Bij een breuk is het belangrijk dat de botdelen onbelast weer kunnen vastgroeien. Bij breuken van de kaak mag u daarom de eerste vier tot zes weken niet echt kauwen. Het eten moet vloeibaar tot zacht zijn. De bereiding van vloeibaar voedsel kost extra tijd en moeite.
Na een kaakoperatie (osteotomie) of na behandeling van een kaakfractuur mag de kaak de eerste vijf tot zes weken niet worden belast. Dat betekent dat het kauwen moeilijk is. In die periode moet uw voeding dan ook aangepast worden naar gebonden/gemalen voeding.
Na de operatie zet de chirurg de kaken in principe één dag vast op elkaar. U kunt dan alleen met een rietje eten. Als de kaken niet meer vastzitten op elkaar, kunt u de eerste twee tot drie weken fijngemalen voeding eten. Daarna mag de gemalen voeding grover zijn.
Kaakpijn. Zwelling en mogelijke bloeduitstorting van het gebied. Vermoeidheid van de kaak. Moeite met het openen van uw mond om te eten of te praten.
De normale hersteltijd is 6-8 weken van de kaak breuk. De onderstaande instructies zijn zeer belangrijk tijdens deze periode: volgen: 1.
Soms wordt de kaak met draadjes vastgezet aan de andere kaak. En de kaak moet meestal zes tot acht weken onbewogen blijven. Dat betekent dat je in die periode alleen zacht of vloeibaar kunt eten en dat praten erg lastig zal gaan. Na de operatie aan je kaak kun je nog last hebben van napijn.
De verschijnselen die meestal voorkomen bij een kaakfractuur zijn: bloeduitstorting bij lippen en wangen, een pijnlijke, gezwollen en drukgevoelige kaak, moeite de mond te openen en gevoelloosheid van de onderlip. Een kaakfractuur kan gepaard gaan met gebroken, loszittende of uitgevallen tanden.
De mond gaat niet ver genoeg open. Aanhoudende pijn in en om het oor. Pijn bij geeuwen. Moeite met hard of taai voedsel.
Hoe herken ik een kaak uit de kom? Een kaakontwrichting is erg pijnlijk. Je mond normaal bewegen, openen of sluiten is onmogelijk geworden.
Warm de hotpack op en leg hem 20 minuten op de pijnlijke plek. Herhaal dit door de dag heen wanneer je opnieuw pij voelt. Heb je pijn op de plek van het kaakgewricht (direct vóór de gehoorgang), dan kun je beter koelen. Leg dan ijsblokjes op de pijnlijke plek, open dan de mond tot halverwege en daarna weer dicht.
Hoewel uw mond dus meestal gewoon open kan, mag u de eerste zes weken na de operatie niet kauwen. U moet daarom gepureerd voedsel gebruiken, dat u zo kunt doorslikken.
Pijn. De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van pijn in de keel of in het geopereerde gebied. Wellicht is het beter te spreken van 'ongemak' dan van pijn, want over het algemeen valt het erg mee. Indien nodig krijgt u hiervoor pijnstillende middelen.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Symptomen van een gebroken kaak
Je boven- en ondergebit past niet meer op elkaar. Je kan de mond niet ver openen. Als je je mond opent, verschuift de kaak naar één kant. Bloedverlies (uit de mond).
Complicaties bij een kaakoperatie
Je kunt op de verpleegafdeling pijnstillers krijgen. De zwelling is ongeveer twee dagen na de operatie het ergst, daarna kan je gezicht en hals blauw of geel kleuren. De zwelling kan een paar weken tot maanden aanhouden. Ook je lippen kunnen opzwellen.
De arts kan zelf proberen om de kop van de onderkaak terug in de kom te krijgen. Dit doet de arts door via de mond de onderkaak naar beneden te trekken, wat meestal pijnlijk is. Als dit niet lukt, roept de huisarts best dezelfde dag nog hulp in van een kaakchirurg.
Alle bewegingen van het kaakgewricht worden gestuurd door de kauwspieren. Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.
Bij de meeste mensen nemen de klachten na verloop van tijd weer af en kan de mond weer zonder noemenswaardige hinder worden gebruikt. Om uw klachten te verminderen is het belangrijk dat u de kaakgewrichten en de kauwspieren zo veel mogelijk rust geeft.
Als de pijn meer dan een paar dagen aanhoudt, is het waarschijnlijk een goed idee advies in te winnen van een arts. Hoewel de kaakpijn soms vanzelf weer over gaat, kan het zijn veroorzaakt door problemen met je gewrichten, zenuwen, gebit of iets anders.
De mens heeft een bijtkracht van 80 tot 110 kg/cm².
Een kaakbreuk kan ontstaan door een ongeluk of een harde klap in het gezicht. U kunt een klein scheurtje hebben in het bot van uw kaak. Het is ook mogelijk dat u meerdere breuken heeft of zelfs een verbrijzeling. Soms zijn er door het ongeluk of de klap ook andere botten in uw gezicht gebroken.
Gedurende de operatie adem je via een ademhalingsbuisje. Deze wordt via je neus in de luchtpijp gebracht. Tijdens de kaakoperatie worden delen die verplaatst zijn in de mond weer aan elkaar gezet met metalen schroefjes en plaatjes. De kaakchirurg bespreekt met je of deze plaatjes en schroefjes er later weer uit moeten.
In sommige gevallen is het noodzakelijk op korte termijn te opereren om de oogkas (orbita) te herstellen. In andere gevallen kan langer gewacht worden met ingrijpen. Soms wordt van een operatie afgezien en -afhankelijk van de resterende klachten- het behandelplan aangepast.