Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Volgens de FDA begint de kwaliteit van vlees te verslechteren nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, maar het kan nog steeds veilig zijn voor consumptie . U moet letten op tekenen van bederf en de algehele kwaliteit van het vlees beoordelen voordat u het consumeert.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Vers varkensvlees moet fris ruiken en een zoet aroma hebben – niet overdreven 'vleesachtig'. Vers varkensvlees is roze of licht van kleur en voelt stevig aan – niet slijmerig of grijs van kleur .
Het varkensvlees van vandaag kan veilig worden genoten wanneer het wordt gekookt tot een interne temperatuur van 145 graden F , gemeten met een voedselthermometer voordat het vlees van de warmtebron wordt gehaald. Laat het vlees voor de veiligheid en kwaliteit ten minste drie minuten rusten voordat u het aansnijdt of consumeert.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten.Je hoeft het niet direct weg te gooien.
Enkele veelvoorkomende producten zijn gehakt en gevogelte (1 tot 2 dagen over de datum), rundvlees (3 tot 5 dagen over de datum) , eieren (3 tot 5 weken over de datum). Als u zich zorgen maakt over voedselveiligheid, gebruik dan uw neus. Als u rauwe kip hebt gekocht en u weet dat deze 2 dagen na de "uiterste verkoopdatum" in de koelkast heeft gelegen, ruik er dan aan.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
De FSA-richtlijnen voor huishoudens met betrekking tot houdbaarheidsdata omvatten het volgende: eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs niet als het er goed uitziet en ruikt . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel is gekookt of ingevroren.
Dit is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt, als het op de juiste manier wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
In het kort. Een THT-datum vertelt je dus vanaf wanneer de kwaliteit zal verminderen en kan je ook na datum nog gebruiken of opeten. Een TGT-datum zegt dat je het product enkel en alleen tot en met die datum mag consumeren en moet je respecteren.
Hoewel de bacteriën die ervoor zorgen dat vlees bederft over het algemeen niet schadelijk zijn, kunnen andere ziekteverwekkende micro-organismen zich vermenigvuldigen als het bederft . Om het risico op ziekte te verkleinen, moet u vlees altijd goed doorbakken en geen bedorven of onvoldoende gegaard rundergehakt eten.
In de koelkast: afgesloten, voorverpakte verse stukken varkensvlees kunnen 2-4 dagen in de koelkast bewaard worden. Afgesloten gemalen varkensvlees is 1-2 dagen houdbaar. Ham en andere gerookte producten zijn 3-4 dagen houdbaar, terwijl luncheon meats, dogs en bacon tot 7 dagen houdbaar zijn.
Diepvriesproducten zijn onbeperkt veilig . Voor de beste kwaliteit moeten verse varkensgebraad, biefstukken, karbonades of ribben binnen vier tot zes maanden worden gebruikt; vers gemalen varkensvlees, varkenslever of verschillende soorten vlees moeten binnen drie tot vier maanden worden gebruikt; en zelfgekookt varkensvlees; soepen, stoofschotels of ovenschotels binnen twee tot drie maanden.
Verkopen tot – Dit creëert een makkelijke datum voor de retailer om te weten wanneer het product uit de schappen moet worden gehaald en weggegooid in plaats van verkocht te worden. Over het algemeen hebben consumenten één tot drie dagen om dat vleesproduct te gebruiken als het vers is voordat er zorgen zouden zijn vanuit een veiligheidsstandpunt.
In de meeste gevallen kunt u rauwe kip maximaal één tot twee dagen in de koelkast bewaren. 1 De “ten minste houdbaar tot”-datum die op de verpakking staat, is bedoeld om de kwaliteit te waarborgen. U mag rauwe kip dus alleen binnen een dag of twee eten, zelfs als de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken .
Rauwe spek
Als u ongeopende, niet-gezouten bacon in de koelkast bewaart, blijft deze ongeveer een week na de "verkoopdatum" op de verpakking goed . In de vriezer kan ongeopende bacon tot zes maanden goed blijven.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten.
Houdbaarheidsdatum. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat geprint. Er zijn twee varianten: te gebruiken tot (TGT) en ten minste houdbaar tot (THT).
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Eet binnen 3 tot 4 dagen , koud of opgewarmd tot 165 °F / 73,9 °C (warm en stomend). Het is veilig om kant-en-klare varkensvleesgerechten in te vriezen. Voor de beste kwaliteit, binnen 3 maanden gebruiken. Voor meer informatie, zie dit informatieblad Vers varkensvlees van boerderij tot tafel.
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Varkensvlees is rood vlees. Het eten van veel rood vlees zoals varkensvlees en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker.