De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Eieren koken in een elektrische waterkoker heeft een paar voordelen: Gemak - het is makkelijker en sneller dan een pan op het fornuis. Geen brander nodig - het is perfect voor plekken waar je geen fornuis hebt, zoals hotelkamers of slaapzalen. Draagbaarheid - je kunt overal waar een stopcontact is gemakkelijk eieren koken .
WAFELIJSTEN
Deze is supersimpel. Zet je wafelijzer aan op de warmtestand zoals je dat normaal zou doen, spray er antiaanbakspray op en giet er geklopte eieren/eiwitten in (tot ongeveer 3/4 vol) en bak volgens de instructies van de fabrikant.
Om een zachtgekookt ei te koken, houd je bij een klein ei 5-6 minuten aan, voor een gemiddeld ei 6-7 minuten en voor een groot ei 7-8 minuten. Voor een half zachtgekookt ei houd je bij een klein ei 7-8 minuten aan, voor een gemiddeld ei 8-9 minuten en voor een groot ei 8-10 minuten.
Het koken van een ei in de magnetron is een snelle en eenvoudige manier om een ei te bereiden als je geen toegang hebt tot een fornuis of als je gewoon snel een ei wilt maken.
Gebruik een schuimspaan om de eieren voorzichtig in de kom te leggen. Magnetron gedurende 4 minuten (of 3 minuten voor zachtgekookte eieren) . Let op: de exacte tijd kan variëren, afhankelijk van het vermogen van uw magnetron. Laat de eieren vervolgens 3 minuten in het water staan.
De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Ei koken in Airfryer
Je prikt een klein gaatje in de eieren, je legt ze in het mandje en stelt het apparaat in op 120 °C. Afhankelijk van het type Airfyer heb je binnen 10 á 12 minuten een zachtgekookt eitje, en bij 15 minuten een hardgekookt eitje.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Geen magnetron in huis, dan kun je een kant-en-klaar maaltijd ook opwarmen in de oven of pan. Zet de oven op 180 graden Celsius en laat de maaltijden ongeveer 20 minuten in de oven staan.
Voeg 2 cm water toe aan een koekenpan.Zodra het water kookt, haal je de gekoelde eieren uit de koelkast en leg je ze in de koekenpan zonder ze te breken . Het beste is om ze rond te rollen terwijl je ze erin legt.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Doe de eitjes in de pan en vul met gekookt water uit de Quooker of waterkoker. breng dit opnieuw aan de kook op het fornuis (op hoog vuur of temparatuur) en zodra het water kookt zet ik de wekker op 4 min. Zijn de minuten om? Gas uit en spoel ze direct af met koud water en serveer direct.
Als u inductie gebruikt, is stand 6 goed . Als het hoger is, kookt het water te snel. Zodra het water kookt en de eieren een beetje in de pan beginnen te springen, zet u het vuur uit. Dek de pan af en laat het tien minuten staan.
Gebruik een Thermos ® Food Jar, kantel deze en plaats de eieren erin en beweeg de food jar langzaam terug naar zijn verticale positie. Voeg kokend water toe en vul hem tot 3/4 vol. Verwarm 30 seconden voor en giet het water voorzichtig af. Vul opnieuw kokend water tot 3/4 vol en sluit het deksel goed.
Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen. Net om dit te vermijden wordt de temperatuur van bij de boer tot in onze Versmarkt op kamertemperatuur gehouden.
Oudere eieren zijn ook geschikt om te roeren, hard te koken of om gevulde eieren van te maken.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Als je zout aan het kookwater toevoegt stolt het eventueel ontsnappende eiwit sneller, zodat het ei weer verzegeld is en het niet leeg kan lopen. En dat komt dan weer doordat zout water een hoger kookpunt heeft dan water zonder zout. De temperatuur van het kokende water is dus hoger, waardoor eiwitten sneller stollen.
Ei koken
Maar het kan dus ook in de airfryer! Een ei koken was nog nooit zo makkelijk. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn en verwarm de airfryer op 150-160 graden. Leg de eieren in het mandje en gaar ze in acht tot vijftien minuten, ongeacht hoeveel je er tegelijk kookt.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Meet de juiste hoeveelheid water af met de maatbeker voor het aantal eieren dat je wilt koken en giet deze in de eierkoker. Met de eierprikker op de maatbeker kan je een gaatje in de onderkant van de eieren prikken zodat deze niet gaan barsten tijdens het koken. Wacht 12 tot 15 minuten en je gekookte eieren zijn klaar.