Snijd of pureer de zoete aardappels en laat ze afkoelen (tegen kristallisering) Doe de aardappels in luchtdichte diepvrieszakken. Koop diepvriesetiketten en label de verpakking met datum en productnaam. Plaats de verpakking achterin de vriezer bij -18°C (maximaal 12 maanden)
Zoete aardappelen kun je invriezen. Kook ze eerst voordat je ze invriest. Snijd de aardappelen na het koken in plakken en doe ze in een afsluitbaar bakje.
Bij zoete aardappel frietjes kun je ervoor kiezen om een grote diepvrieszak te vullen met de frietjes, maar je kunt ook portiezakjes maken. Het voordeel van porties en kleinere hoeveelheden invriezen is dat het product in de vriezer sneller bevroren is, wat de smaak en textuur ten goede komt.
Je kunt zoete aardappelen ca. 1 week bewaren bij een temperatuur van 12-16°C. Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats. Stop ze niet in een plastic zak, want aardappelen moeten kunnen 'ademen'.
Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A.
Hoe moet je Zoete Aardappel bewaren? Je kunt het beste vaststellen of Zoete Aardappel niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Zoete Aardappel rotte plekken heeft, uitgedroogd, beschadigd, slap, uitlopers heeft of beschimmeld is dient het product weggegooid te worden.
Waarom ze doorgaans niet worden gefrituurd is omdat zoete aardappels meer suiker en water bevatten en geen zetmeel. Als je ze dan zo in een pan hete olie gooit, zijn ze eerder geneigd keihard te verbranden in plaats van dat ze lekker krokant bakken.
Door de frieten voor het bakken eerst 30 tot 45 minuten te laten weken in een bak met koud water (en vervolgens supergoed af te drogen), worden ze extra krokant. Zorg wel dat ze door en door droog de bakplaat op gaan!
Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Als je ze namelijk laat afkoelen op kamertemperatuur, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. Deze bacterie gaat niet weg als je ze opnieuw opwarmt, dus kijk goed uit.
Het blancheren van zoete aardappel is eenvoudig! De zelfgemaakte zoete aardappel frietjes of de geschilde zoete aardappelen kook je enkele minuten, waarna je ze in een pan of kom met ijskoud water plaatst. Na maximaal 20 minuten leg je de geblancheerde zoete aardappel op een schone en droge theedoek.
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt.
Als je je voorbereidt op een grote maaltijd, snijd je zoete aardappelen dan maximaal een dag van tevoren en bewaar ze in de koelkast tot je klaar bent om ze te koken.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Koken. Snijd de zoete aardappel in stukken van gelijke grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snuifje zout toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar.
De zoete aardappel en de gewone aardappel blijken helemaal niet zoveel te verschillen. Ze bevatten bijvoorbeeld allebei ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels. Tuurlijk zijn er wel verschillen: zo bevatten normale aardappelen meer ijzer, kalium en vitamine C, maar ook minder suiker.
Zorg dat alle frietjes bedekt zijn met een glimmend laagje olie en voeg indien nodig nog een extra theelepeltje toe. Met name te weinig olie kan ervoor zorgen dat je frietjes niet krokant worden.
Wel of geen groente? Zowel de zoete aardappel als de gewone aardappel is geen groente. Dit komt door de voedingswaarde die verschilt van groenten: aardappels bevatten met name meer koolhydraten. Hierdoor kun je er ook niet onbeperkt van eten, wat bij veel groenten wel het geval is.
Er zitten 122 kilocalorieën in 1 stuk (130 gram) zoete aardappel.
Hitte, en veel ervan, maakt frietjes knapperig aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant. De magische temperatuur hiervoor is 230 graden. Zorg ervoor dat de oven volledig voorverwarmd is voordat je de bakplaat erin stopt. Ook belangrijk is het omdraaien van de frietjes.
Je kunt zoete aardappelen ongeveer een week bewaren op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plaats. Zeker niet in de koelkast, dan bederven ze juist sneller. Gekookte of gebakken zoete aardappelen blijven ongeveer 4 tot 5 dagen goed in de koelkast.
Het seizoen van zoete aardappel loopt van oktober tot en met maart.