Vroeger gold als vuistregel dat woningkopers maximaal een derde van hun maandinkomen mogen spenderen aan de aflossing van hun hypothecaire lening. Maar dat is geen heilig principe meer. 'Banken staan steeds vaker aflossingen toe tot 40% van het inkomen', stelt John Romain vast.
Wat is dan het gemiddelde bedrag dat alleenstaanden en eenoudergezinnen lenen voor de aankoop van een woning? Dat blijkt om 170.440 euro te gaan, goed voor een maandelijkse afbetaling van 776 euro. Ter vergelijking: het algemene gemiddelde voor de aflossing van nieuwe leningen bedroeg 823 euro.
Ja. Uw burgerlijke staat is op zich geen criterium voor de aanvraag van een woonkrediet. De bank kijkt naar uw financiële situatie en uw kredietwaardigheid.
De ideale DTI-ratio voor een woonlening is maximaal 1/3 van je inkomen: 33% dus of lager. Als je DTI-ratio te hoog is, kom je mogelijk niet in aanmerking voor de woninglening die je wil. Hoe lager de verhouding, hoe beter! Heb je een DTI-ratio van 38%, dan betekent dit niet dat er geen mogelijkheden meer zijn voor jou.
Als alleenstaande word je door de bank als een groter risico beschouwd als je een lening wil. Bij Hypotheek.be kan je niettemin altijd terecht. Als alleenstaande word je door de bank als een groter risico beschouwd als je een lening wil. Bij Hypotheek.be kan je niettemin altijd terecht om te weten hoeveel je kan lenen.
Regel: maximale quotiteit van 90%
Soms vragen banken zelfs een eigen inbreng van 20% van de verkoopprijs. Toch betekent dit niet dat je, als je een huis wil kopen zonder spaargeld geen lening meer kunt krijgen. De regel van 90% wordt immers beoordeeld op het niveau van de volledige hypotheekportefeuille van de bank.
Banken vragen altijd een eigen inbreng. Je kan niet meer dan 100% van de aankoopsom lenen. Je moet dus de kosten die bovenop de aankoopprijs komen, zoals de registratierechten en notariskosten, zelf kunnen inbrengen.
Hoeveel moet je concreet bijleggen? De som van 20 % van de prijs van het huis komt dus neer op ongeveer 80.000 euro. Een stevig bedrag dat kan afschrikken, maar weet dat sommige banken leningen tot 90% aanvaarden. Dat moet de rekening al met ongeveer 25.000 euro verlagen…
Samen een huis kopen op één salaris, kan dat? Dat kan. U kunt er zelfs voor kiezen de woning op één salaris te kopen maar wel allebei de hypotheekakte te tekenen. U bent dan alsnog beiden verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
Wil je een hypotheek afsluiten, dan kijkt de bank, net als bij een tijdelijk contract, naar jouw inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Je moet kunnen aantonen dat je op het moment van afsluiten een inkomen hebt.
Je hebt daarom eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nog extra eigen geld in te leggen en hiermee de hypotheek en dus de maandlasten te verlagen.
Dit zijn de voorwaarden waaraan je moet voldoen: Het belastbaar inkomen van het laatst gekende aanslagbiljet mag niet lager zijn dan 9.999 euro en niet hoger dan het vastgestelde maximum. Dat maximum is afhankelijk van de gezinssamenstelling en van de ligging van de woning of het appartement.
Als alleenstaande moeder kan een hypotheek afsluiten voor een nieuwe woning best lastig zijn. Er zal tenslotte één iemand uit de relatie moeten verhuizen. De andere zal moeten verhuizen en naar een nieuwe woning opzoek moeten gaan.
Nadelen sociale lening
Een sociale lening kan niet gebruikt worden om een commercieel pand, vakantiehuisjes, voor de bouw van een woning, de aankoop van een bouwgrond... Er zijn beperkingen aan het bedrag dat u met een sociale lening kan lenen, afhankelijk van de waarde van de woning, de plaats, uw gezinssituatie…
Lenen zonder een eigen inbreng is sinds januari 2020 door de Nationale Bank van België moeilijker gemaakt. De Nationale Bank legt nu de banken op om in de regel maar tot 90% van de aankoopwaarde te lenen. Maar je hoeft niet te wanhopen.
Banken mogen immers bij 35% van bij de door hen verstrekte kredieten afwijken van de norm. Starters kunnen dan toch een krediet lenen dat hoger ligt dan de quotiteit van 90%. Voor niet startende kopers mag maximaal 20% een hogere quotiteit hebben. Maar banken mogen nooit meer dan 100% van het bedrag aan hen lenen.
Je moet nu zelf een belangrijk deel (soms tot 20%) van de aankoopprijs van de woning betalen, anders krijg je geen hypotheeklening. Dat is voor veel jonge mensen bijna onmogelijk. Zonder hulp van hun ouders of zonder spaargeld kunnen ze bij de bank dan ook dikwijls geen 100%-lening vastkrijgen.
In principe staat op een hypotheeklening geen vaste periode. Je kan je lening zowel op 5 jaar als op 10 jaar als op 20 jaar aflossen. Deze laatste is ook de meest klassieke looptijd. Maar je kan je terugbetalingen ook spreiden over 25 of 30 jaar.
Contacteer je kredietgever of je krediebemiddelaar
Bij je kredietgever kan je tijdelijk uitstel van betaling vragen of een voorstel doen om je krediet over een langere periode af te lossen zodat je maandelijks wat minder moet betalen. Zet de gemaakte afspraken in een aangetekende brief.
Het eenvoudige antwoord is neen. De wet is duidelijk: er staat geen leeftijd op een hypothecaire lening. Iedereen heeft er recht op. Nochtans krijgen oudere mensen in de praktijk wel eens het deksel op de neus wanneer ze een lening aanvragen.
20% eigen inbreng geen ijzeren wet
De gangbare regel is dat u 20% van de aankoopprijs zelf moet kunnen leggen, voor de overige 80% kan u naar de bank voor een lening. Stel dat u een appartement van 220.000 euro wil kopen, dan zou u dus 44.000 euro zelf moeten ophoesten en de overige 176.000 euro lenen.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
Het is een bedrag waar je niet voor kan lenen bij de bank. Daarom is een verlaging zeker de moeite voor wie het niet breed heeft. Voor een huis van 300.000 euro betaal je vanaf 2022 niet meer 18.000 maar 9.000 euro uit eigen zak. Daarmee wil Vlaanderen het makkelijker maken voor jonge koppels om een huis te kopen.