Helaas is roomboter niet zo geschikt om mee te bakken en braden, want bij een sterke verhitting verbranden de aanwezige eiwitten in de boter. Hierdoor kan de boter veranderen in een zwarte, stinkende vloeistof die de smaak van je gerecht absoluut niet ten goede komt.
Ik gebruik het om te bakken en dan voornamelijk bij zoete baksels zoals brownies. Ook roomboter is wat mij betreft onmisbaar om aardappelpuree romig te maken, en ik serveer altijd een klontje roomboter bij poffertjes. Oh en ik bak ook de pannenkoeken in roomboter.
De eiwitbestanddelen en water in boter zorgen er nl voor dat boter beperkt houdbaar is en na een tijdje ranzig gaat smaken. Dit vet is ook goed bestand tegen hoge verhitting. Dus bak hierin je vlees, vis of wat dan ook. Je kunt eventueel ook nog wat olijfolie toevoegen, want dan kan het mengsel nog hoger verhit worden.
Wat in de volksmond 'bakboter' of 'braadboter' heet is meestal een verwijzing naar een margarine. Helaas worden twee termen te vaak op een hoopje gegooid … Boter is de term die enkel gebruikt mag worden voor hoeveboter of melkerijboter (of 'roomboter' in Nederland). Dit product is gemaakt van vetten uit koemelk.
Een laagje boter met zeezout smaakt heerlijk op een verse boterham of een krokante pistolet, maar voor bakken en braden is het gebruik van ongezouten boter aan te raden. Op deze manier heb je meer controle over de kruiding van de bereiding en van de eventuele jus of saus die erbij hoort.
Welke boter bakt het best? Wanneer in een van onze recepten boter als ingrediënte staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met andere soorten boter kan, maar geeft niet hetzelfde resultaat. Roomboter geeft door het hoge vetpercentage veel smaak en een heerlijk smeuïg resultaat.
Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.
Het perfecte spiegelei bakken
Breek een ei boven een kommetje. Verhit een flinke klont roomboter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Strooi een klein beetje zout over de bodem van de pan. Laat het ei in de pan glijden zodra de boter is gesmolten, maar nog niet begint te schuimen.
Margarine en vooral halvarine bevat relatief vrij veel water, waardoor het vetgehalte lager is dan roomboter. Omdat vet en water van nature niet met elkaar mengen worden emulgatoren aan toegevoegd, zoals soja- of zonnebloemlecithine.
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
Vet, vetter, vetst
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
Roomboter kunnen we volgens Postma beter niet op onze boterhammen smeren. "Als je veel roomboter smeert, krijg je al snel te veel verzadigde vetten binnen. Die zitten namelijk ook al in kaas, vlees of bijvoorbeeld koekjes", zegt Postma.
Hoe komt het dat Croma mijn stukje vlees zo lekker maakt? Croma is speciaal ontwikkeld voor de bereiding van vlees en kip. Het schroeit het vlees direct dicht waardoor het lekker mals blijft. Daarnaast geeft het vlees een mooie bruine kleur en een heerlijke geur en smaak.
Het hoofdbestanddeel van deze saus is boter. Gebruik voor botersauzen altijd roomboter. Dit natuurproduct heeft een betere, vollere smaak dan margarine.
Zowel een zachtere als een harde margarine kan goed werken in een bakrecept, maar hebben wel een ander uitwerking. Kies nooit voor halvarine, dit is alleen geschikt om mee te smeren en niet om mee te bakken. Een goed recept schrijft je de juiste margarine voor, dus als je die richtlijn volgt komt het helemaal goed.
Gelukkig bestaat er een boter die alles een stuk gemakkelijker maakt: de geklaarde boter van Carlsbourg! Direct klaar voor gebruik en perfect voor het bereiden van sauzen en koken op hoge temperaturen. Dankzij zijn samenstelling van bijna uitsluitend puur vet brandt hij niet aan.
Eet je gemiddeld 2000 kcal per dag, is dit berekend op zo'n 22 gram verzadigd vet per dag, voor mannen ligt dt per 2500 kcal neer op zo'n 28 gram verzadigd vet per dag. Dir zou voor een vrouw neerkomen op zo'n 20 gram roomboter per dag.
Dat verzadigde vetten in roomboter gezond zijn blijkt uit onderzoek; ze kunnen bijdragen aan sterke botten, een gezonde lever- en longfunctie en een sterk afweersysteem. Ook de onverzadigde vetten maken roomboter gezond. Deze geven je snel een vol gevoel en verhogen de vetverbranding.
Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks gebruiken op brood moeten erop letten dat ze voldoende vitamine D binnen krijgen uit andere voedingsmiddelen. Roomboter bevat bovendien meer verzadigd vet.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Laat enkele druppels olijfolie vallen op een stukje keukenpapier of een servetje. `Vet` met het servetje de koekenpan in, zodat overal een beetje vet zit, maar je het nauwelijks ziet. Hoe minder olie hoe beter! Zolang het ei maar niet vast komt te zitten aan de bodem.
Roomboter heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90 procent. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed.
Echte Boter producten bestellen | Albert Heijn.
Conclusie van de Keuringsdienst: geef een koe een beetje palmvet, en de roomboter verandert in een baksteen. Klopt, zegt een geraadpleegde professor zuivelonderzoek. Maar in de winter eten koeien ook meer mais, en daar wordt de boter ook harder van. Harde boter heeft meer verzadigd vet, zachte boter minder.