyl vloeren gaan lang mee. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een levensduur van 10 tot 20 jaar. Daarmee is het een duurzame vloer waarvan u lang kunt genieten. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een dikte van 2,0 mm tot 3,0 mm en een slijtlaag van 0,20 en 0,70 millimeter.
Laminaat vloeren zijn over het algemeen goedkoper dan vinyl vloeren. Sommige budget aanbieders (zoals de bouwmarkten) bieden al een laminaat vloer aan vanaf zo'n 5 euro per vierkante meter. Uiteraard zijn de laminaat vloeren van betere kwaliteit iets duurder.
De prijs van een ondervloer voor vinyl
Deze ondervloer kost zo'n €10 per m². Deze ondervloer is relatief eenvoudig zelf te leggen, waardoor dit geen extra kosten met zich meebrengt. U moet wel Dampdichte PE folie tussen de FloorFixx Fini en het vinyl leggen. Deze kost iets meer dan €50 voor een rol van 55 m².
Vinyl rol vloeren zijn opgebouwd uit lagen en bestaan grotendeels uit PVC, terwijl linoleum is gemaakt van een enkele laag natuurlijke materialen, voornamelijk lijnzaad. Een van de lagen van vinyl is de 'designlaag', waarop decoratieve ontwerpen worden gedrukt en gegaufreerd.
Vinyl vloeren van goede kwaliteit hebben een dikte van zo'n 2.0 tot 3.0 mm. Vinyl vloeren van deze dikte zorgen voor een solide en betrouwbare basis, waardoor u er langer van kunt genieten. Er zijn ook goedkope vinyl vloeren te koop met een dikte van 1.0 tot 1.5 mm.
Welke lijm dien je te gebruiken voor een vinyl vloer op hout? Wanneer je gaat werken met grotere oppervlakten, dan dienen deze volledig te worden verlijmd. Bij voorkeur maak je hierbij gebruik van een oplosmiddelvrije vinyllijm en een lijmkam.