Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden. Je laat ze opnieuw snel afkoelen. Daarna kan je de restjes invriezen.
Voedsel lang buiten de koelkast bewaren is nooit goed, dat staat eigenlijk los van het invriezen. Dekker: "Het is inderdaad veilig om diepvriesvoedsel na eenmaal ontdooien opnieuw in te vriezen.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Kwaliteitsverlies Meerdere keren ontdooien en invriezen kan leiden tot aanzienlijk kwaliteitsverlies. De textuur van het vlees kan veranderen en vocht kan verloren gaan, wat resulteert in droger en minder smakelijk vlees.
De kern van de zaak. Vlees wordt vaak ingevroren om het product te bewaren en veilig te houden wanneer het niet meteen gegeten gaat worden. Zolang het vlees goed bewaard is en langzaam ontdooid in de koelkast, kan het meerdere keren veilig opnieuw worden ingevroren . Als het goed wordt gedaan, brengt het opnieuw invriezen van vlees geen gezondheidsrisico's met zich mee.
Nee. Het invriezen van rauw vlees zoals filet americain bij -12 °C voor minstens 2 dagen doodt de parasiet Toxoplasma gondii. Maar bacteriën zoals listeria of salmonella kunnen nog wel overleven en later eventueel uitgroeien tot aantallen waarvan je ziek kunt worden.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
'Uit het onderzoek bleek ook dat 83% van de respondenten terecht aangaf dat je de kip niet opnieuw moet invriezen als deze uit de koelkast op het aanrecht is ontdooid bij kamertemperatuur. Dat is absoluut onveilig, omdat voedselvergiftigingsbacteriën snel kunnen groeien in deze omstandigheden .
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Restjes die je prima kunt invriezen zijn pasta's, soepen en stoofpotjes. Ook van ovenschotels, quiches of lasagnes kan je restjes invriezen. De toppings van soep laat je beter achterwege. Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen — rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Ja, het is veilig om overgebleven voedsel opnieuw in te vriezen nadat u eerder ingevroren restjes opnieuw hebt opgewarmd tot een veilige temperatuur van 165 °F, gemeten met een voedselthermometer .
Nadat bevroren voedsel is ontdooid, wordt aanbevolen om het slechts één keer opnieuw op te warmen om de risico's van bederf en microbiële besmetting te voorkomen . Bevroren voedsel kan echter meer dan één keer worden opgewarmd, mits het grondig wordt verhit tot een interne temperatuur van 165 °F (74 °C) om schadelijke bacteriën volledig te vernietigen.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Eet restjes binnen 24 uur na het ontdooien en vries ze niet opnieuw in. De enige uitzondering hierop is als u rauw voedsel ontdooit, zoals vlees of gevogelte, dat u opnieuw kunt invriezen nadat u het hebt gekookt .
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Vernietigt invriezen bacteriën en parasieten? Invriezen tot 0 °F inactiveert alle microben — bacteriën, gisten en schimmels — die in voedsel aanwezig zijn. Eenmaal ontdooid kunnen deze microben echter weer actief worden en zich onder de juiste omstandigheden vermenigvuldigen tot niveaus die kunnen leiden tot voedselgerelateerde ziekten .
Filet americain gezondheidsvoordelen en risico's
Aan de ene kant biedt filet americain gezond waardevolle voedingsstoffen, zoals eiwitten en B-vitaminen, die belangrijk zijn voor een gezond eetpatroon. Aan de andere kant moeten het hoge vetgehalte en het risico op voedselvergiftiging in overweging worden genomen.