Boetes door dashcam Hoewel het hebben van een dashcam op zichzelf geen boetes oplevert, kunnen de beelden die de dashcam vastlegt wel leiden tot boetes. Zo kan de politie de beelden van de dashcam gebruiken om te bewijzen dat je bijvoorbeeld door rood hebt gereden of te hard hebt gereden.
Spreekt de bestuurder de agent na het opleggen van de boete aan, dan heeft zich geen reële mogelijkheid tot staandehouding voorgedaan en mag de politie bekeuren zonder eerdere aanhouding.
Met 'Camera in Beeld' ziet de politie na een misdrijf welke bedrijven of burgers camera's hebben aangemeld. Hierdoor kunnen daders mogelijk sneller worden opgepakt. Meer weten? Kijk op www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen hoe u de beelden kunt delen met de politie.
Geen bezwaar tegen boete mogelijk
Heeft u van de politie een bekeuring ontvangen voor het niet voldoen aan de identificatieplicht? Dan kunt u hiertegen geen bezwaar maken. Van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) ontvangt u een acceptgiro om de boete te betalen.
We zullen het kort houden: Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken totdat je de boete binnen krijgt. Houd er rekening mee dat de wettelijke termijn voor verkeersboetes vier maanden na de gedraging is. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat je de boete thuis krijgt.
Wilt u weten of u een boete heeft openstaan? Bekijk: Digitaal Loket van het CJIB; of vraag een overzicht van openstaande zaken aan bij CJIB.
Ga naar het Digitaal Loket
Via de button Digitaal Loket rechtsboven op deze pagina kunt u met uw DigiD-gegevens inloggen in het Digitaal Loket. Hebt u een leaseauto? Dan kunt u in het Digitaal Loket de boete opzoeken. U moet daarvoor wel inloggen met een extra controle via sms.
Hoe lang duurt het vooraleer ik mijn boete ontvang na een verkeersovertreding? Wanneer kan je een verkeersboete verwachten als je te snel hebt gereden? De politiediensten hebben een termijn van 14 dagen om het proces-verbaal (PV) van de verkeersovertreding naar de overtreder te sturen.
Het mag tot maximaal 4 maanden duren voordat je de boete thuis ontvangt. Dat staat in artikel 4 lid 2 van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Duurt het langer dan 4 maanden? Dan wordt daar doorgaans niet het gevolg aan verbonden van vernietiging van de boete.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
In Nederland geldt er geen algemeen verbod om in openbare ruimtes of op de openbare weg te filmen. Dit betekent dat je over het algemeen vrij bent om opnames te maken van de omgeving en de mensen om je heen. Zolang je hun privacy niet schendt en je je aan bepaalde regels houdt.
De belangrijkste regel bij camera's bij uw eigen huis is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Wat mag je met de beelden doen? De beelden van je camera mag je binnen huiselijke kring bekijken. Als iemand (herkenbaar) gefilmd is, mag je deze beelden alleen publiceren als de gefilmde persoon hier toestemming voor geeft. Doe je dit zonder toestemming is er sprake van privacyschending.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad als u op dat moment 12 jaar of ouder bent. Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
Dan kunt u altijd contact opnemen met het dichtstbijzijnde politiebureau en/of bellen naar het algemene nummer van de politie: 0900 – 8844.
Strafblad bij overtredingen
Bij een lage straf voor een overtreding krijgt u geen strafblad. Het gaat dan om een geldboete van de rechter of het OM van minder dan € 130. Kreeg u van de rechter een extra straf bovenop de geldboete? Dan kunt u wel een strafblad krijgen.
Ga dan naar mijn.overheid.nl. Hiervoor hebt u wel DigiD nodig.
Ik wil direct digitaal bekijken wat ik moet betalen
Log dan in met uw DigiD. U ziet dan een overzicht van de bedragen die u aan ons moet betalen.
Juridisch gezien is er geen bezwaar tegen het verbaliseren op kenteken bij gebruik van de lasergun. Omdat echter bij het gebruik van de lasergun meestal geen fotografische- of videoregistratie van de gedraging of overtreding plaatsvindt, moet in beginsel tot staandehouding worden overgegaan.
In dat geval kun je een flitsfoto opzoeken op de website van het CJIB. Wanneer je met je eigen voertuig bent geflitst, vul je je DigiD in en kun je meteen de foto inzien. Reed je op de weg met het voertuig van je bedrijf of een leasewagen, dan kun hier ook terecht om uiteindelijk met je DigiD de flitsfoto op te vragen.
Na het ontvangen van een boete kun je binnen zes weken bezwaar aantekenen bij het CJIB. Daar kom je in de grote overheidsmolen terecht, waar je als individuele burger lastig tegenop kunt boksen.
De bevoegdheid van de agent
De bevoegdheid om een boete op te leggen is niet afhankelijk van de vraag of hij alleen is of niet. Een agent mag dus, ook als hij alleen is, een boete opleggen. Een agent mag zelfs in privétijd een boete opleggen en dit gebeurt ook regelmatig.
Wij kunnen de foto wel binnen vijf werkdagen naar u toesturen.
Beslissing officier van justitie
De officier van justitie heeft 16 weken de tijd om een beslissing te nemen. Hij mag deze periode met 10 weken verlengen als hij meer informatie van u nodig heeft.
De brieven komen in een envelop met een paarse kleur en zijn goed herkenbaar. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen indien je een bekeuring hebt gehad van het CJIB. Als namelijk niet tijdig bezwaar wordt gemaakt, dan staat de boete in rechte vast en kun je er niet meer onderuit komen.