Door de gerookte zalm op een juiste manier in te vriezen kan je de houdbaarheid met enkele maanden verlengen. Om preciezer te zijn, ongeveer 3 maanden. Uit de vriezer is verpakte gerookte zalm best te gebruiken zoals op de verpakking staat.
U kunt deze zalm thuis invriezen.
Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten in geen geval opnieuw ingevroren mogen worden. Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast. Vries restjes na het afkoelen onmiddelijk in.
Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed. Natuurlijk kun je ook een voorraadje diepvriesvis in de winkel kopen.
Na het roken wordt de zalm vacuüm verpakt, waardoor je het product eenvoudig kunt invriezen. In de koelkast kun je de gerookte zalmfilet 12 dagen bewaren en diepgevroren is gerookte zalm minimaal 3 maanden houdbaar.
Niet consumeren na THT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Na openen van de verpakking is het meestal 3 dagen houdbaar als je het in de koelkast in een Tupperware doos bewaard. Als je warm gerookte zalm bij de supermarkt of elders hebt gekocht, let dan goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Gerookte zalm kun je het best in de koelkast ontdooien. Let wel op, want ook deze zalm heeft vaak zo'n 24 uur nodig om te ontdooien in de koelkast. Leg de gerookte zalm de avond voordat je deze wilt gaan eten in de koelkast. Zo voorkom je dat de zalm op kamertemperatuur komt en begint met bederven.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Leg het zakje in een kom of schaal (het moet er volledig in passen). Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is.
De gerookte zalm kan langer dan een week bewaard worden in de koelkast of 6 maanden in de vriezer.
Hoe langer de verse vis op ijs of gekoeld ligt voordat hij bevroren wordt, hoe minder lang hij bewaard kan worden. Dus koop vis zo vers mogelijk, hou hem zo koel mogelijk tijdens transport. Vacumeer en vries hem zo snel mogelijk in.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Verse vis is 4 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden Celsius. Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 graden 3 maanden houdbaar. Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden. Salades kunt u minimaal 4 dagen bewaren in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Vacumeren is altijd goed! Hoelang de gerookte Zalm goed geconserveerd blijft heeft mede te maken met hoe schoon je de processen hebt doorlopen. Daarvan uitgaande moet 8-10 dagen zeker lukken.
De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo' n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!
Bewaar de vis vervolgens in het koudste gedeelte van het vriesvak, zodat de paling echt goed gekoeld blijft. We raden je aan om gerookte paling maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Ook hierbij geldt: hoe langer je de gerookte paling in de vriezer bewaart, hoe groter de kans op smaakverlies.
Koud gerookte zalm is niet rauw, maar is ook niet gaar. Je kunt het daarom beter niet eten als je zwanger bent.
Wetenschappelijk onderzoek, dat werd uitgevoerd door Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), concludeerden dat de kwaliteit van verse vis net zo goed is als de bevroren vis.
Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is verse zalm die gebakken of gegrild is of mee wordt verwarmd in een gerecht wel veilig. Ook kan voorverpakte gerookte zalm veilig gegeten worden als het vooraf verhit wordt, bijvoorbeeld in de oven.
Haal je vis op voorhand uit de diepvries en leg hem in de koelkast. Doe dat bijvoorbeeld de avond voorheen. Zo ontdooit hij geleidelijk en op een constante temperatuur. Dep de vis goed droog met keukenpapier voordat je aan de slag gaat.
De naam zegt het eigenlijk al een beetje, het geeft de temperatuur aan waarop de zalm gerookt is. De koud gerookte zalm wordt bij maximaal 24 graden Celsius gerookt en de warme tussen de 60 en 70 graden Celsius. De warm gerookte zalm heeft dus een volledige garing ondergaan en is hierdoor stevig geworden.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Suiker en zout blijven bederven nooit.