Sterker nog: het is echt een superfood voor je lichaam! Maar er is wel een probleem: pure extra vierge olijfolie (EVOO) is eigenlijk moeilijk te drinken vanwege de bitterheid en de hoge concentratie polyfenolen, die een vervelende kriebel in je keel kunnen veroorzaken (waarvan je moet hoesten).
Conclusie. Olijfolie is een veelzijdige olie die verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Het consumeren van olijfolie op een lege maag kan helpen bij het afvallen, het verbeteren van de spijsvertering, het verminderen van ontstekingen, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de huid.
Is pure olijfolie goed voor je? Wanneer jij (biologische) extra vierge olijfolie van de hoogste kwaliteit te pakken hebt, is deze olijfolie gezond. Het zit boordevol gezonde onverzadigde vetten, polyfenolen, antioxidanten en vitamines. Ook werkt het ontstekingsremmend.
Bijvoorbeeld: is elke dag een lepel olijfolie gezond? De meeste gezondheidsorganisaties zoals het Voedingscentrum raden aan om ongeveer drie eetlepels voor vrouwen (rond de 40 ml) en vier a vijf eetlepels voor mannen (rond de 65 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dus, is elke dag een lepel olijfolie gezond?
Tip 5: Olijfolie stoelgang
Polyfenolen zijn stoffen afkomstig uit planten en zijn in de volksmond bekend als antioxidanten. Antioxidanten dragen bij aan de vorming en de werking van darmbacteriën. Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken.
Eén eetlepel olijfolie, ingenomen op een lege maag in de ochtend, kan constipatie verlichten bij veel gezonde volwassenen . Mensen mogen echter niet meer dan één eetlepel nemen, omdat dit kan leiden tot diarree en krampen. Constipatie komt vaak voor bij mensen die dialyse ondergaan.
Hoewel de resultaten afkomstig zijn van diermodellen, is er steeds meer bewijs dat een dieet rijk aan EVOO verband houdt met een aanzienlijke vermindering van de diversiteit van het darmmicrobioom (GM). Dit zorgt voor een overgang van overheersende bacteriën naar een meer beschermende groep bacteriën.
Als vuistregel geldt dat tussen de één en twee eetlepels per dag een goede hoeveelheid olijfolie is om te consumeren. Dit geldt zowel voor olijfolie die u drinkt voor gezondheidsvoordelen als voor olijfolie die u consumeert met eten als onderdeel van uw normale kookproces.
Olijfolie bevat heilzame stoffen zoals het omega 9-vetzuur oliezuur, squaleen, fytosterolen, vitamine E en polyfenolen. Het draagt bij aan een goede celfunctie, beschermt tegen hart- en vaatziekten en kanker, functioneert als bouwstof voor steroïde hormonen en vitamine D én werkt ontstekingsremmend.
Ten opzichte van olijfolie en snurken, is het goed om te weten dat olijfolie ontstekingsremmend is.Snurken wordt dikwijls veroorzaakt door een zwelling in de luchtwegen en olijfolie helpt hier tegen. Daarnaast werkt extra vierge olijfolie als een glijmiddel voor de weefsels aan de achterkant van neus en keel.
Hoewel deze raffinageprocessen enkele ongewenste verbindingen kunnen verwijderen die de smaak en geur kunnen aantasten, versnelt het ook de afbraak van antioxidanten en andere nuttige ingrediënten in de olijfolie. Als gevolg hiervan heeft pure olijfolie minder gezondheidsvoordelen dan extra vergine olijfolie .
Een tot twee eetlepels per dag heeft al een duidelijk ontstekingsremmende werking. Doordat olijfolie een antioxidantele en ontstekingsremmende werking heeft, is het een natuurlijke beschermer tegen kanker. Olijven verminderen de kans op oxidatieve stress en chronische ontstekingen.
Uit een recent onderzoek(link is external and opens in a new window) is gebleken dat twee eetlepels extra vierge olijfolie (EVOO) per dag de bloeddruk en het cholesterolgehalte binnen drie weken kunnen verbeteren en kunnen helpen bij het afvallen.
Olijfolie drinken voor het slapengaan kan leiden tot minder opgeblazen gevoel en indigestie tijdens de nacht, wat zorgt voor een meer rustgevende slaap . Olijfolie staat bekend om zijn hart-gezonde eigenschappen. Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten, kan het helpen om de niveaus van LDL (slechte cholesterol) te verlagen en HDL (goede cholesterol) te verhogen.
Dokters schrijven vaak een eetlepel olijfolie voor. Je ontlasting wordt hierdoor snel zachter, maar ook gladder waardoor het makkelijker wordt om te poepen.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol.Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein. Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
In de moderne geneeskunde wordt de waarde van olijfolie nog steeds erkend. Talrijke wetenschappelijke studies hebben de gezondheidsvoordelen van olijfolie aangetoond, waaronder het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, het verbeteren van de cholesterolwaarden en het beschermen tegen ontstekingen.
Veel mensen in het Middellandse Zeegebied drinken elke ochtend ongeveer een kwart kopje extra vergine olijfolie . Dit helpt het lichaam te reinigen en geeft het lichaam een kickstart voor de dag. Meestal wordt het kleine kopje olijfolie gevolgd door een klein glas warm water met versgeperst citroensap.
Er zijn veel mensen die elke dag tenminste een paar eetlepels olijfolie nemen. Vaak puur en op een nuchtere maag. Zij kiezen daarvoor omdat al vrij lang bekend is en wetenschappelijk aangetoond, dat extra vierge olijfolie heel goed is tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en dat je dan langer gezond leeft.
In epidemiologische studies is de consumptie van olijfolie geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten (CVD). In de Nurses' Health Study (NHS) en de Health Professionals Follow-up Study (HPFS) hebben we eerder gerapporteerd dat een grotere consumptie van olijfolie geassocieerd werd met een lager risico op CVD (2).
De belangrijkste functie ervan is volgens de volkswijsheid het smeren van de maag , en voor velen zou het kunnen helpen tegen constipatie.
Het drinken van olijfolie, citroen en cayennepeper op een lege maag kan helpen bij: ð¹ Ontgifting & reiniging – Stimuleert de lever en het spijsverteringsstelsel, helpt afvalstoffen te verwijderen. ð¹ Gezonde spijsvertering – Bevordert een regelmatige stoelgang en helpt bij constipatie.
Er is geen twijfel dat olijfolie goed voor je is. De American Heart Association zegt dat het dagelijks consumeren van olijfolie leidt tot lagere percentages vroegtijdige sterfte door hartziekten en de ziekte van Alzheimer . Het opnemen van olijfolie in je dieet kan je risico op kanker en beroertes verminderen, je bloeddruk verlagen en ontstekingen verminderen.