Wanneer blauwe kaas in de koelkast wordt bewaard, kan hij een tijdje goed blijven. Controleer de houdbaarheidsdatum van je kaas--in de meeste gevallen blijft hij nog één tot twee weken na de datum goed. Dat betekent meestal dat hij drie tot vier weken in de koelkast goed blijft.
Uiteindelijk zal kaas, net als alle andere voedingsmiddelen, gaan schimmelen en bederven. Maar u kunt wel voorkomen dat er snel schimmel op uw kaas komt. En dat doet u door uw kazen goed te bewaren. Ongesneden kaas kan wel maanden, buiten de koelkast, worden gewaard.
Ruik aan de kaas; als hij een ammoniakachtige geur heeft, is hij waarschijnlijk bedorven. Kaas die is uitgedroogd of vreemd ruikt, is bedorven. Plakken kaas zijn vier dagen houdbaar in de koelkast en geraspte kaas twee dagen. Lang houdbare melk is buiten de koelkast meerdere maanden te bewaren.
Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas. Het gaat om een blauwgroene schimmel in een borstelachtige vorm. Bij de kazen zoals Camembert (Penicillium camemberti) groeit de schimmel aan de oppervlakte, wat bepalend is voor het uiterlijk van de korst.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Wanneer blauwe kaas in de koelkast wordt bewaard, kan hij een tijdje goed blijven. Controleer de houdbaarheidsdatum van je kaas--in de meeste gevallen blijft hij nog één tot twee weken na de datum goed. Dat betekent meestal dat hij drie tot vier weken in de koelkast goed blijft.
Bepaalde schimmels zijn in staat om gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Als je deze eet, kan dit leiden tot een voedselvergiftiging, wat dikwijls gepaard gaat met misselijkheid en diarree.
Over het algemeen is de schimmel niet in staat om zich snel te verspreiden wanneer het op harde kazen zit, zoals een stuk cheddar kaas, Parmezaanse kaas of Zwitserse kaas. In dit geval kun je de schimmel van de kaas snijden. Zorg er wel voor dat je minstens 2.5 centimeter extra wegsnijdt rondom de schimmelplek.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Om met de deur in huis te vallen: kaas invriezen is niet ideaal. Bij zachte kazen is het een no-go: bij het ontdooien worden deze kaasjes waterig en zijn ze lang niet meer zo smeuïg als voorheen. Harde kazen kun je wel invriezen wanneer je het in plakken snijdt of raspt.
Je kunt een bedorven kaas herkennen aan een sterke geur die in de buurt komt van ammoniak. Ruik je dit? Dan kun je hem beter weggooien. Ook wanneer de korst sterk verkleurd is of als er vreemde plekjes op zitten die er eerst niet op zaten kun je hem beter in de groencontainer deponeren.
Schimmelkaas is kaas die gedurende de fabricage bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een variëteit van de Penicillium en wit (Penicillium Candidum), groen of blauwachtig van kleur (Penicillium roqueforti).
Schimmel op andere producten is meestal niet de bedoeling, want het duidt op bederf. Je hebt iets dan te lang of niet op de juiste manier bewaard. Ook al lijkt er maar een gedeelte beschimmeld, schimmels kunnen onzichtbaar al door een heel potje jam verspreid zijn.
Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas. Wat is dat? Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.
Als je schimmel op je kaas ziet hoef je het niet meteen weg te gooien. Meestal gaan de sporen niet ver de diepte in op harde kaas, zoals Parmezaanse, Edammer of Goudse kaas. Je kunt het dus ruim wegsnijden, een paar centimeter diep en rondom de schimmelplekken, en de rest gewoon opeten (1, 4).
Sommige soorten schimmel kunnen zelfs herseninfecties en bloedvergiftiging veroorzaken. Of het nou om zwarte, bruine, groene, of roze schimmel gaat, de consensus onder experts is dat ze allen verwijderd zouden moeten worden. Alle zichtbare schimmel moet verwijderd worden, ongeacht de kleur of soort.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Specifieke gorgonzola recepten zijn er eigenlijk niet, maar er zijn wel heel veel recepten waarin deze kaas wordt verwerkt. Je kunt hierbij natuurlijk denken aan pasta, risotto of lasagne, maar vergeet ook vooral niet dat Italianen ook veel salade recepten hebben met deze blauwschimmel.
Maar kun je kaas ook invriezen? Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden.
Kaas. Ook kaas kun je beter niet in de vriezer doen. Als je kaas echt wilt invriezen dan kan dit alleen bij harde kazen zoals parmezaanse kaas, blauwe kaas of cheddar. Voor andere kazen zal de smaak en de structuur er niet beter op worden.
1 De witte puntjes in oude kaas smaken niet zout. Het zijn kristallen van kalkzouten en aminozuren die tijdens de rijping van de kaas zijn ontstaan. 2 De kazen worden enkele dagen in een pekelbad gezouten. Zout is nodig voor de stevigheid, de houdbaarheid en natuurlijk voor de smaak van de kaas.
Beschimmelde producten kunnen eetbaar zijn, maar ook giftig en zelfs dodelijk, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Sommige paddenstoelen zitten vol vergif en andere eten we gewoon, terwijl een paddenstoel een en al schimmel is. Blauwschimmelkaas eten we ook.
Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas.