Gember is wat pittig van smaak en dat zorgt ervoor dat we er een warm gevoel van krijgen. Heeft u het vaak koud, drink dan eens een kopje verse gemberthee. Wie snel koude handen en voeten krijgt, kan er ook goed aan doen om eens verse gemberthee te drinken.
Je kunt ook plakjes gember toevoegen aan je koude water voor wat meer smaak.
En wist je dat je gemberthee ook gewoon koud kan drinken? Zijn verkwikkende smaak leent zich perfect voor de ijsdrankjes waar we in de zomer zo van houden. Laat hiervoor jouw verse of poedervormige gember ongeveer tien minuten trekken in kokend water en voeg dan ijs toe om de drank af te koelen.
Gember is een vitaminebom
Verder bevat gember vitaminen B2, B6 en vitamine C. Daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Kortom, genoeg redenen om dagelijks een kopje gemberthee te drinken!
Doe de gemberwortel hiervoor gewoon in een afgesloten zakje en je hebt er nog weken plezier van! Let op: het is belangrijk dat je de gember niet eerst schilt of raspt. Daardoor blijft het minder lang goed. Bovendien gaat zo de smaak veel sneller verloren!
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Hier is een beter idee: schil je gember niet. We hebben vragen gelezen over of je je gember wel of niet moet schillen op threads op het web, dus besloten we om onze voedingsdeskundige, Dana Angelo White, MS, RD, ATC, te raadplegen. " Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana.
Gebruik daarom niet meer dan 4 gram gember per dag. In een kopje thee gebruik je meestal een stukje gemberwortel.Wanneer je daar 1 centimeter van in je hete water doet, is het dus beter om niet meer dan 4 koppen op een dag te drinken. 1 gram staat ongeveer gelijk aan 1 centimeter gemberwortel.
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Goed voor je hersenen
Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Dankzij gember gaat de maaginhoud sneller naar de darm, omdat het de maagcontracties verhoogt. Daardoor versnelt de specerij je hele metabolisme. Ook beschermt gember het maag- en darmslijmvlies. Daarnaast zorgt het voor een hogere productie van het spijsverteringenzym.
Welke bijwerkingen geeft te veel gemberthee? Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten.
Maar op welke moment van de dag drink je ze het best? In feite kan je een gember shot eender welk moment drinken, maar als je er maximaal de gezondheidsvoordelen wil uithalen, dan is het aangeraden om het op een nuchtere maag te drinken.
Wil je gemberthee maken? Dan kan je de schil er gewoon aanlaten. Ook in infused water kan perfect met gember én schil. Hier dient de gember gewoon als smaakmaker.
Gezien hun ontstekingsremmende werking en het eerder aangetoonde vermogen om ASM direct te laten ontspannen, zijn gember en 6-shogaol veelbelovende therapieën tegen astma die zich richten op twee belangrijke pathologische componenten van astma: acute samentrekking van de gladde spieren van de luchtwegen en longontsteking .
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Een lekkere thee zetten van verse tijm of gember is altijd een goed idee. Ook voor je longen. Tijm is een natuurlijk medicijn tegen hoesten, benauwdheid en keelpijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijm beter helpt tegen de behandeling van bronchitis dan een placebo.
2-5 minuten. Gebruik 12 gram thee voor 1 liter water.
Regelmatig vers gembersap drinken zou niet alleen ontstekingsremmend werken, maar ook een gunstig effect hebben op spier- en gewrichtspijn of zelfs menstruatiepijn. Naast sap zou je ook zelfgemaakte gembercompressen op basis van geraspte, verse gember en water kunnen maken om op pijnlijke plaatsen aan te brengen.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Moet je gember schillen? Niet echt, maar misschien wil je het wel om esthetische redenen . Ik schil gember graag met de rand van een lepel. Jonge gember heeft zo'n dunne schil, dat je hem helemaal niet hoeft te schillen.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.