Het duurt vaak lang voordat zwerfafval is afgebroken, zelfs natuurlijk afval zoals een bananenschil blijft lang bestaan. Sommige stoffen, zoals glas en plastic, breken zelfs helemaal niet af (plastic verbrokkelt wel in heel kleine stukjes, maar vergaat niet).
Hoe duurzaam is glas vergeleken met plastic? Glas is qua materiaal vele malen duurzamer dan plastic. Glas kan namelijk eindeloos worden gerecycled zonder kwaliteit te verliezen. Dit in tegenstelling tot plastic: pastic verpakkingen kunnen vaak slechts enkele keren gerecycled worden.
Glas blijkt milieu-onvriendelijker dan plastic
Per kg verpakking is eenmalig glas dus beter dan tetra. Maar voor 1 liter sap is er meer glas nodig dan tetra-verpakking: 700 gram versus 60 gram. Voor 1 liter sap is de ecologische voetafdruk van een glazen verpakking dus 0,56 gm² en van tetra-verpakking 0,2 gm².
2-6 maanden: Voor een bananenschil, iets wat misschien heel natuurlijk lijkt, heeft de natuur anderhalve maand nodig. Dit komt doordat de schil het taaie cellulose bevat. Langer doet de natuur over kartonnen drinkpakken, namelijk zo'n twee a drie maanden.
Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.
Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren. Gemiddeld is groente- en fruitafval in de natuur na een aantal maanden helemaal verdwenen.
Conclusie. Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat.
“Fruit hoort niet in de bosjes, daar komen namelijk insecten en ander ongedierte op af”, vertelt een medewerker van de gemeente. “Het is beter om het gewoon in de prullenbak te gooien, dan wordt het goed verwerkt.” Klare koek zou je zeggen.
Vaak duurt het lang voordat het afval afbreekt en uit het milieu verdwijnt. Sommige afvalsoorten breken zelfs helemaal niet af. Wist je dat een sigarettenpeuk minimaal 2 tot 12 jaar blijft liggen? En wat dacht je van een bananenschil: 1 jaar!
De laatste 30 jaar zijn glazen flessen en potjes een stuk lichter geworden. Daardoor zijn minder grondstoffen nodig en minder energie voor het transport. Het gewicht van glazen bierflesjes van 25 centiliter nam bijvoorbeeld af van 165 naar 133 gram. Maar bij veel flessen er is nog steeds winst te behalen.
Het zou wel een miljoen jaar duren voordat een fles van glas vergaan is, terwijl een plastic flesje al na tien jaar (!) verdwenen zou zijn. Alsof glas dus grote milieuschade oplevert en plastic na een tijdje probleemloos oplost.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik. Flessen met statiegeld - zoals plastic PET-flessen en bierflesjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen zonder statiegeld.
Plastic heeft glas vervangen omdat het goedkoper, lichter en minder breekbaar is. Toch zijn er vele redenen te benoemen om toch te kiezen voor glas. European Packaging Survey heeft in september 2010 een onderzoek door TNS laten doen naar de keuze van verpakkingsmaterialen van de consument.
Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.
papier en karton – half jaar. plastic zak – 10 tot 20 jaar. glazen fles – 1 miljoen jaar.
Een blikje dat in de natuur belandt, doet er maar liefst 50 jaar over om af te breken. Dat is dus een halve eeuw! Of de gemiddelde levensduur van een olifant.
Goed voor de groei
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
We denken vaak dat dit voor organisch afval, zoals klokhuizen en bananenschillen, wel meevalt. Het kan weinig kwaad, de natuur ruimt het uit zichzelf op. "Dat klopt", aldus Van Zutphen. "De snelheid waarmee de natuur afval afbreekt, verschilt wel aanzienlijk.
Ook een schil van een sinaasappel bevat veel cellulose, waardoor ook deze resten er tot wel 2 jaar over kunnen doen om helemaal te verdwijnen. Dat geldt in principe ook voor de schillen van andere citrusvruchten zoals citroenen, mandarijnen en grapefruit.
De bananenschil bevat namelijk natuurlijke werkstoffen die helpen tegen acné en veroudering van de huid. Heb je een droge huid? Dan helpen vitamine A en de mineralen de droogte tegengaan waardoor je huid gaat stralen.
En wist je trouwens dat bananenschillen ook heel goed zijn voor je rozen? Ze hebben veel kalium en dat is goed voor de grond en voor sterke rozen.