Een levensverzekering, zoals een overlijdensrisicoverzekering, kan men meestal niet afkopen, omdat er geen waarde (kapitaal) wordt opgebouwd. Men spreekt dan ook van stopzetten/opzeggen in plaats van afkopen.
De afkoopwaarde bij een overlijdensrisicoverzekering is de waarde die overblijft op het moment dat u besluit om de overlijdensrisicoverzekering tussentijds te beeïndigen. Dat wil zeggen dat u de volledige looptijd van uw overlijdensrisicoverzekering niet vol maakt.
Wanneer je een levensverzekering hebt afgesloten, is het mogelijk om deze af te kopen. Het afkopen van een levensverzekering houdt in dat je de verzekering stopzet. Je beëindigt de verzekering dan voordat de afgesproken einddatum bereikt is.
Een overlijdensrisicoverzekering is een eenzijdige afspraak. Dit houdt in dat de verzekeraar jouw overlijdensrisicoverzekering niet kan beëindigen, zolang jij premie betaalt. Jij kan de overlijdensrisicoverzekering opzeggen op het moment dat je opnieuw premie moet betalen.
Het afkopen van een levensverzekering wil zeggen dat u de waarde van de verzekering ontvangt bij opzegging. Afkopen is dus het stopzetten van de verzekering voor de in de overeenkomst opgenomen einddatum van de verzekering. U ontvangt een grote geldsom in een keer. Het kapitaal dat u heeft opgebouwd in uw polis.
De afkoopwaarde is het bedrag dat wordt uitgekeerd wanneer u voortijdig stopt met uw levensverzekering. Als de levensverzekering is gekoppeld aan de hypotheek, bepaalt de afkoopwaarde onder andere de aflossing van de hypotheek.
De revisierente is maximaal 20% van de afkoopsom. Het bedrag dat u aan revisierente moet betalen, geeft u aan in uw aangifte.
Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is sinds januari 2018 niet meer verplicht. Wel kan een hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen als onderpand. Dit verschilt per hypotheekverstrekker.
Een overlijdensrisicoverzekering sluit je voor een langere tijd af. Dan kan er tijdens de looptijd wel eens wat veranderen. Geef hier je wijzigingen door en pas je lopende overlijdensrisicoverzekering aan.
Dit betekent dat als jij overlijdt, de hypotheekverstrekker direct het geld krijgt van de overlijdensrisicoverzekering. Hiermee wordt de hypotheek dan (deels) afbetaald. Het hangt van de uitkering af of de hypotheek helemaal of voor een deel is afgelost.
Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen die te maken hebben met het leven van een verzekerde; Binnen deze groep vallen onder meer uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, maar ook bijvoorbeeld lijfrente- of kapitaalverzekeringen.
De berekening van de afkoopwaarde is niet een optelsom van de reeds betaalde premie. Vaak hangt het berekenen van de afkoopwaarde samen met de verstreken looptijd van de polis. Hoe langer de verzekering heeft gelopen, hoe hoger de afkoopwaarde van de premie is.
De meeste verzekeraars keren binnen 60 dagen, nadat ze alle stukken hebben ontvangen, het bedrag uit. Echter kan het zijn dat een verzekeraar nog een aantal controles wilt uitvoeren. Bijvoorbeeld om te kijken of de ingevulde gezondheidsverklaring nog steeds klopt.
U kunt de verzekering ook voor het einde van de afgesproken looptijd beëindigen. De opgebouwde waarde wordt dan uitbetaald door de verzekeraar. Er wordt dan gesproken van de zogenaamde 'afkoopwaarde'. Deze afkoopwaarde kan worden gebruikt om de restschuld terug te betalen.
Tijdens uw leven bouwt u met de verzekering geen kapitaal op en u ontvangt ook geen vermogen tijdens uw leven. Immers de verzekering betaalt pas uit bij een overlijden. Dat betekent ook dat het bedrag uit de overlijdensrisicoverzekering belastingtechnisch geen vermogen is in box 3 van de inkomstenbelasting.
Je denkt erover om je verzekering stop te zetten en de waarde uit te laten keren. Dit heet 'afkopen'. Als je een verzekering afkoopt, ontvang je in één keer de waarde van de verzekering. Daarna houdt de verzekering op te bestaan.
Je hebt een levensverzekering afgesloten met een bepaald doel. Bijvoorbeeld voor een aanvulling op je pensioen, om te sparen voor de studie van de kinderen of om de hypotheekschuld af te lossen. Als je de verzekering eerder stopzet, kan het zijn dat je het doelbedrag niet haalt.
U kunt meestal de looptijd van uw verzekering verlengen. De verlenging moet ingaan vóór de 68e verjaardag van de verzekerde.
Met een overlijdensrisicoverzekering verzeker je jezelf tegen het risico van overlijden binnen de looptijd van de verzekering. Bij overlijden keert de verzekeraar aan je nabestaanden een bepaald bedrag uit. De verzekeraar neemt dus eigenlijk het risico van je over en daarom moet je premie betalen.
De verzekeringnemer is degene die de verzekering afsluit en die meestal de premie betaalt.
In theorie mag je dus net zoveel verzekeringen afsluiten als je wilt, maar het aanvragen van de verzekeringen kan wel kritische blikken en/of aanvullende medische eisen met zich mee brengen.
Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Er wordt geen kapitaal opgebouwd. Dat betekent dat de verzekering niets uitkeert, als je aan het eind van de looptijd van de verzekering niet bent overleden. Ook niet de premies die je hebt betaald.
Levensverzekering valt niet in Box 3
Je overlijdensrisicoverzekering is doorgaans geen vermogen. Er bestaat geen belofte of garantie dat je een bepaald bedrag uitgekeerd krijgt. Uiteindelijk sluit je de verzekering alleen af voor het geval je komt te overlijden.
Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert bij overlijden of op een vooraf afgesproken moment. Je bouwt met een levensverzekering een bepaald kapitaal op, dat je in de toekomst voor verschillende doelen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen.