' Een longaanval is een heftige ervaring. Dagelijks belanden er in Nederland 88 COPD-patiënten met een longaanval in het ziekenhuis. Een effectieve behandeling kan dat voorkomen.
Bewegen is voor iedereen met COPD belangrijk. Uw conditie wordt daar beter van. Virussen en bacteriën krijgen daardoor minder kans om bij u een longaanval te veroorzaken.
Een longaanval kan komen door een virus of bacterie. Bijvoorbeeld als je verkouden bent. Ook roken kan een longaanval veroorzaken. Een longaanval kan eng zijn en je angstig maken.
Bij een longaanval zijn er drie verschijnselen die het meest opvallen: – de kortademigheid en benauwdheid worden erger, ook in rust; – je moet meer hoesten en hoest meer slijm op; – het slijm kan taai en verkleurd (geelgroen) zijn.
Bel direct uw huisarts als u klachten heeft die bij een longaanval passen. Bel direct 112 als u zo benauwd bent dat u uitgeput raakt of bijna geen adem kunt halen.
Prednison kan uw longaandoening niet genezen, maar wel rustiger maken. Het werkt al binnen 24 uur, maar het duurt vaak langer voordat u hier iets van merkt. Afhankelijk van uw aandoening en klachten krijgt u het middel kortdurend (een tot enkele weken als stootkuur) of voor een langere periode voorgeschreven.
Door COPD ben je vaak benauwd. Daarom heb je waarschijnlijk een puffer met een luchtwegverwijdend medicijn nodig. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom je luchtwegen zich ontspannen, waardoor je luchtwegen zich verwijden. Hierdoor adem je gemakkelijker.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Dat kan.Het verloop en de levensverwachting bij COPD is niet helemaal te voorspellen. Sommige mensen hebben een lichte vorm die niet snel verergerd en kunnen dus oud worden met deze ziekte. Er zijn ook mensen die jarenlang doorleven met een ernstige vorm.
Stoppen met roken
De beste behandeling bij COPD is het voorkómen van klachten. COPD is niet te genezen, maar het helpt wel uit de buurt te blijven van prikkelende stoffen zoals sigarettenrook, parfum of bak- en braadluchtjes. Wanneer u zelf rookt, is het van belang om zo snel mogelijk te stoppen.
De klachten zijn niet altijd even erg: de meeste mensen hebben goede en slechte dagen. Daarnaast hebben veel mensen met COPD 's nachts en 's ochtends meer last dan de rest van de dag.
Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen. ' Wie veel stress heeft, kan bovendien hoger en sneller gaan ademhalen.
Longaanvallen bij COPD
Longaanvallen beïnvloeden het beloop van COPD. Na een longaanval ga je achteruit in conditie en longfunctie. Om hiervan te herstellen kost veel tijd en moeite. Het voorkomen van een longaanval is daarom erg belangrijk.
Herstellen na een ziekenhuisopname duurt vaak wel acht tot tien weken. Zeker de eerste twee weken zult u merken dat uw conditie minder is, dat u mogelijk meer hoest en/of eerder benauwd bent. Door het hoesten kunt u spierpijn hebben. Als het hoesten minder wordt, zal ook de spierpijn afnemen.
Aanbeveling. Geef aan patiënten opgenomen voor een COPD-longaanval systemische corticosteroïden, bij voorkeur in een dosering van 40 mg prednisolon per dag en in eerste instantie gedurende vijf dagen.
Sommige mensen met COPD hebben extra last van warm weer, of van koud en vochtig weer. Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken.
De levensverwachting van mensen met COPD is korter dan die van gezonde mensen. Voor iemand die rookt is de levensverwachting in GOLD fase 1, 0 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 2 is de levensverwachting 2 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 3 en 4 is de levensverachting 5 tot 8 jaar korter.
Als je als patiënt je goed aan de beweeg- en leefregels houdt, kan COPD heel lang stabiel blijven. Belangrijk is het zoveel mogelijk voorkomen van eerder genoemde longaanvallen.
COPD is een ongeneeslijke en potentieel levensbedreigende ziekte. Het is onzeker of en vooral wanneer de patiënt aan de ziekte zal overlijden. Palliatieve zorg wordt later ingezet bij mensen met COPD dan bij mensen met longkanker, terwijl ze zeker niet minder klachten en problemen ervaren.
Denk aan de volgende klachten:
Een hardnekkige prikkelhoest die al een paar weken duurt. Je kunt ook eerst last hebben van een rokershoestje 's ochtends en dan merken dat het een prikkelendere of scherpere hoest wordt die de hele dag aanhoudt. Het kan ook zijn dat je slijm met wat bloed erin ophoest.
Onderzoek en diagnose
De meeste patiënten krijgen een aantal van de volgende onderzoeken: lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenonderzoek, CT-scan, bronchoscopie, PET-scan longen, echo, skeletscintigrafie (botscan), MRI-scan, endobronchial ultrasound (EBUS), endo-echoscopie.
Probeer kortademigheid te verminderen tijdens het eten (pas adviezen van de fysiotherapeut toe). Beperk het gebruik van gasvormende voedingsmiddelen als deze klachten geven. Denk hierbij aan uien, spruiten, koolsoorten, prei, peulvruchten, komkommer, radijs, meloen, koolzuurhoudende dranken en/of bier.
Acetylcysteïne (oraal,inhalatie) wordt ontraden bij COPD; het is onzeker of acetylcysteïne een voordeel heeft boven placebo voor patiënten met COPD 1. Onderhoudsbehandeling met antibiotica wordt in het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke resistentieontwikkeling en ernstige bijwerkingen 2.
Kortwerkende luchtwegverwijders werken binnen enkele minuten en de werking houdt een paar uur aan. Ze zijn bedoeld om een acute aanval van benauwdheid te stoppen. Voorbeelden zijn ipratropium, salbutamol, terbutaline en de combinatie van ipratropium met fenoterol.