PS Je kan deze cakejes prima zonder maanzaad maken en mogelijk kun je het ook vervangen door chiazaad. Het geeft wel een lekkere crunch aan het gebak, dus ik beveel het wel aan, maar het is verder niet bepalend voor het eindresultaat.
Chiazaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica); een Mexicaans familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op maanzaad dat je misschien wel kent. Deze plant werd duizenden jaren lang door onder andere de Maya's en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn.
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel.
Als je chiazaad in je dagelijkse eetpatroon verwerkt, kan het de volgende voordelen hebben: Het ondersteunt de opname van calcium, een mineraal dat bij diverse lichaamsprocessen betrokken is. De eiwitten dragen bij aan spieropbouw bij het sporten. Omega 3-vetzuren ondersteunen onder andere je hart, huid en haar.
Chiazaad en afvallen
Chiazaad bevat in vergelijking met lijnzaad 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Je krijgt hierdoor minder aanmaak van insuline waardoor je beter afvalt.
Er is geen maximum aan de hoeveelheid chiazaad welke je mag gebruiken, maar bedenk wel dat je diarree of andere klachten met je spijsvertering kunt krijgen als je te veel vezels eet (chiazaad bestaat voor 40% uit vezels). Daarnaast neemt het 10 tot 12x zijn eigen gewicht in vocht op en zet het uit.
Maanzaad is rijk aan vezels, antioxidanten, B-vitamines en mineralen als calcium en fosfor. Verder zitten er de fytonutriënten oliezuur en linolzuur in. Beide zijn gezonde, enkelvoudige, onverzadigde vetzuren die goed zijn voor het hart en het brein.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Hoe gebruik je chiazaad? Je kunt de zaadjes over je salade strooien, over een schaaltje yoghurt, door de soep of gewoon voor een crunchy effect over een boterham met notenpasta. De zaadjes zijn verteerbaar dus je hoeft ze niet per sé eerst fijn te malen, maar dat kan wel natuurlijk.
Een andere vervelende eigenschap is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Chiazaad kun je rauw eten of geweekt in water. Rauw zijn ze lekker knapperig, als je ze vijf minuutjes in een beetje water weekt wordt het een soort gelei.
Dat doe je als volgt: Neem 1 deel chiazaad op 10 delen water. Laat dit 20 minuten staan, totdat er een geleiachtige substantie ontstaat. Voeg het toe aan je smoothie, pannenkoekenbeslag, yoghurt, havermoutpap of pastasaus.
Niet te veel maanzaad eten
Hartstikke gezond dus, die kleine blauwe zaadjes. En toch moet je oppassen. In maanzaad zit namelijk ook een kleine hoeveelheid opium, waar onder andere morfine en heroïne van wordt gemaakt. Gelukkig betekent dat niet dat als je regelmatig maanzaad eet, dit hetzelfde effect heeft als opium.
Verstegen Maanzaad bestellen | ah.nl.
Lijnzaad bevat de meeste omega 3 per 100 gram van alle soorten zaden. Sterker nog, lijnzaad is de rijkste bron van plantaardige omega 3 die er op aarde bestaat! Eén eetlepel lijnzaad van 10-15 gram is al goed voor 100% van je dagelijkse behoefte aan ALA omega 3 [11].
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Afvallen met lijnzaad
Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Zo blijft je hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren.
Sesamzaadjes, bijvoorbeeld, bevatten twee keer zo veel ijzer als chiazaad, meer magnesium, zink en calcium, en net zo veel vitamines. De hoeveelheid gezonde vetten ligt ietsje lager, maar daarvan haal je sowieso niet heel veel uit een lepeltje chiazaad!
bodyRevitaliser raadt echter het gebruik van Bio-Chiazaad als ingredient van brood of warme gerechten af, omdat tijdens het verhitten in de oven of op het fornuis, vele Chia-inhoudstoffen, in het byzonder de belangrijke Omega-3 en-6 worden afgebroken. (Deze stoffen verdragen maximaal 50º C).
De superfood kan meer dan twaalf keer hun gewicht opnemen in water. Als je de zaadjes weekt in bijvoorbeeld water, yoghurt of melk, vormt er zich een geleilaagje om ieder zaadje heen. In je maag ontstaat dit geleilaagje ook als chiazaadjes eet, waardoor je een voor langere tijd een vol gevoel ervaart.
Het smaakt vooral een beetje nootachtig en zoet. Door de subtiele smaak zijn ze een goede toevoeging aan diverse baksels. In Nederland en België gebruiken we de zaadjes vooral op brood en broodjes. Voorafgaand aan het bakken wordt het deeg in een bak met zaad geduwd, of strooit men er zaad overheen.
Volgens Jamin kan een 'gewone' drugstest pas een positief resultaat geven 'als mensen meer dan 40 gram tot zich hebben genomen'. Wie een opgeleukt broodje eet of zich waagt aan een muffin bestrooid met maanzaad, hoeft zich geen zorgen te maken. ,,Je moet drie broden eten voor je aan 40 gram komt.
Maanzaad wordt (net als sesamzaad) vooral gebruikt op brood en broodjes door voor het bakken het deeg in een bak met zaad te duwen of het zaad er overheen te strooien. Maanzaad bevat sporen van de actieve stoffen in opiaten maar kan redelijk veilig gegeten worden.