In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook. Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam.
Je kunt niet sudderen op inductie
Het voedsel in de pan 'weet' niet welke warmtebron de pan verwarmt, er is geen verschil in hoe het gaart. Je kunt de inductiekookplaat gewoon instellen op laag vermogen en dan lekker sudderen of een bouillon trekken, net zoals je dat kan op een andere warmtebron.
Welke stand is stoven? Voeg rode wijn, vleesbouillon, zout en peper toe en breng aan de kook. Zet het deksel op de pot, draai het vuur op stand 1 en laat 3-4 uur stoven.
De bodem van de pan dient wel een minimum diameter (+/- 60%) te hebben in functie van de diameter van de gekozen kookzone. We raden aan om de pan goed in het midden van de kookzone te plaatsen om een optimaal rendement van uw kooktafel te verkrijgen.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Het is nu wel heel eenvoudig om een pannenkoek te bakken. Deze pan kun je op alle soorten warmtebronnen gebruiken zoals gas – elektrisch – keramisch – inductie – halogeen en inductie. Voor de meeste warmtebronnen geld dat je het beste kan bakken op medium hoog stand 4 of 5 op een schaal van 10.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Beste manier van koken
Als je het goedkoopste wilt dan is gas je keuze. Als je om het milieu geeft en een toekomstbestendige en veilige manier van koken wilt, dan is inductie koken de beste optie.
In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook. Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam.
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
Vlees braden op inductie
Wij gebruiken een pan zónder anti aanbaklaag. De pan die wij gebruiken bestaat uit minimaal 5 lagen staal; RVS binnen- en buitenkant en daartussen een aantal lagen met een legering van koper en aluminium voor de goede hitte geleiding. Als de pan goed op temperatuur is, voeg je het vlees toe.
Wie de pan of de fluitketel op het vuur zet en geld wil besparen kan het beste water koken op inductie. Bij water verwarmen op een gaspit gaat veel energie, gas, verloren langs de pan. Het kost dus ook meer energie om water te verwarmen op gas dan in de waterkoker.
Ook bij inductie kan de vlam in de pan slaan
Hoewel de kans op een vlam in de pan bij inductie aanzienlijk kleiner is dan bij koken op gas, is het bij inductie ook mogelijk dat de vlam in de pan slaat.
Op je gasfornuis kun je stoofschotels op een laag pitje zetten met een sudderplaatje. Kies daarvoor een kleine gaspit. Door op de pit een sudderplaatje te leggen en de pan daarop te zetten, wordt de hitte van de vlam beter verdeeld en wordt aanbakken of te snel garen voorkomen.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Is de spoel van de kookplaat zwak dan is meer metaal nodig in de pan. Bevat de pan weinig magnetiseerbaar metaal dan zal een krachtigere spoel nodig zijn. Bevat zowel de pan weinig magnetiseerbaar metaal en de inductiekookplaat weinig koper op de spoel, dan kan het gebeuren dat de combinatie niet werkt.
Volgens MilieuCentraal kost koken op gas per jaar zo'n 37 kuub. Met de gemiddelde gasprijs is is de afgelopen maanden sterk gestegen naar 2,65 euro per kuub en dat brengt de jaarlijkse kosten op zo'n 96 euro. Dat maakt koken op gas nu (2022) al snel twee keer duurder dan een jaar geleden.
Ombouwen van gas naar inductie
Het kan zijn dat je door het hogere elektriciteitsverbruik van inductie een aangepaste of modernere meterkast nodig hebt met een speciale kookgroep. Het aanpassen van de meterkast is niet bepaald een makkelijke klus.
Aanpassing kost tussen de 250 tot 300 euro. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost.
Hoelang ei koken op inductie? Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten.
De GreenPan Venice is gekozen als beste keramische wokpan voor inductie. De sterke Thermolon keramische anti-aanbaklaag is perfect voor het wokken, de keramische laag is namelijk geschikt tot hoge temperaturen tot 450°C.
Inductiekoken is reactiever dan koken op gas. De temperatuur kan nauwkeurig en snel worden aangepast. 1 Liter water kookt binnen 2 minuten als de powerboost-functie van de AEG MaxiSense™ inductiekookplaat is geactiveerd.