Overgevoeligheid voor zonlicht, waardoor u ernstige zonnebrand kunt krijgen met roodheid, huiduitslag en jeuk. Heeft u hier last van, blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur en ga niet onder de zonnebank. Overgevoeligheid voor dit medicijn.
Medicijnen die u overgevoelig voor zonlicht kunnen maken zijn bijvoorbeeld adapaleen, tacrolimus en isotretinoïne, en de antibiotica doxycycline en sulfadiazine. Bij deze medicijnen staat meestal op het etiket: 'Felle zon en UV-lamp op de huid vermijden'.
Welke antibiotica en zon gaan niet samen? Antibiotica die vallen in de groep tetracyclinen veroorzaken overgevoeligheid voor zonlicht. Dit zijn onder andere doxycycline, minocycline, tetracycline en tigecycline. In mindere mate komt overgevoeligheid voor licht voor bij de groep chinolonen.
Antibiotica kunnen tot zo'n 5 à 6 dagen na de kuur in je lichaam blijven. Vermijd tijdens die dagen dus nog zonlicht.
Van azitromycine tabletten en suspensie is bekend dat zeer vaak maagdarmklachten optreden, zoals misselijkheid, buikpijn, winderigheid en diarree. Verder komen de volgende bijwerkingen van azitromycine bij minder dan één op de gebruikers voor: Braken. Verstoorde spijsvertering.
Er zijn geen beperkingen voor azitromycine en alcohol. Azitromycine versterkt de werking van alcohol niet. Alcohol vergroot ook niet de kans op bijwerkingen en zorgt niet voor een verminderde werking van het medicijn.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, diarree en winderigheid. Zelden of zeer zelden braken, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, buikpijn en verstopping. Zeer zelden ontstaat een ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts. Waarschuw dan een arts.
Azitromycine remt de groei van bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen. Bij luchtweginfecties, zoals infecties van longen, luchtpijp, keel, bijholtes en middenoor.
Bij bepaalde medicijnen is het beter om de zon te mijden. De combinatie zon en antibiotica gaan niet altijd samen. Zonlicht heeft echter geen effect op amoxicilline.
Veel vaak gebruikte en zelfs zonder recept verkrijgbare medicijnen zoals antibiotica kunnen je huid gevoeliger voor de zon maken dan gewoonlijk. Lichtgevoeligheid veroorzakende middelen kunnen in wisselwerking met ultraviolet (UV) licht reactief worden of allergische reacties veroorzaken.
De antibiotica zijn niet direct na het stoppen van de kuur uit je lichaam verdwenen. Hoe lang antibiotica nog nawerken, verschilt per antibioticum. Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Veel medische bijsluiters zeggen niets over het gebruik van de zonnebank tijdens een antibioticakuur. Wel wordt er soms iets vermeld over blootstelling aan zonlicht. Wanneer dat afgeraden wordt, is ook het gebruiken van de zonnebank af te raden.
Nitrofurantoïne is een antibioticum voor urineweginfectie en blaasontsteking. Het doodt bacteriën en vermindert klachten. Er is geen wisselwerking bekend van nitrofurantoïne en paracetamol. Je kunt paracetamol zonder problemen gebruiken als je nitrofurantoïne gebruikt.
Grote hoeveelheden alcohol belasten de lever nog meer. Ook wanneer je een antibioticum neemt waarbij het gebruik van alcohol wordt afgeraden, let je er ook op om 48 tot 72 uur na de kuur geen alcohol te drinken aangezien het antibioticum nog enkele dagen in het lichaam zit.
Hoe snel azitromycine werkt, verschilt per bacteriële infectie. Azitromycine is een antibioticum dat artsen voorschrijven bij verschillende bacteriële infecties. In het algemeen werkt azitromycine binnen enkele dagen. Je zult merken dat de klachten snel verminderen.
Antibiotica helpen niet tegen een ontsteking door een virus. Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en rode huiduitslag.
Azitromycine wordt relatief snel geabsorbeerd en een plasmapiekconcentratie wordt bereikt na 2-3 uur (Farmacotherapeutisch kompas, geraadpleegd 4-6-2014).
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Dosering azitromycine: volwassenen 500 mg 1×/dag, kinderen 10 mg/kg lichaamsgewicht (max. 500 mg) 1×/dag. Behandelduur: 5 dagen.
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
Als je chlamydia hebt, krijg je medicijnen die bacteriën dood maken (antibiotica): Meestal krijg je azitromycine. Slik in 1 keer 2 pillen van 500 milligram. Een ander medicijn is doxycycline.
Medicijnen tegen chlamydia
Je krijgt van je huisarts of de GGD 2 pillen die je in 1 keer slikt. Je kunt in de week daarna de soa nog aan anderen geven. Wacht daarom liever een week met seks. Je lichaam kan dan herstellen.