Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies dichtbij de navel, door verhoogde druk in de buikholte. Vaak is er door deze druk sprake van een zwakke plek in de buikwand. Op de zwakke plek ontstaat een breuk, waarin vetweefsel of soms een deel van de darmen terechtkomen, die vervolgens uitpuilen.
'Wellicht dragen zij strakke kleding, waardoor de pluisjes de navel inschuiven en er niet meer uit kunnen', suggereert hij in zijn onderzoek. Zijn theorie is dat de haartjes kleine vezels van je kleding af schrapen, die blijven plakken in de diepte van je navel.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
Navelpluis bestaat voornamelijk uit verdwaalde kledingvezels vermengd met dode huidcellen en lichaamshaar. In tegenstelling tot wat verwacht wordt, schijnt navelpluis voornamelijk uit het ondergoed naar boven te migreren in plaats van neerwaarts uit hemd of andere kleding van het bovenlichaam.
Hoe komt een schimmelinfectie navel tot uiting? Een schimmelinfectie in de navel geeft symptomen als een rode, jeukende huiduitslag die lijkt op eczeem. De navel kan rood en erg pijnlijk zijn. Huidschimmel wordt ook wel schurft genoemd omdat het gepaard kan gaan met schubachtige huidschilfers.
Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort. Heeft u last van een blijvende beklemming, waarbij u ook pijn heeft, ga dan direct naar de huisarts of het ziekenhuis. U moet dan worden behandeld.
Bij een navelbreuk is er een uitstulping zichtbaar in de buurt van uw navel. Op het moment dat er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen de buikorganen, met daaromheen het buikvlies, door deze opening in de buikwand heen worden geperst.
Zo'n bolle navel wordt ook wel een huidnavel genoemd. De kwestie 'innie of outie' hangt dus niet af van het doorknippen van de navelstreng, maar vooral van het genezingsproces na het afvallen van het stompje.
Verder hangt de vorm samen met de sterkte van het weefsel van de navel in verhouding tot die van de overige buikhuid. Daardoor kan hij uitpuilen, naar binnen trekken of plat worden. Als je buikhuid drastisch verandert, bijvoorbeeld als je veel aankomt of afvalt, kan je navel ook van vorm veranderen.
Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm. De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is 2-20 cm lang, zo dik als een potlood en hol van binnen.
Een navel is een litteken dat is overgebleven nadat de navelstreng bij je geboorte is doorgeknipt. Eigenlijk heeft iedereen dus een litteken en is iedereens eerste litteken zijn of haar navel. Dacht jij dus geen littekens te hebben? Think again!
Overigens bestaan er volgens Cromheecke maar heel weinig echt bolle navels. „De meeste zijn gewoon hol, en dan heb je nog wat andere vormen, van plat tot en met bol.
Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk presenteert zich doorgaans door een zwelling. Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel.
U kunt het wondgebied wat ondersteunen met uw hand, met name bij hoesten en/of persen. De grootte van de operatie en uw klachten bepalen wanneer u weer met uw dagelijkse activiteiten kunt beginnen en wanneer u weer iets kunt tillen. U kunt dan ook weer fietsen, sporten en werken. Wat u kunt doen, mag u doen.
Na uw operatie is het operatiegebied pijnlijk. In de twee weken na de operatie neemt de pijn af. Vooraf wordt pijnstilling met u afgesproken, ook voor thuis. Vlak na de operatie ondersteunt u het wondgebied met uw hand, vooral bij drukverhoging bij hoesten en persen.
Als het navelstompje is afgevallen, gemiddeld na 7 tot 14 dagen, kan het navelhof iets bloeden of er kan iets pus opzitten, maak dit schoon bij iedere verschoning met schoon water en dep goed droog met een schone hydrofiel luier. Als de navel mooi droog is hoef je er verder geen extra aandacht meer aan te besteden.
Huidpiercings zijn zelden een gezondheidsprobleem, maar piercings in kraakbeen kunnen nare gevolgen hebben als ze ontstoken raken. Een milde ontsteking kan men het best behandelen met azijn en de piercing laten zitten. Bij ernstiger ontstekingen zijn antibiotica aan te raden.
Urachuskanker ontstaat meestal vanuit een urachuscyste. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Vaak gaat het bij urachuskanker om adenocarcinomen. Dit zijn tumoren die ontstaan vanuit de kliercellen.
Navel in de betekenis: litteken op het midden van de buik, afkomstig van de navelstreng, is al een heel oud woord. In het Sanskriet, de oudste van de Indo-europese talen, luidde het woord nabhi en de betekenis was zowel: middelpunt in het algemeen als navel.
Buikpluis of navelpluis, hoe je het dan ook wilt noemen, het is een merkwaardige verschijning. Niet iedereen maakt pluis aan met zijn navel, maar hoe ontstaat navelpluis nu eigenlijk en waarom heb ik het dus soms wel en soms niet.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Wanneer het navelstompje vies begint te ruiken, de huid rondom rood en opgezet is of er wat pus op het stompje zit kan het zijn dat het stompje is ontstoken. Vraag in dat geval om raad bij je kraamverzorgster, verloskundige of huisarts.