Kun je gehakt in een gesloten verpakking na de houdbaarheidsdatum nog eten? Op gehakt en veel ander vers vlees staat een 'te gebruiken tot' datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan je erg ziek maken . Je kunt voedsel eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Doe het pakje gehakt open en hou het onder je neus. Bah, vies? Dan gooi je het meteen weg. Ruik je niet meteen iets afwijkends, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken.
De FSA-richtlijnen voor huishoudens met betrekking tot houdbaarheidsdata omvatten het volgende: eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs niet als het er goed uitziet en ruikt . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel is gekookt of ingevroren.
" Gelatine blijft een dierlijk product waarbij je best de houdbaarheidsdatum respecteert. Het zou zonde zijn om een recept te maken met oude gelatine die je gerecht misschien doet mislukken omdat het niet voor de juiste binding zorgt.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Gehakt op de juiste manier bewaren
Als een verpakking gehakt of ander vlees een bruingrijze kleur heeft aan de oppervlakte en helemaal door, dan is het mogelijk bedorven . Bedorven vlees heeft een duidelijke 'zure' of 'vreemde' geur en voelt plakkerig aan bij aanraking. Neem geen enkel risico met bedorven vlees. Als u twijfelt, gooi het dan weg.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Verkopen tot – Dit creëert een makkelijke datum voor de retailer om te weten wanneer het product uit de schappen moet worden gehaald en weggegooid in plaats van verkocht te worden. Over het algemeen hebben consumenten één tot drie dagen om dat vleesproduct te gebruiken als het vers is voordat er zorgen zouden zijn vanuit een veiligheidsstandpunt.
Het hoeft niet schadelijk te zijn, maar het kan dus wel. Ons advies is: als je twijfelt, omdat het vlees onaangenaam ruikt of er vreemd uitziet, eet het dan niet op.
Het hoge suikergehalte van gehakt, versterkt door vet en misschien alcohol, betekent dat gehakt vele maanden op een koele omgevingstemperatuur bewaard kan worden. Eenmaal geopend is het nog langer houdbaar in de koelkast .
Behalve als specifiek in de wet is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Op bederfelijke producten staat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot').
Droge Jello heeft een lange houdbaarheid
We hebben het over jaren. De meeste dozen zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Dit is een indicatie van het tijdsbestek waarin de jello de beste kwaliteit heeft, hoewel het veilig is om het veel langer dan die datum te gebruiken . De sleutel tot het langdurig bewaren van droge jello is het op de juiste manier bewaren.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
De meeste houdbare voedingsmiddelen zijn onbeperkt houdbaar. In feite blijven ingeblikte goederen jarenlang houdbaar, zolang het blik zelf in goede staat is (geen roest, deuken of zwellingen). Verpakte voedingsmiddelen (ontbijtgranen, pasta, koekjes) blijven veilig na de 'ten minste houdbaar tot'-datum, hoewel ze uiteindelijk muf kunnen worden of een vreemde smaak kunnen krijgen.
In het Verenigd Koninkrijk worden eieren gemarkeerd met een houdbaarheidsdatum – een wettelijke vereiste van 28 dagen nadat het ei is gelegd. Natuurlijk wordt aanbevolen om de eieren binnen deze datum te consumeren, maar ze zijn vaak nog veilig om te eten na deze datum. Als u ze in de koelkast bewaart, kunt u ze 2-3 weken na de houdbaarheidsdatum eten .
Rauwe kip
Volgens de USDA is deze datum niet echt een houdbaarheidsdatum, maar de datum waarop de kip zijn "piekkwaliteit" begint te verliezen. Je hebt dus tot twee dagen na die datum om de kip te gebruiken . Let na twee dagen op andere sensorische signalen om te weten of de kip bedorven is.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten.
Tips voor het veilig bewaren van vlees
Ontdooi vlees altijd in de koelkast of in de magnetron, niet op kamertemperatuur. Bewaar restjes vlees in luchtdichte verpakkingen en consumeer ze binnen 1-2 dagen.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.