Let wel, het eten van eierschalen kan enorme risico's met zich meebrengen. Eieren kunnen soms zijn besmet met Salmonella-bacteriën, wat kan resulteren in een salmonella-infectie. Daarom is het van belang om je eierschalen te koken, voordat je ze van plan bent te consumeren. En eet vooral geen grote stukken eierschaal.
Iedere gram eierschaal voorziet je dus van ongeveer 381-401 mg calcium. Daarnaast zit er in eierschalen natuurlijk eiwit en kleine hoeveelheden van andere mineralen, zoals strontium, fluoride, magnesium en selenium. Net als calcium spelen deze mineralen een rol bij de gezondheid van je botten.
Voedingsstoffen voor de bodem
Eierschalen worden snel afgebroken en kunnen veel voedingsstoffen aan de bodem leveren. De schalen bevatten onder meer waardevol calcium en andere mineralen. Koop altijd biologische eieren met het oog op voedingswaarde en gezonde eieren. Want, gezonde kippen leggen gezonde eieren.
Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje ( ongeveer halve theelepel) gemalen eierschaal-poeder heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. En meer dan de aanbevolen hoeveelheid kun je dus beter niet nemen.
Zijn eierschalen gezond voor een hond? Ja. Eierschalen bestaan bijna helemaal uit calciumcarbonaat. Naast calcium, zit er ook magnesium in eierschalen, en hele kleine hoeveelheden mineralen, zoals strontium en glucosaminoglycans (zoals glucosamine en chondroitine).
Als je geen afvalvernietiger of composthoop hebt, kun je je eieren gewoon in de vuilnisbak gooien. Dit geldt voor eiwitten, dooiers, schalen en hele eieren.
Let wel, het eten van eierschalen kan enorme risico's met zich meebrengen. Eieren kunnen soms zijn besmet met Salmonella-bacteriën, wat kan resulteren in een salmonella-infectie. Daarom is het van belang om je eierschalen te koken, voordat je ze van plan bent te consumeren. En eet vooral geen grote stukken eierschaal.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Optie twee om je eitje binnen 5 seconden gepeld te hebben is om het ei in een drinkglas te doen met een laag koud water. Vervolgens zet je je handpalm over het glas en schud je het (tip: boven de wasbak) heen en weer totdat de schil van het ei komt.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Eierschalen vol calcium
Een eierschaal zit namelijk vol calciumcarbonaat. Een schaal van 1 ei bevat al 2 tot 3 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan calcium. Zorg dat u het ei wel goed kookt, anders bestaat de kans dat de salmonellabacterie toeslaat (dus eet niet de schil van een rauw ei!).
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten. Uit deze producten wordt het calcium minder goed door het lichaam opgenomen.
Bij een kippenei vormt de schaal zo'n 10 procent van het gewicht van het ei en bestaat hij voor 90 procent uit calcium.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Schrik niet
Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
Vogels zijn dol op eierschalen, zij eten deze als snack. De eierschalen die in de tuin liggen kunnen dus opgepeuzeld worden door vogels. Maak de eierschalen wel echt goed klein, zodat deze niet meer herkenbaar zijn als eieren, anders bestaat het risico dat de vogels hun eigen eieren ook gaan eten.
Calcium (kalk) is een mineraal dat vooral zit in melk, melkproducten en kaas. Het zit ook in graanproducten, zoals volkorenbrood en in bepaalde groene groenten, zoals boerenkool en spinazie. Calcium heb je onder andere nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
Hoeveel een eierschaal weegt, hangt af van de grootte van het ei. Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen.
Bedrijven kunnen zich aanmelden via op de website voor de inzameling van hun afval. Voor het recyclen van sigarettenpeuken werkt het Terracycle vooral samen met casino's en stadions. Plekken waar veel wordt gerookt. TerraCycle recyclet peuken, as, tabak en sigarettendoosjes.
Nadeel: de vitamine biotine dat in het eigeel zit, gaat verloren doordat het rauwe ei-wit een stofje (avidine) bevat dat biotine vernietigt.