Een vriezer zet je uit door de stekker uit het apparaat te trekken. Sommige diepvrieskasten hebben ook een uitknop die je in kunt drukken. Er zijn verschillende soorten vriezers, die een verschillende benadering vragen.
Voor wat betreft de koelkast
Zorg ervoor dat de temperatuur altijd tussen 0 en 4° ligt. In dit geval blijft uw eten 4 tot 6 uur koud zolang u de deur niet opendoet. Merk ook op dat hoe meer de ijskast gevuld is, hoe langer de voedingswaren vers zullen blijven.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Schakel het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact of schakel de groep in de meterkast uit waarop het apparaat is aangesloten. Verwijder de levensmiddelen en laden uit het apparaat. Ontdooi het aanwezige ijs door de deur open te laten staan en gebruik een geschikte schraper om het ijs snel te verwijderen.
Tip 4: zet de koelkast uit en laat de deur open
Wanneer je lang op vakantie gaat, zet je de koelkast uit. Dit doe je met de aan-uitschakelaar of de vakantiemodus. Je kunt ook de stekker eruit trekken. Laat de deur van zowel het koel- als het vriesgedeelte open, zodat je schimmels voorkomt.
Liander hanteert de regel dat producten in een gesloten koelkast gedurende een storing met een tijdsduur tot 16 uur bruikbaar blijven. Om te bepalen of uw producten nog bruikbaar zijn, is de temperatuur van de producten doorslaggevend.
Koelkast vervoeren
Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.
Waarom moet je de koelkast of vriezer regelmatig ontdooien? Het gevolg van ijsvorming is dat je vriezer minder goed vriest en meer energie verbruikt. Een laagje ijs van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer 10% meer energie verbruikt! Regelmatig ontdooien van het vriesvak doe je dus niet voor niets.
Allereerst schakel je de vriezer uit. Dit doe je met de uitknop aan de bovenkant van het apparaat. Heeft jouw vriezer geen uitknop? Trek dan de stekker uit het stopcontact.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren.
Reinig zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook schoonmaakproducten voor diepvriezers.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E. coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
De dekking voor de schade aan de inhoud van jouw koelkast of vriezer, is vaak beperkt. De verzekeraar heeft vaak een maximumbedrag voor de vergoeding. Dit bedrag loopt uiteen van € 500,- tot € 1250,-. Ook dit kun je nalezen in je polisvoorwaarden.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 16 - 18 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn. Uiteraard zijn er verschillende factoren van invloed op de levensduur van een vriezer.
Nadat de vriezer is geplaatst moet je vaak 4 tot 24 uur wachten voordat je de vriezer in mag schakelen. Eerst moet de koelvloeistof zakken en tot rust komen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe lang je precies moet wachten.
De optimale temperatuur in het vriesgedeelte van de koelkast is -18 °C. Op deze temperatuur kun je diepvriesproducten zo lang mogelijk bewaren zonder dat je onnodig veel energie verbruikt.
Voordeel: nooit meer ontdooien
Eén van de grootste voordelen van No Frost is dat je nooit meer hoeft te ontdooien. Zo hoef jij niet 5 of 6 keer per jaar de vriezer leeg te halen en deze ijsvrij te maken. Hierdoor heb je meer tijd over voor leuke dingen.
Dit betekent dat je bij een diepvriezer van -20°C: een ijscoupe of halve liters sorbet 5 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een halve liter schepijs 10 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een liter schepijs 15 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Is de vriezer toch schuin vervoerd? Dan wacht je met het apparaat aanzetten. In de handleiding staat de aangeraden wachttijd. Ben je deze kwijt, houd dan 4 tot 24 uur aan.
Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten. Lukt het niet om bij de poten te komen? Vraag iemand om de koelkast zeer licht achterover te kantelen.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.