Gebruik geen standaard strijkijzer om je pakken te strijken want de hoge temperatuur kan de stof beschadigen. Probeer ook het borstdeel van het pak niet te stomen, dit kan namelijk de vorm van het interne canvas verstoren.
Het is niet aan te raden om je pak of dure colbert zelf te wassen en te strijken, behalve natuurlijk wanneer je een wasbaar pak koopt. Je wast dan de pasvorm eruit of je houdt een stof over met lelijke strepen.
Een goede borstel heeft een houten handvat en synthetisch of zacht haar. Borstel wollen pakken voorzichtig met een zachte stofborstel. Door het pak te borstelen voorkom je dat viezigheid en ongeziene deeltjes zich ophopen waardoor de kwaliteit van het weefsel vermindert. Let op: borstel alleen van boven naar beneden.
Kostuums van bijvoorbeeld wol, linnen of synthetische stoffen zijn erg geschikt om te laten stomen.
Strijk linnen terwijl het nog vochtig is: Linnen strijken gaat beter als de stof nog vochtig is. Als het linnen al droog is kan je het lichtjes bevochtigen met een sprayflesje met water. Gebruik een stoomstrijkijzer: Linnen strijk je het beste met een stoomstrijkijzer.
Gebruik geen standaard strijkijzer om je pakken te strijken want de hoge temperatuur kan de stof beschadigen. Probeer ook het borstdeel van het pak niet te stomen, dit kan namelijk de vorm van het interne canvas verstoren.
Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.
Een pak is geen T-shirt dat elke keer na het dragen gewassen moet worden. In principe is het beter om het zo min mogelijk te wassen. Om vieze geurtjes te verwijderen, kun je het pak in de frisse lucht uithangen. We raden je aan om je pak elke keer nadat je het hebt gedragen op het balkon te luchten.
Leg je kledingstukken plat neer (vooral handig om boorden, kragen of hardnekkige kreukels te stomen) of hang ze aan een deur. Steek de stekker van je stomer in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen. Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik.
Het kan gebeuren tijdens activiteiten zoals zwemmen, varen of gewoon buiten zijn op een regenachtige dag. Hoewel het meestal onbedoeld gebeurt, zijn er mensen die bewust een nat pak halen, bijvoorbeeld door in een fontein te springen of met waterballonnen te spelen.
Was advies. Ons advies is om je pak of kostuum minstens 1 keer per maand te laten reinigen. Zo blijft jouw pak het langst mooi. Houd hierbij in gedachten dat bij vlekken of geurtjes in je pak eerder gereinigd moet worden.
Simpel en eenvoudig, maar zeer effectief. Hardnekkige vlekken kun je behandelen met een oplossing van melkzuur en water of met alcohol. Maak de stof hiermee vochtig, dep het met zeepwater en daarna wassen. Vervolgens met wat afwasmiddel inwrijven en meteen wassen in de wasmachine.
Zelf een pak wassen in de wasmachine is iets wat we je niet aanraden. Over het algemeen komt dat de kwaliteit van het pak namelijk niet ten goede. Als wij je pak voor je stomen kun je er op rekenen dat je pak er helemaal perfect uit blijft zien.
Een blazer of jasje kun je niet zomaar in de wasmachine stoppen. Hiermee kun je de stof en de vorm beschadigen. Het belangrijkste advies: lees het waslabel.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Echter, te vaak stomen is uitdrogend voor je huid, dus probeer hier een balans in te vinden. Als je een droge huid hebt schijnt een keer per maand stomen voldoende te zijn. Is je huid gecombineerd tot vet dan kun je waarschijnlijk vaker stomen.
Ja!Het is heel goed om je gezicht eens grondig te reinigen en een “boost” te geven met een stoombehandeling. Doordat je het gezicht stoomt, zweet je alle viezigheid uit je poriën. Dit klinkt vies, maar zorgt ervoor dat je een schone, gereinigde huid krijgt!
En ben je benieuwd welke kleding je kunt stomen? Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Het is onverstandig kleding van verschillende stoffen samen te wassen. Zo kan je een t-shirt bijvoorbeeld beter niet tegelijkertijd wassen met een wollen trui. Wil je toch verschillende stoffen tegelijkertijd wassen, kies dan voor het koudste wasprogramma van de twee stoffen.
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Sommige kleren hoef je niet te strijken na het wassen. Het ligt vaak aan de stof of het echt nodig is om de kreukels uit je kleding te halen. Strijken kan ervoor zorgen dat je kleren beschadigd raken, zeker als jij je kleding te heet strijkt. Wees dus altijd zorgvuldig met fijne stoffen en strijk vooral niet te heet.