Van vlak over de grens in Duitsland tot België, Spanje, Denemarken, en andere Europese landen kun je als Nederlander geopereerd worden of revalideren.
Met de EHIC krijg je medische zorg in het buitenland* als je dat nodig hebt. Alleen bij een reis naar een EHIC-land kun je met een goede aanvullende verzekering de medische kosten (na goedkeuring van je zorgverzekeraar) grotendeels vergoed krijgen.
De vuistregel is: als de basisverzekering een bepaalde behandeling dekt, heb je ook recht op vergoeding als je die behandeling in het buitenland is. Volgens de Zorgverzekeringswet kun je namelijk voor elke behandeling in alle EU-landen terecht, als je: Een verwijzing hebt van de huisarts en eventueel specialist.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Volgens Groot zijn er een aantal redenen voor de toename van wachttijden: meer vraag, minder budget en minder personeel. "Met name verpleegkundigen zijn moeilijk te krijgen. Dat betekent dat ziekenhuizen in toenemende mate afdelingen moeten sluiten."
Bij een wachtlijstbemiddeling probeert de zorgverzekeraar te regelen dat u de zorg die u nodig heeft, eerder ontvangt. Samen met u gaat de zorgverzekeraar op zoek naar het beste alternatieve ziekenhuis of alternatieve kliniek, zodat u eerder behandeld wordt. Deze service bieden zorgverzekeraars gratis aan.
De kosten van het publiek ziekenfonds zijn een vast percentage van het jaarlijks inkomen van een inwoner van Duitsland. Dit percentage is 15.5 procent, maar hiervan wordt 7.3 procent betaald door de werkgever. Dat betekent dat je totaal 8.2 procent van je jaarlijkse inkomen moet afstaan aan het ziekenfonds.
Als je tijdens een vakantie in het buitenland wordt opgenomen in het ziekenhuis, neem je steeds binnen de 48 uur contact op met de alarmcentrale. De alarmcentrale neemt dan contact op met het ziekenhuis om afspraken te maken over de behandeling en de betaling ervan.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Spoedeisende zorg: de verzekerde is in het buitenland en heeft zorg nodig. Als een Nederlandse verzekerde naar het buitenland gaat bijvoorbeeld voor vakantie en in het vakantieland onverwacht zorg nodig heeft, dan is dat spoedeisende zorg.
Reisbijstandsverzekering. Als jouw soort reis of je bestemming niet gedekt wordt door je ziekenfonds, dan kan je een reisbijstandsverzekering nemen.
Wanneer je verblijf langer dan 3 maanden duurt, moet je vaak je Nederlandse zorgverzekering opzeggen. Wanneer je het hebt opgezegd ben je verplicht in het buitenland een nieuwe zorgverzekering afsluiten.
Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Medische kosten in het buitenland worden vergoed door je zorgverzekering. Deze vergoeding kan te laag zijn. Hierdoor moet je alsnog zelf een gedeelte van de kosten betalen. Deze kosten kun je meeverzekeren via een aanvullende zorgverzekering of via de dekking geneeskundige kosten op je reisverzekering.
Onder niet-spoedeisende hulp valt de zorg die je vooraf kunt plannen. Dit gaat dus ook om zorg waarvoor je speciaal naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld omdat je voor deze zorg niet dicht bij je woonplaats terecht kunt of er een wachtlijst is in Nederland.
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
80% van de dossiers komt uit de traditionele vakantielanden: Frankrijk, Spanje, Turkije, Oostenrijk, Italië, Marokko, Duitsland, Griekenland, Zwitserland en Nederland. Deze landen vormen de top 10 van de vakantielanden waar Mutas bijstand verleent. De overige 20% van de dossiers zijn gespreid over de hele wereld.
Vrijwel alle dringende medische kosten worden terugbetaald indien je vakantiebestemming gedekt is door de CM-reisbijstand. Per dossier en per rechthebbende geldt een franchise van 60 euro (25 euro voor leden met verhoogde tegemoetkoming). In de terugbetaling zit steeds een extra CM-tegemoetkoming.
Ambulance. Als u volgens een arts spoedeisende hulp nodig heeft, is het vervoer naar het ziekenhuis gratis. Meestal betaalt u zelf 10% van de vervoerskosten (met een minimum van 5 en een maximum van 10 euro, maar niet meer dan de werkelijke kosten). Dit bedrag wordt niet vergoed.
U moet zich in Duitsland voor ziektekosten verzekeren. U moet uw Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Bent u verplicht of vrijwillig verzekerd bij een Krankenkasse? Dan krijgt u zowel in Duitsland als in Nederland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen.
Vrije keuze arts en zorgverlener
In de Nederlandse wet is daarom opgenomen dat patiënten het recht hebben om zelf een hulpverlener te kiezen en eventueel van hulpverlener te veranderen. Dat houdt in dat de patiënt bijvoorbeeld voor een ander ziekenhuis mag kiezen voor het uitvoeren van een bepaalde operatie.
Wat houdt wachttijd in? Wachttijd houdt in dat u vanaf ingangsdatum van de aanvullende verzekering na een bepaalde periode recht heeft op vergoeding.
De maximale aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de zogenoemde 'Treeknorm'), bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek (onderzoek) 4 weken. Voor een behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.