Kan je alles inmaken?

Bijna alles kan worden ingemaakt. Inmaken werd vroeger gedaan om ook producten langer houdbaar te maken zodat men ook in de winter groente, fruit, vlees en vis kon genieten. Tegenwoordig is dat wel anders. Het hele jaar door kun je bijna alle soorten groente en fruit krijgen in de supermarkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkertafelen.nl

Wat kun je niet wecken?

Welke gerechten worden regelmatig zuur en raden wij aan niet te wecken:
  • courgettesoep.
  • pompoensoep.
  • wortelsoep.
  • Je kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als je ze in stukken snijd zonder ze fijn te mixen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Kun je ook vlees wecken?

Bij wecken wordt vlees in een glazen weckpot langdurig verhit en van de buitenlucht afgesloten. Een groot deel van de bacteriën en schimmels die bederf veroorzaken, wordt gedood. Maar sommige bacteriën zijn in staat om te overleven omdat de temperatuur vaak niet boven de 100 graden Celsius komt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slagerijvandenbroek.nl

Kun je ook wecken zonder Weckpan?

Om te wecken zonder weckketel heb je een grote pan nodig om de weckpotten in onder te dompelen in heet water. Giet het fruit, groenten, compotes of wat je wilt in de weckpot. Plaats de rubberen weckring tussen de pot en de deksel en sluit de deksel goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eatertainment.nl

Wat kun je allemaal wecken?

Bijna alle soorten fruit kun je wel wecken zoals: appels, peren, aardbeien, bramen, bessen, frambozen, druiven en perziken. Fruit kun je eenvoudig wecken. Het voedingszuur in deze producten zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om te groeien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op petsplace.nl

LEVEN IN ZWEDEN update oktober de laatste groenten inmaken

18 gerelateerde vragen gevonden

Is inmaken gezond?

Goede bacteriën

Het fermenteren van groente en fruit houdt in dat gezonde bacteriën helpen om een stofje genaamd cellulose af te breken. Ons lichaam vindt dat best lastig, dus alle hulp is welkom. De goede probiotische bacteriën zorgen er voor dat wij gezond blijven en voorkomt dat het voedsel bederft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.hellofresh.nl

Wat is het verschil tussen inmaken en wecken?

Inmaken is de verzamelnaam voor het conserveren van voedsel in potten en flessen. Er zijn ruwweg twee methodes. De eerste is het steriliseren en vacumeren van al dan niet gekookt voedsel door verhitting van de pot of fles. Dit is het zogenaamde wecken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veganistischkoken.nl

Kun je soep inmaken?

U kunt heel gemakkelijk zelf soep wecken. Het enige wat u anders moet doen, dan u gewend bent, is de soep 10 tot 15 minuten korter koken. Daarna gaan we de soep wecken in een inmaakketel gedurende 60 minuten op 100 graden bij een groentesoep. Bij een soep met vlees of kip is de wecktijd: 90 minuten op 100 graden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Welk zout voor inmaken?

Zuur (zoals azijn) doet precies het omgekeerde, het verstevigt de celwanden waardoor groenten ingemaakt in zuur juist knapperig worden. Calcium- en magnesiumionen verstevigen de celwanden ook. Gebruik daarom ongeraffineerd zout (waarin deze mineralen voorkomen) voor het inmaken en fermenteren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kokenmetkennis.nl

Kun je wecken met schroefdeksel?

Glazen potten met schroefdeksel (of jampotten) kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker. Geleisuiker heeft een bewarende werking en voorkomt dat de jam bederft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Hoeveel zout bij wecken?

Een te laag zoutgehalte in de pot is één van de factoren die ervoor zorgen dat de bacterie gifstoffen gaat produceren. Voeg daarom bij elke pot een theelepeltje zout toe op een pot van 1 liter. Bij verhitting boven 121,1 graden Celsius (250 graden F) gaan de sporen van de Clostridium botulinum kapot.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deboonindetuin.nl

Hoe lang kun je ingemaakte komkommer bewaren?

