In het kort. Sinds oktober 2010 is het mogelijk geworden om een partner, een gezinslid of een mede-eigenaar van onroerende – én roerende zaken aansprakelijk te stellen voor letselschade.
Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen, zoals een vaas die je per ongeluk omstoot bij vrienden. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering worden grote en kleine schades aan anderen uitgebreid gedekt.
Wat buiten de dekking valt
Niet alle schade valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Als je bijvoorbeeld opzettelijk iets stuk maakt, dan is dat niet verzekerd. Maar ook als jij per ongeluk iets van een huisgenoot (dus geen gezinslid) stuk maakt, valt dat niet onder te dekking.
Meestal is je werkgever aansprakelijk voor de schade die je tijdens werktijd veroorzaakt aan een ander of spullen van een ander. Je bent dan niet verzekerd op je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Jouw werkgever heeft daar zelf een verzekering voor afgesloten.
Bij schade aan je woning of spullen door derden kun je degene aansprakelijk stellen voor de schade. Zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade dan meestal. In sommige gevallen is het goedkoper om de schade te claimen bij je eigen inboedel- of opstalverzekering.
Verjaringstermijn voor aansprakelijk stellen
Is de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM) van toepassing, dan is de verjaringstermijn drie jaar. De verjaring kan gestuit worden door zo snel mogelijk naar de voor het ongeval aansprakelijke persoon een aangetekende brief te sturen.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Als de schade een direct of indirect gevolg is van iets wat iemand anders deed, kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat jijzelf voorkomt dat de schade wordt vergroot. Dat is jouw plicht en wordt schadebeperkingsplicht genoemd.
Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt u als verzekerde tegen het risico van aansprakelijkheid. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt vrijwel alle schade aan personen (letselschade) en aan andermans spullen (zaakschade) die door de verzekerde wordt veroorzaakt.
Op de website van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) vindt u informatie over diverse aansprakelijkheids-gerelateerde zaken.
Motorvoertuigen. Schade die je veroorzaakt met een motorrijtuig, vaartuig of luchtvaartuig wordt niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Op deze regel zijn echter wel een paar uitzonderingen van toepassing. Schade die aan een voertuig wordt veroorzaakt door een passagier, is wel gedekt.
Heeft u een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet u volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering afsluiten. Dit kunt u doen bij de meeste verzekeraars. Als uw motorrijtuig schade veroorzaakt dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.
De enige dekking die u kunt kiezen om schade aan uw auto door eigen schuld vergoed te krijgen, is de volledig casco verzekering. Dit is namelijk de enige soort verzekering die alle schades vergoedt, met uitsluiting van wettelijk uitgesloten gevallen (zoals dronkenschap).
Zo keert een aansprakelijkheidsverzekering uit wanneer u schade bij iemand anders veroorzaakt als u niet in een auto of ander motorvoertuig rijdt. De WA-verzekering vergoedt juist schade die u met uw auto veroorzaakt bij een ander.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (kortweg AVP) dekt de aansprakelijkheid van jou en je mede-verzekerden voor schade aan personen (letselschade). En ook aan andermans spullen (materiële schade). Het is geen verplichte verzekering.
Bewijs. Om een schadevergoeding te kunnen eisen moet bewezen worden dat de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeluk. Daarnaast moet je bewijzen dat de schade door het ongeluk is ontstaan. Een belangrijke bron voor bewijs is het Europees Schadeformulier.
De wederpartij heeft schuld aan uw schade en u wilt een schadevergoeding claimen. Maar daarvoor moet u eerst de wederpartij aansprakelijk stellen en een aansprakelijkheidsbrief schrijven. Het voordeel van een aansprakelijkheidsbrief is dat u de aansprakelijkstelling zwart op wit hebt en dus bewijs hebt.
Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
Een aanrijding en uw autoverzekering
Het is belangrijk dat u een aanrijding of schade altijd direct meldt bij uw autoverzekeraar. Zij kunnen u helpen, en geven u advies in wat u kunt doen bij een aanrijding! Of u recht heeft op een schadevergoeding na een aanrijding, kunt u tevens met hen bespreken.
aansprakelijkstelling / aansprakelijkheidsstelling | Genootschap Onze Taal.
Een All Risk autoverzekering dekt de schade aan de eigen auto, ook als deze schade door eigen toedoen wordt toegebracht. Denk daarbij aan schade die ontstaat als gevolg van een aanrijding, omslaan van de auto, slippen, diefstal, brand en blikseminslag of stormschade.
U kunt iemand schriftelijk aansprakelijk stellen. Daarbij is het van belang dat de brief de datum bevat waarop u de wederpartij aansprakelijk stelt, een omschrijving van het ongeval en de grond waarop u iemand aansprakelijk stelt. Dit laatste is de wettelijke basis.
U kunt smartengeld vragen als u lichamelijke of geestelijke schade heeft door de schuld van iemand anders. Het geld is bedoeld om uw lijden minder erg te maken, zoals uw pijn en verdriet. De rechter bepaalt hoeveel smartengeld u krijgt.
Is er sprake van gering letsel, dan heeft u recht op een schadevergoeding tot een maximum van 2.000 euro. Onder gering letsel vallen onder andere de volgende voorbeelden: kleine botbreuken, een lichte hersenschudding, kneuzingen, schaafwonden of andere kleine vleeswonden.