Poepen tijdens de bevalling is misschien iets waar je liever niet over praat, maar toch overkomt het 9 van de 10 vrouwen! Eigenlijk is het dus een heel normaal verschijnsel, en het is niet gek als het jou ook gebeurt.
Meestal begint het met een korte drang tijdens het hoogtepunt van de wee. Dit wordt veroorzaakt door het steeds dieper komen van het hoofdje van de baby. Het hoofdje wordt dan tijdens een wee op je anus gedrukt en dit geeft het gevoel dat je moet poepen.
Poepen (verstopping, angst om te persen en/of aambeien?)
Vaak komt je ontlasting pas na een aantal dagen (3e dag: kraamtranendag) weer een beetje op gang. Dat komt omdat je darmen tijdens de bevalling zijn leeg geduwd en het even duurt voordat de darmbewegingen (peristaltiek) weer op gang komt.
Tips voor poepen en plassen na de bevalling
Lauw water en een kiwi in de ochtend: door je dag hiermee te starten zou je toiletbezoek soepeler moeten verlopen. Warm washandje: een warm washandje tussen je vagina en anus kan de pijn verlichten wanneer je naar het toilet gaat.
De eerste keer ontlasting maken na de bevalling kan moeilijk zijn. De knip is vaak pijnlijk, de schaamstreek is gevoelig en u bent bang voor nog meer pijn. Hierdoor kunt u geneigd zijn om de ontlasting uit te stellen. Hou echter uw ontlasting niet op.
Betekent dat dan dat je rekening moet houden met plassen en ontlasting tijdens de bevalling? Moet je ervoor zorgen dat je helemaal 'leeg' bent als je bevalt? Ja, het liefste is je blaas helemaal leeg tijdens de bevalling! Een volle blaas kan namelijk de ontsluiting tegenhouden, ondanks sterke weeën.
Het is belangrijk dat je binnen 6 uur na de bevalling goed geplast hebt. Lukt het de eerste keer niet, blijf dan elk uur proberen en drink goed. Is het na 6 uur nog niet gelukt om zelf te plassen, bel ons dan, we komen dan je blaas leegmaken.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Beval je thuis, dan wordt de kraamzorgorganisatie tijdens de bevalling al gebeld. Van je verloskundige krijg je een kaart met daarop verschillende klachten. Herken je één of meerdere van deze klachten bij jezelf of de baby, neem dan direct contact op met je verloskundige.
De ontlasting komt na enkele dagen weer op gang. Vaak zien vrouwen er tegenop om weer voor de eerste keer ontlasting te hebben, vaak uit angst voor de hechtingen. Achteraf valt het eigenlijk altijd erg mee en lucht het je alleen maar op.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Kindje wordt rustiger
De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.
Weeën worden vaak vergeleken met heftige menstruatie- of buikpijn en worden omschreven als een stekende pijn of kramp in je onderbuik of vagina. Je voelt ze meestal rondom je bekken en naarmate je bevalling vordert, worden ze steeds heftiger.
En als je ergens geen controle over kan hebben, dan is het de bevalling. Vanaf 37 weken zwangerschap mag je officieel gaan bevallen. Echter bevallen de meeste vrouwen bij een eerste zwangerschap NA de uitgerekende datum, dus tussen de 40-42 weken zwangerschap.
Voorweeën voelen meer aan als een kleine wee. Ze zijn vaak wat onregelmatig en duren kort. Je moet ze soms licht wegzuchten en na een tijdje zakken ze weer weg. Vaak maken ze de baarmoedermond al wat zacht, en kunnen soms zelfs al voor een klein beetje ontsluiting zorgen.
De meeste kinderen werden midden in de week geboren, vooral op dinsdag. Op een gemiddelde dinsdag werden 601 kinderen ter wereld gebracht in 2002. Op woensdag en donderdag werden ook relatief veel kinderen geboren. In het weekend werden de minste kinderen geboren.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
40 dagen. De kraamtijd van 40 dagen is een goede periode om jezelf totale rust te geven en nog niet bezig te zijn met spieropbouw of sport. Kitty: 'Na die zes weken kun je vaak weer rustige oefeningen gaan doen.
Ontslag. Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis. Dit kan afhankelijk van het verloop van de zwangerschap en de situatie rondom de bevalling ook 's avonds of 's nachts zijn.
Dat het onvermijdelijk is dat je vagina wat wijder wordt nadat er een baby doorheen is gekomen, betekent niet dat het trainen van je bekkenbodemspieren geen effect heeft. Je zult er geen strakkere vagina van krijgen, maar meer wel meer controle over de spieren, zodat je ze bewust kunt aan- en ontspannen.
Je kindje wordt direct na de bevalling goed afgedroogd, hij of zij krijgt eventueel een mutsje op en er worden warme doeken over jullie heen gelegd. Allemaal om afkoeling van je kindje te voorkomen. Je kindje zal de eerste twee uur na de bevalling heel wakker en alert zijn en is aan het bijkomen van alle prikkels.
Spoel tijdens het plassen.
De eerste tijd na de bevalling kan plassen behoorlijk pijnlijk zijn. Tijdens het plassen je vagina met lauw water spoelen kan het pijnlijke, branderige gevoel minder hevig maken. Je kan dit doen door een bekertje langs je vagina leeg te gieten wanneer je plast.
Uitscheuren houdt dus in dat er een scheurtje/ruptuur ontstaat tijdens de bevalling. Meestal is dit onschuldig, maar het kan ook erg vervelend en pijnlijk zijn.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.