Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert.Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
Stress en zorgen
Vaak hoor je over mensen die hun zorgen of stress juist weg eten, maar soms kan stress er juist voor zorgen dat je eetlust wegtrekt. Eén reden is dat stress zorgt dat je lichaam een hormoon genaamd epinefrine aanmaakt, ook wel adrenaline genoemd, waardoor je tijdelijk minder honger ervaart.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding en het eten van veel (snelle) koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels. Dit zorgt voor weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed.
We hebben gezien dat onze hersenen aangeven dat het aangenaam is om te eten, zolang we honger hebben. Als we gezond snacken voordat we honger hebben gekregen, zullen we gezond eten nooit écht waarderen. Daarom is het goed om voortaan honger niet te vermijden, maar er juist bewust van te worden.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Gewichtsverlies door stress
Door stress kan je jouw eetlust bijvoorbeeld verliezen, waardoor het mogelijk is dat je afvalt. Dit kan gebeuren om verschillende redenen: Je stofwisseling versnelt. Door het cortisol en de verhoogde adrenaline in je lichaam word je stofwisseling versnelt en gaat je hartslag omhoog.
Houd een eetdagboek bij en schrijf alles (ja echt alles) op. Dit kan confronterend zijn, maar zo krijg je wel goed inzicht waarom je eet. Ga na hoe je jezelf voelt als je eet en schrijf dit ook op. Je gaat waarschijnlijk een patroon herkennen wanneer jij eet uit emotie.
Een hongerklop is te voorkomen door ervoor te zorgen dat je lichaam altijd voldoende brandstof heeft om glucose en glycogeen aan te maken. Dit doe je om genoeg en op tijd te eten, zowel voor als tijdens de inspanning. Natuurlijk haal je uit je dagelijkse voeding al de nodige koolhydraten.
Na een tijdje zijn de meeste voedingsstoffen uit ons bloed opgenomen door de cellen, is onze maag leeg en voelen we opnieuw een hongergevoel opkomen. Hoe snel je na je laatste maaltijd weer honger krijgt en hoelang het duurt tot je verzadigd bent tijdens een maaltijd, hangt af van verschillende factoren.
Snack met wortels, tomaatjes en komkommer. En gooi gewoon meer groente in je maaltijden. Meer groente eten geeft je een vol gevoel zonder dat het je belemmert bij het afvallen. Maar blijf erop letten dat je ook voldoende hele granen, peulvruchten en (plantaardige) eiwitten binnenkrijgt zoals noten, tofu en tempeh.
Gewichtstoename door stress
Gewichtstoename in stressvolle perioden komt meestal doordat er bewust en onbewust meer of ongezonder gegeten wordt als uiting om met stress om te gaan. Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat suiker (glucose) in het lichaam vrijkomt en wordt afgegeven aan het bloed.
Waarom stress diarree veroorzaakt
In geval van stress produceert je lichaam bepaalde hormonen. Deze hormonen kunnen leiden tot een verhoogde afscheiding van vocht en elektrolyten, alsook slijm in de darm. De opname van vocht en elektrolyten uit de darm in het lichaam wordt dan weer geremd.
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.
Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen.
Drukte, angst en spanning zorgt er niet alleen voor dat je constant stress door je lijf voelt gieren, maar kan ook zorgen voor een vertraagde stofwisseling. Een gemiddelde vrouw verbrandt op een stressvolle dag 104 calorieën minder.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
We spreken van chronische stress wanneer er voor een langere tijd sprake is van een gevoel van druk of spanning. Deze spanning zorgt ervoor dat het lichaam continu klaar is om te vechten of vluchten. Wanneer er nooit een vecht- of vluchtreactie volgt, raakt het lichaam uit balans.
Zwarte thee: Uit onderzoek in het Journal of the American College of Nutrition blijkt dat het drinken van zwarte thee de bloedsuikerspiegel met tien procent verlaagt gedurende 2 ½ uur, waardoor je een voller gevoel hebt en honger voorkomt.
Afvallen wordt pas echt een succes als je minder eet én meer beweegt, want: door minder en gezonder te eten krijg je minder calorieën binnen. door meer te bewegen verbrand je meer calorieën.