De ingreep gebeurt op de operatiekamer onder plaatselijke verdoving. Tijdens de ingreep wordt de hals verdoofd en wordt er via een snee in de hals een luikje gemaakt in het strottenhoofd. Hierdoor kan de KNO-arts bij de stemband en het gewricht komen om de operatie uit te voeren.
Gemiddeld duurt het opbouwen tussen de 5 en 8 weken. Zangers kunnen na ongeveer 6 tot 8 weken weer starten met zangles. Zangers kunnen na ongeveer 3 maanden weer optreden. Tijdens de herstelperiode gelden de volgende adviezen: • Niet roken, de stembanden genezen hierdoor slechter.
Het is mogelijk om op volwassen leeftijd de toon van uw stem te veranderen. Met lasertherapie kunnen we de stembanden aanpassen waardoor de toon van uw stem hoger wordt. Voor deze behandeling kunt u terecht in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.
Dit hangt af van de oorzaak. Als uw stembanden niet herstellen, ook niet na logopedie, dan kan in sommige gevallen met een operatie uw stem verbeterd worden. Kwaadaardige afwijkingen. Stemproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door een kwaadaardige afwijking (kanker) van de stembanden.
Als u slaapt, snijden we de luchtpijp onder het strottenhoofd door. We halen het strottenhoofd met de stembanden en het strottenklepje weg. Als het strottenhoofd is weggehaald, kunt u niet meer via uw neus en mond ademen.
Verschillende manieren van de tweede stem
Slokdarmspraak via de stemprothese: deze techniek wordt in Nederland het meest gebruikt. Slokdarmspraak met de injectiemethode: wordt ingezet als de stemprothese niet geplaatst kan worden of is verwijderd. Met de elektrolarynx, een elektronisch spreekapparaat.
Tijdens dit afstellen kijkt de KNO arts ook naar de stembanden, net zoals u dit gewend bent tijdens de polikliniekbezoeken. Dit is de reden dat deze operatie onder plaatselijke verdoving uitgevoerd wordt. De operatie zelf duurt ongeveer 3 uur.
Bezoek uw huisarts: als u 3 weken hees bent en rookt en/of veel alcohol gebruikt. als u 3 weken hees bent en ouder dan 50 bent. als u 6 weken hees bent en de adviezen niet hebben geholpen.
De meest voorkomende oorzaken zijn: een infectie, verkeerd stemgebruik, blootstelling aan irriterende stoffen of een verminderde lichamelijke conditie. Vaak genezen de klachten spontaan. Als de klachten langer dan 6 weken aanhouden is het verstandig een KNO-arts te bezoeken.
De stembanden zorgen ervoor dat een persoon geluid kan voortbrengen en kan 'stemgeven'. De stembanden kunnen openen en sluiten. Tijdens de ademhaling staan ze open. Bij het spreken zijn ze gesloten.
Onze stembanden zijn zo enorm teer en kwetsbaar dat elk teveel aan slijm en irritatie van de slijmvliezen een nadelig gevolg heeft voor de stemkwaliteit. Feit: Suiker, zuivel, cafeïne, chocola en alcohol zijn de grootste boosdoeners voor geïrriteerde slijmvliezen in de mond- en keelholte.
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Als je een diepere stem wil, dan moet het je doel zijn om je ademhaling omlaag te brengen. Maak er een doel van om niet door je keel te ademen en praten – en ook niet door je borst, maar nog lager: door je buik. Adem uit je middenrif voor een krachtigere, meer zekere, en jawel, een iets diepere stem.
Stomen met heet water
Heb je een infectie door een flinke verkoudheid of zijn je stembanden overbelast? Wanneer je je stem verloren bent, kan stomen met heet water erg effectief zijn om je stem terug te krijgen. Stoom regelmatig met heet water. Op deze manier open je je holtes en hydrateer je je keel.
Probeer eerst eens een paar dagen helemaal niet te praten (stemrust). Meestal gaat de heesheid dan vanzelf over. Wanneer je toch wat wilt zeggen, doe dat dan gewoon want fluisteren is slechter voor je stembanden dan praten. Wat je drinkt maakt niet zoveel uit maar je moet wel zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
De meest voorkomende symptomen bij poliepen op je stemband zijn: heesheid. Door de uitstulping op je stemband, kunnen je stembanden niet meer goed sluiten, waardoor je hees wordt. Hoe groter de poliep is, hoe erger de heesheid. Bij zeer grote poliepen kun je zelfs je stem helemaal kwijtraken.
Als je moet praten, doe dat dan met zo min mogelijk druk op de stem. Kleine slokjes water drinken (niet ijskoud, eerder lauwwarm) of kruidenthee (evt. met honing) Zuigen op een keeltablet zonder mint (die hebben een verdovend effect), bijvoorbeeld Islamoos.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Beweeg genoeg en eet gezond. Thee met honing staat er om bekend dat het de stem smeert, maar als je er verder een slechte eet en drink -gewoonte op nahoudt, moet je geen wonderen verwachten. Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Wat is heesheid? Als u hees bent, bent u vaak moeilijk te verstaan. Uw stem klinkt bijvoorbeeld schor, onhelder of schokkerig. U hoeft zich in de meeste gevallen geen zorgen te maken.
Een schorre stem ontstaat wanneer er sprake is van verminderd functioneren van de stembanden. Dit kan ontstaan door diverse oorzaken. Denk hierbij aan een infectie, blootstelling aan irriterende stoffen, verkeerd gebruik van de stem, of een verminderde lichamelijke conditie. Hierdoor kan de stem schor gaan klinken.
Stembandknobbels zijn kleine zwellingen of knobbeltjes op de stembanden. Ze komen voor bij jonge kinderen en mensen die voor hun beroep veel gebruikmaken van hun stem, zoals leraren en zangers. In het algemeen komen ze meer voor bij vrouwen dan bij mannen en vaker bij jongens dan bij meisjes.
Een stembandpoliep in de keel zelf kan niet met medicijnen worden behandeld. Uw arts kan een ontstekingsremmer voorschrijven (prednison) om de irritatie en zwelling van de stembanden als gevolg van de poliep op de stemband iets te verminderen.
Wat is een stemprothese? Om te kunnen spreken is er een verbinding gemaakt tussen de luchtpijp en de slokdarm. In de wand hiertussen bevindt zich de stemprothese. De stemprothese is een klein buisje (1 à 2 centimeter) van siliconenmateriaal met aan beide uiteinden een plaatje.