Je kunt het kraanwater in Spanje gewoon drinken en gebruiken met koken. In 99,3 % van de gevallen is het water van zodanige kwaliteit dat je het kunt drinken. Dus check altijd even of je niet toevallig over de 0,7 % beschikt die je niet kunt drinken.
Het water dat uit de kraan komt is in praktisch heel Spanje gewoon drinkwater en er is naast de smaak en de geur van chloor niets mis mee. Op het moment van het koken met water maken de meeste inwoners van Spanje dan ook gewoon gebruik van kraanwater want volgens hen verdwijnen de geur en smaak tijdens het kookproces.
Het leidingwater in Spanje kan een chloorsmaak hebben. Spanjaarden maken dan ook veel gebruik van flessenwater. Spanje staat op de 6e plaats wat betreft watergebruik: de gemiddelde Spanjaard gebruikt zo'n 320 liter water per dag. Nederlanders doen het met 200 liter minder.
Veel mensen die naar Spanje op vakantie gaan vragen zich af of het kraanwater te drinken is. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van het Spaanse grondgebied is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel drinkwater.
Het drinkwater in Barcelona is zeer onsmakelijk waardoor het hoogst aanbevolen is om flessenwater te drinken terwijl u hier bent. Ondanks dat u kraanwater veilig kunt drinken, is flessenwater echt beter.
Het leidingwater in Malaga is veilig om te drinken. De smaak is echter niet zo neutraal als die van mineraalwater, waardoor de meeste toeristen kiezen voor mineraalwater uit fles in plaats kraanwater.
Hoewel er geen direct gevaar voor de gezondheid is, kun je het leidingwater in Alicante als drinkwater beter vermijden als het aankomt op smaak. Het kraanwater kan bijsmaak hebben van chloor. Ook voor het zetten van koffie en thee is het gebruik van leidingwater niet aan te raden.
Veel landen, zoals Frankrijk en Spanje, voegen chloor toe aan leidingwater. Dit doen ze omdat chloor de bacteriën dood en het water dus schoner maakt. Het voordeel is dat chloor goed werkt tegen de meeste vervuiling en ook nog eens goedkoop is.
Daarom plaatsen Spanjaarden vaak grote of kleine flessen water op de hoeken van of tegen de gevels van hun huis. Deze met water gevulde flessen zouden honden afschrikken waardoor deze hun plasje ergens anders zullen doen.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt. Met het koken van water worden tevens bacteriën en andere schadelijke micro-organismen gedood die met het blote oog niet te zien zijn.
Leidingwater op de Canarische eilanden is veilig om te drinken.
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Je kunt het kraanwater in Spanje gewoon drinken en gebruiken met koken. In 99,3 % van de gevallen is het water van zodanige kwaliteit dat je het kunt drinken.
De reden waarom leidingwater drinken wordt afgeraden verschilt per land. In sommige landen is het leidingwater officieel veilig, maar kunt u er toch ziek van worden. Dit heeft te maken met de leidingen waar het water doorheen stroomt. Het leidingennet is in het buitenland vaak niet goed onderhouden.
Het kraanwater in Spanje is goed en het is goedkoop. Voor een kubieke meter kraanwater betaal je gemiddeld slechts 1,88 euro. Alleen in Cyprus, Portugal en Roemenië is kraanwater goedkoper. In Denemarken is water het duurst met 9,32 euro voor een kuub water en in Nederland betaal je gemiddeld 5,47 euro.
Volgens TripSavvy zijn dit 'veilige landen' waar je kraanwater kunt drinken: Andorra, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Griekenland (met uitzondering van de eilanden), IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, ...
Drinkwater. Het kraanwater op Mallorca kun je beter niet drinken, koop gewoon flessen drinkwater. Het kraanwater ruikt niet lekker en is niet goed voor de gezondheid.
In principe is het leidingwater op Ibiza gewoon te drinken. Wel kan het wegens de drukte voorkomen dat in het hoogseizoen een watertekort ontstaat. In de meeste gevallen heb je nog wel water, maar geen hoge waterdruk. Het is verstandig om altijd enkele flessen met vers water in voorraad te hebben.
Water uit de kraan
In principe is het water uit de Valenciaanse kranen drinkbaar, maar wel is het zo dat er veel chloor en kalk in het water zit. Het water is dus niet zoals je van thuis gewend bent.
MADRID - Mensen die in Spanje wonen vragen zich dikwijls af of het kraanwater wel veilig genoeg is om te drinken. Het smaakt namelijk anders dan water uit de kraan in Nederland of in België. Toch is het kraanwater in Spanje in principe veilig, uitzonderingen daargelaten.
Maar de prijs van water mag niet zomaar omhoog. "Water is zo goedkoop omdat volgens de Verenigde Naties iedereen recht heeft op betaalbaar drinkwater", legt Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening uit. "Je moet het niet duurder maken om er een schaars goed van te maken en het gebruik te reduceren.