Ingemaakte of 'opgelegde' groenten in perfect gesteriliseerde bokalen zijn zeker een jaar houdbaar. Je hoeft ze helemaal niet in de koelkast bewaren. Een koele, donkere plek, bijvoorbeeld de kelder, is prima.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dagelijksekost.een.be

Kun je alles wecken?

Zowel fruit als verschillende groenten zijn te wecken. De sleutel tot succes is brandschoon werken. Want elk micro-organisme dat toch in de weckfles terechtkomt, kan voor bederf zorgen. Was voor je begint je handen met desinfecterende zeep en maak dan alle potten, deksels en ringen goed schoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op landleven.nl

Kun je wecken in een gewone pan?

Indien u niet beschikt over een weckketel, kunt u ook wecken in een pan. In principe blijft het op dezelfde wijze gaan. Hou ten alle tijden de potten vrij van de bodem, dit kunt u doen door een weckroostertje onder in de pan te plaatsen maar een opgefrommelde theedoek onderin is ook een mogelijkheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eten-en-drinken.infonu.nl

Hoe gezond is wecken?

Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat. De botulisme bacterie kan niet groeien in een zure omgeving. Sporen van de bacterie kunnen daardoor geen schade aanrichten in potten geweckt fruit of zelfgemaakte jam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Kunnen weckpotten in de diepvries?

Glazen inmaakpotten (mason jars) zijn ideaal voor het invriezen van etensresten. Het glas is gehard en kan de vriestemperatuur van de vriezer weerstaan. Glazen potten die zijn gekocht met voedsel erin, zijn ook gemaakt van gehard glas en kunnen veilig worden gebruikt om etensresten in te vriezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.greenandhappymom.com

Hoe moet je inmaken?

Je maakt producten in door ze in zuur, suiker, zout of zelfs alcohol te doen in een glazen pot. Vervolgens worden de potten verhit (steriliseren) om zo bacteriën te doden. Een andere techniek/systeem is wecken wat vaak verward wordt met inmaken. Dit komt door de Duitse fabrikant van materialen voor het inmaken, Weck.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkertafelen.nl

Hoe wecken in de oven?

Zet uw oven op 120 graden (heteluchtoven op 110). Zet de oven altijd iets hoger dan 100 graden. 100 graden is steriel maar niet elke oven haalt 100 graden op het moment dat de oven op 100 graden ingesteld wordt. Zorg ervoor dat de oven op temperatuur is en zet de weckpotten rechtop in de oven gedurende 15 minuten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Kun je wecken zonder suiker?

Inmaken of wecken zonder suiker is zeker mogelijk. Waar u rekening mee moet houden is dat u het product dat u inmaakt, weckt in een inmaakketel. Waarom? Geleisuiker en suiker hebben een bewarende werking waardoor u de jampot gewoon “op zijn kop” kunt zetten en op die manier kunt inmaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Wat is het verschil tussen fermenteren en inmaken?

Bij allebei de manieren van inmaken is het, het doel om bacteriën, schimmels en andere ongewenste diertjes te doden. Bij fermenteren zorgen micro-organismes juist voor het hele proces. In het geval van fermentatie wordt een omgeving gecreëerd waar de 'goede' micro-organismes in kunnen floreren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Kun je jam wecken?

Wij raden altijd aan om uw jam te wecken als u deze maakt zonder suiker en deze niet in gewone jampotten te doen. Gebruik kleine weckpotten omdat, jam zonder suiker dus met zoetstof of ander zoetmiddel, in geopende potten sneller leeggegeten moet worden. De jam blijft minder lang houdbaar door het gebrek aan suiker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Hoe lang blijft ingemaakt voedsel goed?

Inmaak bewaren. En tot slot; hoe lang kun je inmaak bewaren? In principe jaren, want als je goed hebt ingemaakt zijn er geen bacteriën en is de pot vacuüm en kan er dus nooit meer een bacterie in komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pokon.nl

Hoe lang groente wecken?

Als u groenten, vis of vlees weckt en u laat deze voor het opeten nog 10-15 minuten koken, vernietigd het koken een eventueel ontstane bacterie en zal er geen botulisme optreden. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat u uw groenten lang kookt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Populaire vragen

Volgende artikel  
Wie heeft TSA sleutel?