Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Blauwe bessen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Bessen kun je 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen: leg de bessen naast elkaar op een plat bord en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een plastic bakje of diepvrieszakje en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij - 18°C) kunnen de bessen een paar maanden bewaard worden.
Wil je blauwe bessen invriezen? Leg ze dan eerst verspreid op een bord in de vriezer. Als de blauwe bessen bevroren zijn kan je ze in een gesloten zakje of bakje doen. Blauwe bessen zijn in de vriezer een paar maanden houdbaar.
Om zo veel mogelijk aarde, stof en eventueel insecten van je blauwe bessen te wassen, kun je de bessen het beste een of twee keer omspoelen met water.
Gezonde dosis blauwe bessen
Oké, het is wel duidelijk dat blauwe bessen enorm voedzaam en gezond zijn. Maar ze bevatten ook fructose of fruitsuiker. Eet er dus zeker niet teveel van want dat is niet goed voor de lijn.
De verse bessen zijn beter te gebruiken bij chronische constipatie door de laxerende werking. Blauwe bessen zijn goed te verwerken in bijvoorbeeld fruitsmoothies. De besjes zijn van nature al lekker zoet, dus is het toevoegen van suiker of zoetstoffen overbodig.
Dagelijks een handjevol blauwe bessen per dag is in principe genoeg om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Aanbevolen door het voedingscentrum is om zo'n 200 gram fruit te eten per dag. Eventueel kun je dus ook meer dan een handje blauwe bessen eten.
De eerste pluk vindt normaliter plaats in juni en de tweede pluk in augustus-september. Pluk met respect voor de natuur: pluk slechts wat je nodig hebt voor eigen consumptie en beschadig geen plantjes.
leg de blauwe bessen in een glazen bakje en laat bij kamertemperatuur ca. 1 uur ontdooien, of 3-4 uur in de koelkast. Snel ontdooien: leg de blauwe bessen in een voor de magnetron geschikte schaal/bord en ontdooi op de ontdooistand.
Er zitten 30 kilocalorieën in 1 schaaltje (100 gram) bosbessen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bosbessen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Blauwe bessen ontdooien
Je moet blauwe bessen rustig 3 tot 4 uur in de koelkast laten ontdooien. Heb je haast? Leg ze dan 1 uur in een bakje op kamertemperatuur of gebruik de magnetron.
Bessen bewaar je het beste in een papieren zak, in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Rode bessen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Hoeveel bessen mag je eten? In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten, of zo'n 250 tot 375 g.
Koelkast. Vergeleken met het bewaren op de fruitschaal, zorgt dit voor een langere houdbaarheid. Toch is het niet heel lang, als je de blauwe bessen in de koelkast gaat bewaren zijn ze namelijk maar 1 tot 3 dagen houdbaar.
Vruchten zoals bramen en bosbessen zijn hartstikke lekker en groeien gewoon in onze Nederlandse natuur.
Na een dag plukken hadden we genoeg bessen om maanden lang pannenkoeken met bosbessen te eten. Mooie herinneringen. Nu neem ik mijn kinderen mee het bos in. Minimaal een emmertje bessen, ze stribbelen in het begin tegen maar eenmaal in het bos lopen ze al snel met een rode mond bessen te snoepen.
De blauwe bes en de bosbes groeien aan verschillende struiken. De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt.
Naast de groei van de eigen kweek nam ook de import toe, aldus het CBS. In 2017 werd 9,8 miljoen kilo aan verse blauwe bessen ingevoerd, bijna drie keer zoveel als in 2013. Die ruime beschikbaarheid zorgde ook voor een andere aantrekkelijk eigenschap: een mooie prijs. De prijs steeg tussen 2013 en nu nauwelijks.
Blauwe bessen met yoghurt
Kortom: je hebt net een hele kom blauwe bessen gegeten en hebt nóg minder antioxidanten in je lichaam dan van tevoren, alleen maar omdat je ze met melk at. Dit betekent dat het mengen van bessen met yoghurt of melk de bloeddrukverlagende voordelen van de bessen kan doen verdwijnen.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Conclusie. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Blauwe bessen: zó draagt een schaaltje per dag bij aan je gezondheid. In deze tijd van het jaar gaat er geen dag voorbij of ik eet blauwe bessen. Met een schaaltje van 150 gram krijg je namelijk niet alleen veel vezels, maar óók een flinke hoeveelheid vitamine C, vitamine K en mangaan binnen.
Blauwe bessen verlagen de bloeddruk, helpen bij voorkomen van hartziektes, ondersteunen het behoud van hersenfuncties en is effectief bij het bestrijden van urineweginfecties. Het is dus niet voor niets dat de blauwe bes ook wel 'superfood' wordt genoemd. Nog meer reden dus om vaak te genieten van dit stukje fruit.