U heeft een 5mm ruit aan de buitenkant en een 4mm ruit aan de binnenkant. Mocht u het per ongeluk andersom monteren waardoor de coating aan de binnenzijde van de buitenruit zit, is dit geen probleem voor de werking van de HR coating.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.
Een HR coating plaats je in principe zo dicht mogelijk aan de kant waar het warmer is, want je wilt de warmtestraling die binnen heerst (rode pijl) direct terug laten kaatsen (reflecteren). Dit betekent dat je een HR coating plaats op positie 3.
Plaatsen van de ruit (dubbelglas plaatsen)
En plaats de ruit met de sticker naar buiten, dit is van belang omdat de buiten en binnen glasblad verschillend zijn van maat in verband met spiegeling moet de dikste glasplaat aan de buitenzijde zitten.
Een kant, het buitenblad, wordt van een coating voorzien. Het andere blad is ongecoat en bevindt zich aan de binnenzijde van de woning. Hierdoor is het van belang dat de ruit goed geplaatst wordt.
Dubbel glas HR++ gelaagd binnen + buiten. Dubbel glas gelaagd binnen en buiten betekend dat zowel de binnen- als buitenzijde gelaagd zijn waardoor zowel de binnen als buitenzijde letselwerend en doorvalveilig zijn. De HR++ coating die is aangebracht zit aan de spouwzijde van de binnenste ruit.
Hoe herkent u zelf HR ++ glas? HR ++ dubbel glas heeft een vrijwel onzichtbare metaalcoating aan de binnenzijde van één van de glasbladen. Met behulp van deze coating kunt u bepalen of u HR glas heeft.
Beslagen ramen aan de buitenzijde
Dit gebeurt vooral tijdens koude ochtenden in het voor- en najaar als de buitentemperatuur laag is en de luchtvochtigheid hoog. De condens verdwijnt zodra het warmer wordt. Condensvorming is dus geen fout in het glas, maar een gevolg van de uitstekende isolatie.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
De glazen staan altijd aan de rechterkant van je bord, boven je bestek. Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
Tussen de glasplaten van HR+++ of HR+++ glas zit een edelgas dat beter isoleert. Bovendien is aan de binnenzijde een coating aangebracht die de warmte weerkaatst maar wel zonlicht doorlaat. Deze coating verbetert de isolatie. Daarmee levert HR++ of HR+++ glas ruim 50% betere isolatie dan standaard dubbelglas.
HR++ glas isoleert bijna drie keer zo goed als oud dubbel glas. Dit betekent energiebesparing, hoger comfort en beter voor het milieu. Bovendien gaat dubbel glas ongeveer 20 tot 25 jaar mee en kan daarna lek raken.
Voor de meeste woningen is het vervangen van oud dubbel glas voor HR++ of triple glas zeker rendabel. De warmtevraag neemt stevig af en het comfort gaat omhoog.
De beglazingsband zorgt ervoor dat het glas niet direct in contact komt te staan met de kozijnsponning en de houten glaslatten. Als je geen glasband gebruikt, dan komt het glas dus wél direct in contact met de constructie, waardoor er kans is dat de ruit breekt.
Wanneer je geen glasblokjes gebruikt staat de ruit in het vocht waardoor de kitrand van dubbelglas los kan raken en de ruiten lek zullen raken.
Ja, dat mag! Vaak wordt gedacht dat het een slecht teken is als HR++ glas beslaat. Het tegendeel is echter waar. Condensvorming aan de buitenkant van het raam betekent juist dat uw glas goed isoleert!
Hebben rolluiken zin bij HR++ glas? Ja, rolluiken kunnen zinvol zijn bij HR++ glas. Hoewel HR++ glas al uitstekende isolatie biedt, kunnen rolluiken extra isolatie en beveiliging toevoegen door de warmte binnen te houden in de winter en de warmte buiten te houden in de zomer.
Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Ook de dikte van HR++ glas zal normaliter geen probleem zijn om HR++ glas in bestaande kozijnen te plaatsen. HR ++ glas is nauwelijks dikker dan dubbel glas. Er zal dan ook voldoende ruimte in het kozijn zijn voor HR++ glas.
Door de betere isolatie bespaar je nog meer op de jaarlijkse stookkosten. De investering is hoger dan bij HR++ glas, maar de terugverdientijd is korter. De prijs voor HR+++ glas ligt tussen de € 80 en € 130 per m², inclusief plaatsing.