Belediging. Belediging in het algemeen, en van een ambtenaar in functie in het bijzonder, staat óók in het wetboek van strafrecht. "En daar valt het beledigen van de koning ook onder", zegt hoogleraar strafrecht Henny Sackers.
Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.
De koning(in) van Nederland is onschendbaar. Volgens artikel 42 van de Grondwet zijn de ministers verantwoordelijk voor het (politieke) handelen van de koning. Dus doet Willem-Alexander iets dat niet door de beugel kan, dan kan het parlement de ministers daarvoor ter verantwoording roepen.
De koning uitschelden is een speciale vorm van beledigen geworden. Je mag de koning niet beledigen, maar nu gaat het om de koning als ambtenaar. Maxima en Amalia zijn bijvoorbeeld ook ambtenaren.
De koning kan dus weigeren een wet te ondertekenen, maar alleen wanneer een minister bereid is hiervoor de politieke verantwoordelijkheid op zich te nemen. Dit komt erop neer dat een koninklijk veto eigenlijk een regeringsveto is.
Levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die rechters in Nederland kunnen opleggen. De straf staat op het plegen van heel zware misdrijven, zoals bijvoorbeeld moord, terroristische daden of een aanslag op de regering of koning.
In Groot-Brittannië wordt de koning gekroond door de aartsbisschop van de Anglicaanse kerk. Nederland kent echter geen staatskerk, kerk en staat zijn strikt gescheiden. Waarschijnlijk speelde dat een rol bij de overweging van Willem I.Hij zorgde er ook voor dat een kroning niet nodig was.
Er kan niet namens hem worden getekend, want in ons staatsbestel heeft de Koning in functie geen plaatsvervanger. Dit betekent dat het Kabinet van de Koning ook tijdens zijn verblijf in het buitenland spoedeisende stukken elektronisch aan de Koning ter tekening voorlegt.
De Staten-Generaal, bestaande uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, vormen het parlement van Nederland en zijn het hoogste bestuursorgaan. De Staten-Generaal hebben, tezamen met de regering, de wetgevende macht in Nederland. Het is een overheidsorgaan dat zijn bevoegdheden heeft gekregen op basis van de Grondwet.
De Grondwet bepaalt dat de Koning ministers en staatssecretarissen benoemt en ontslaat en dat zij ten overstaan van het staatshoofd worden beëdigd. Uit hoofde van die grondwettelijke rol én op verzoek van de Tweede Kamer, kan het staatshoofd bij kabinetsformaties regelmatig geïnformeerd worden over de gang van zaken.
Koning heeft geen afwijkend paspoort
Of hem altijd om zijn paspoort wordt gevraagd, weten we nu nog niet zeker. Grappig genoeg staat er in het paspoort gewoon vermeld dat het is uitgegeven 'in naam van Zijne Majesteit de koning der Nederlanden'. In naam van hemzelf dus.
Kroonprins Willem-Alexander heeft jaren de ziekte van Bes-nier-Boeck gehad. Hij is ervan genezen, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meegedeeld. De ziekte van Besnier-Boeck kan erg vervelend zijn en zelfs tot de dood leiden....
Prins Willem-Alexander volgt zijn moeder in 2013 op als Koning.
Hij is tevens minister van Algemene Zaken. De minister-president draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van de leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast vertegenwoordigt hij Nederland in de Europese Raad. Sinds 14 oktober 2010 vervult Mark Rutte deze functie.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar). Of levenslang. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent.
De Koning is staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden, dat naast Nederland bestaat uit de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de Koning onschendbaar is en dat de ministers verantwoordelijk zijn.
Iemand die wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zal in principe dan ook tot aan zijn dood in detentie blijven zitten. De enige 2 mogelijkheden waardoor iemand toch vrij kan komen, zijn: Via een herbeoordeling.
Ze kwam eerder dit jaar in het nieuws, omdat er werd gespeculeerd dat haar salaris €920.000 per jaar zou zijn. Dat komt neer op €2500 per dag.
De Deense koningin Margrethe (83) staat bekend als notoir kettingrookster. Ze rookt 10 à 20 sigaretten per dag, en dat sinds haar zeventiende. Een lezer van een Deense krant becijferde dat de vorstin daarmee tussen de 241.000 en 482.000 sigaretten moet hebben gerookt.
Koning Willem-Alexander
Willem-Alexander werd in 1991 gediagnosticeerd met sarcoïdose, lezen we in Weekend.
Het lievelingseten van onze Willem
* Willem-Alexander deelt de liefde voor ijs met Máxima. Zijn voorkeur is heel specifiek: zijn lievelingsijs zou een hoorntje met 2 bolletjes hazelnootijs zijn.
heeft kanker. Prins Bernhard Junior, de tweede zoon van prinses Margriet en professor Pieter van Vollenhoven, lijdt aan lymfklierkanker. Dat heeft de RVD donderdagavond laten weten in een verklaring.
De heerser van het Verenigd Koninkrijk mag zelfs reizen zonder paspoort en rijden zonder kentekenplaten. Er is nog iets wat ze niet nodig hebben: een rijbewijs.
Koningin Máxima heeft een dubbele nationaliteit. Ze werd immers in Argentinië geboren. Ze kan geen afstand doen van haar Argentijnse paspoort, al zou ze dat willen. Argentinië staat niet toe dat Argentijnen hun nationaliteit opgeven.