Dus: voorgebakken brood is net zo gezond als direct gebakken vers brood. Het enige verschil is dat voorgebakken brood in twee fases wordt afgebakken, waardoor het heel vers is bij aankoop. Misschien vind je ook interessant: >> Waarom kun je vers (af)gebakken brood niet meteen snijden?
De pan met roostertje op het vuur zetten (zonder water en zonder boter), het rooster erin leggen, de broodjes nat maken en erin leggen. Dan op een laag vuurtje afbakken. Je moet een beetje uitproberen hoe hard het vuur moet branden, maar het is een beetje dezelfde hoogte als wanneer je pannenkoeken bakt.
Een afbakbrood is een voorgebakken (klein)brood met een krokante korst. De broden worden gebakken totdat ze gaar zijn maar nog niet te veel kleur hebben.
Zoals ik al had verwacht, bevat het afbakbroodje een stuk minder vezels, mineralen en vitaminen dan een verse (volkoren) boterham. Daarnaast zitten er meer toevoegingen, zout en suiker in een afbakbroodje en dit is natuurlijk sowieso al minder 'gezond'.
Tot enkele weken na de t.h.t.-datum: afbakbroodjes, eieren. Tot enkele maanden na de t.h.t.-datum: vet, meel, (droge) koekjes, cornflakes, muesli, zacht snoep, pindakaas, hagelslag, zoutjes, pinda's, chips, fritessaus, ketchup, et cetera. Minimaal een jaar: koffie, thee, gedroogde pasta, rijst, mie.
Je denk misschien dat je 'gewoon brood' eet als je een bruine pistolet neemt. Maar dit is niet helemaal waar. Luxe broodjes zijn veel meer bewerkt dan een normale volkoren boterham, waardoor ze veel minder vezels, vitamines en mineralen bevatten.
Als u het voorgebakken brood hebt ingevroren, haal het dan uit de vriezer terwijl uw oven opwarmt. Zo kan het alvast beginnen met ontdooien. Als je oven goed is voorverwarmd, bakt u het brood in 6 tot 16 minuten af. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van de oven nog belangrijker.
Zo maak je gezonde belegde broodjes
Kies voor meergranen- of volkorenbrood: dat zal je langer een verzadigd gevoel geven én ze zitten vol vezels. Vervang mayonaise door een frisse yoghurtdressing. Of ga eens voor mosterd voor een pittige kick!
Verwarm de oven voor op 200ºC. Maak de afbakbroodjes licht nat en bak ze circa. 6–8 minuten af op 200ºC. Afhankelijk van uw oven en de voorkeur qua afbakken (licht afgebakken/donker afgebakken) kan de afbaktijd iets verschillen.
Afbakbroodjes kunt u afbakken in een voorverwarmde oven van 200 ºC gedurende 6 – 8 minuten.
Afbakbroodjes: Plaats de camping pan op je warmtebron > Leg de afbakbroodjes in de koude pan > Plaats het Sysas glasdeksel op de pan > Zet je warmtebron op een lage stand of laag vuur > Draai de broodjes na ongeveer vijf minuutjes om > Geef de andere kant ook vijf minuutjes > Binnen tien minuten heb je heerlijke ...
een magnetron is hiervoor niet geschikt. Een combimagnetron natuurlijk wel. voor 4 broodjes al erg lang. Ze worden echter min of meer gestoomd.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) hard wit broodje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hard wit broodje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen. Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen.
Waarom pas gebakken brood met water benevelen? De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper.
Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.