Appelboom snoeien in de zomerVan juni tot augustus kun je ervoor kiezen om de appelboom nogmaals te snoeien. Na een te sterke wintersnoei kan de boom namelijk erg veel waterloten gaan produceren. Dit zijn snelgroeiende takken die recht omhoog schieten en gemakkelijk te herkennen zijn.
In de zomer snoei je de appelboom om hem in vorm te houden. Dit noem je ook wel vormsnoei. Hierbij gaat het erom dat je een deel van de waterloten snoeit waardoor de energie van de boom niet in de bladeren gaat zitten maar naar de appels gaat.
Een heel belangrijke reden om in de zomer te snoeien is het vlotte wondherstel. Fruitbomen zijn in de zomer, in tegenstelling tot in de winter, actief waardoor ze de wonden beter afgrendelen.
Wist jij dat je je planten en bomen niet moet snoeien in de volle zon? Het snoeien kan op dat moment zogenaamde snoeiwonden veroorzaken. Een snoeiwond ontstaat door het verkeerd knippen van een tak. Er komt dan vocht vrij op de plek van de wond.
Wanneer moet je een appelboom snoeien? Aan het eind van de winter, tussen eind januari en eind maart, snoei je dikke, oude takken weg. Daarbij spaar je de kortloten; dit is bloesemhout waaraan de appels groeien. In juni snoei je nog een keer.
Appelboom snoeien - in vorm brengen
Laat slechts drie tot vijf zijtakken over zodat de appelboom zijn kracht niet over meerdere scheuten hoeft te verdelen. Idealiter kies je duidelijk zichtbare, stevige takken die in een hoek van 45° tot de hoofdstam staan. Deze zijtakken vormen de gesteltakken van je appelboom.
Als je periodiek de boom snoeit, zal de boom niet alleen meer appels geven, maar ook gezonder en productiever zijn. Het doel van het snoeien is om zoveel mogelijk licht in de kroon van de boom te krijgen. Dit is van groot belang voor de groei en rijping van de appels.
De zomer is een goede tijd om uw haag wat bij te knippen. Blijft u zich er wel van bewust dat zonlicht de net gesnoeide takken kan beschadigen, snoei dan ook alleen op bewolkte dagen. De ervaring leert dat die er ook in de zomer genoeg zijn…
Onderstaand zie je een aantal voordelen van snoeien in de zomer: De planten en bomen krijgen de kans om goed te herstellen en weer nieuwe scheuten aan te maken, hierdoor gaan de planten sterker en gezonder de winter in. De planten zijn volledig in hun kracht waardoor de snoeiwond sneller herstelt.
Hoewel het je misschien een goed idee lijkt om tijdens de hitte te gaan snoeien, is dit niet aan te raden. Dit heeft te maken met het feit dat de onderste bladeren van een plant niet zijn gewend om volop in de zon te staan.
Terwijl de meeste bomen en struiken in het voorjaar worden gesnoeid, heeft de appelboom twee snoeibeurten per jaar nodig. De eerste is de wintersnoei, die plaatsvindt tussen december en februari. De tweede snoeibeurt vindt plaats in de zomer, tussen juni en augustus, en staat bekend als de zomersnoei van de appelboom.
De beste periode om steenfruit te snoeien is vlak na het plukken in september of na de bloei in mei. Vruchtbomen als peren, appels en pruimen kunnen in de winter gesnoeid worden. Fruitbomen worden graag eens in de 2 of 3 jaar gesnoeid, mits er geen sprake is van achterstallig onderhoud.
Appelboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een appelboom. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt.
Waterloten herken je makkelijk. Het zijn de recht omhoog groeiende takken. Ze zijn ontstaan uit knoppen die geen bloesem hadden en ze groeien in korte tijd uit tot lange takken. Het is belangrijk om ze weg te halen omdat ze veel energie wegnemen van de boom!
Lees hier meer over hoe u dikke takken snoeit om wonden te voorkomen. Een oudere appelboom heeft alleen onderhoudssnoei nodig. Waarschijnlijk is alleen wintersnoei voldoende. Een jonge appelboom die u nog wilt vormen, kunt u in het gewenste model snoeien en toppen.
Er zijn bomen die in het voorjaar een sterke sapstroom hebben. Ze gaan 'bloeden' als u in het voorjaar een tak afknipt. Dit geldt voor de berk, esdoorn, haagbeuk, kastanje en walnoot; de zogenaamde ABC-bomen. Snoei deze bomen alleen in de zomer (in juni-juli).
Wat moet je snoeien in augustus? Knip voor half augustus de liguster en andere snelgroeiende hagen nog een keer. Snoei ook de bladverliezende hagen voor de laatste keer, om ze voor te bereiden op het najaar. Bomen die sterk kunnen bloeden (zoals de walnoot, berk en esdoorn) kunt u het beste nu snoeien.
In juni begint de zomer, waarbij het een mooi moment kan zijn om die ene boom of struik te snoeien. In deze maand gaat het vaak om een tweede snoeibeurt van specifieke bomen en struiken, die eerder in het jaar al gesnoeid zijn.
De zomersnoei is zeer belangrijk want hiermee bevordert u de groei en vruchtbaarheid van het groen in uw tuin. Doordat de plant op het juiste moment meer zonlicht krijgt, zal deze extra scheuten aanmaken en doordat het zonlicht beter de knoppen bereikt zullen fruitbomen meer vruchten produceren.
Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien.
Bomen en takken mag je sowieso snoeien tussen 1 oktober en 28 februari. Houd tussen 1 maart en 30 september rekening met broedende vogels. In deze periode mag je ook niet altijd radicaal bomen snoeien. Vorm- en onderhoudssnoei zijn wel in alle gevallen toegestaan, evenals snoeien voor de verkeersveiligheid.
Er kunnen takken uitknappen door het gewicht. De boom zal waarschijnlijk ook een jaar geen vruchten meer geven (beurtjaren). De oplossing hiervoor is het “dunnen” van de fruitbomen: het weghalen van een aantal vruchten. Als u uitdunt worden de vruchten groter en smaakvoller en zal de boom ook elk jaar vruchten geven.
Voor een goede vruchtdracht moet een appelboom in principe bestoven worden door een ander ras. Als er geen appelbomen in de buurt groeien, is het raadzaam om zelf meerdere rassen te planten. Is dit niet mogelijk, bestaan er ook een aantal zelfbestuivende appelrassen.
De pitten zijn gegeten door een rupsje van een fruitmot.Daardoor stopt de groei en begint de appel eerder te rijpen. En valt-ie vroeger. Een fruitmot is een kleine nachtvlinder die als rups in een appel, peer of andere vrucht leeft.