Binnen de EU hoef je geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis.
Via 4G, 5G of welk netwerk er ter plekke beschikbaar is. Dit betekent dat je in andere EU-landen, IJsland en Noorwegen jouw Nederlandse telefoonabonnement gewoon kunt gebruiken.
Ga je op reis binnen de EU, dan heb je een maximale databundel die je kunt gebruiken zonder extra kosten. Buiten de EU betaal je wel extra voor je gebruik. Goed nieuws: voor de meeste landen buiten de EU kun je een voordelige Verre Landen Bundel kopen. Zo internet je alsnog voor een vast, laag tarief.
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
Fair Use Policy
In een ander EU-land mag je 30GB gebruiken. Tele2 heeft een alles-onbeperkt-abonnement. Maar in het buitenland mag je 24GB per maand gebruiken. KPN 'Unlimited data' heeft een limiet van 25GB in de EU.
Gaat u naar het buitenland en maakt u gebruik van mobiel internet? Dan schakelt uw telefoon automatisch over naar een buitenlands netwerk. Roaming zorgt ervoor dat uw telefoon via het buitenlandse netwerk contact maakt met uw Nederlandse provider.
Maar wat is nou verstandig? Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
In 2017 werden de roamingkosten afgeschaft en daardoor hoef je binnen de Europese Unie (EU) niet extra te betalen voor bellen, internetten en sms'en. Blijf je binnen de EU, dan werkt je telefoon dus precies hetzelfde als in Nederland.
Gebruik je in het buitenland je mobiele telefoon door te bellen, sms'en of te internetten? Dan ben je aan het roamen. Binnen de Europese Unie (EU) betaal je geen extra kosten naast je gebruikelijke bel-, sms- en internetkosten. Je betaalt dus hetzelfde als in Nederland.
In het buitenland maak je gebruik van een buitenlands netwerk. Het kan daarom helpen als je handmatig een ander netwerk selecteert. Is je internet in het buitenland erg traag? Zet dan je telefoon even uit en aan.
De limiet moet minimaal het aantal resterende GB in het tegoed zijn op het moment dat je in het buitenland online gaat, gedeeld door 4,5. Stel: je hebt een prepaidtegoed van 10 GB zodra je gaat roamen. De provider moet jou dan minimaal 10 / 4,5 = 2,2 GB zonder extra kosten aanbieden.
Herstart je toestel meermaals zodra je in het buitenland bent. Probeer manueel verbinding te maken met de verschillende lokale netwerken via de instellingen van je toestel. Het ene netwerk kan een stabielere verbinding hebben dan het andere.
Verreweg de goedkoopste manier om te internetten in het buitenland is met de aanschaf van een lokale prepaid simkaart. Hiermee kun je namelijk internetten volgens lokaal tarief. Dat is handig als je ook veel moet bellen onderweg. Tip: zit je veel in het buitenland en koop je vaak een lokale simkaart?
WhatsApp: 10,9 MB per minuut. Google Duo: 9,3 MB per minuut. Facebook Messenger: 7,5 MB per minuut. Skype: 7,5 MB per minuut.
Voor meer gedetailleerde informatie, tik op 'Datagebruik van app'; Je ziet in een lijndiagram je datagebruik door de maand heen. Onder de grafiek zie je welke apps het meeste data verbruiken.
Apps als YouTube en Netflix verbruiken meer data dan alleen chat-apps. Als een app zoals Facebook veel data verbruikt, kun je er ook voor zorgen dat die app geen data verbruikt als je op mobiel internet zit. Dat doe je door het schuifje uit te zetten. Scroll helemaal naar onderen in deze lijst.
Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten (de extra kosten om in het buitenland te bellen, sms'en of surfen) afgeschaft. Opgelet: dit geldt enkel in de landen van de Europese Unie en in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.
Wanneer het internetnetwerk van uw mobiele provider buiten bereik is, probeert de telefoon verbinding te maken met beschikbare lokale netwerken. Deze techniek heet roaming. Binnen de Europese Unie (EU) kost dat niks extra's, maar daarbuiten dus wel.