Antwoord. "Gipsgebonden materialen, zoals pleisters en platen, in het algemeen zijn niet duurzaam bestand tegen langdurige en hoge temperaturen (>60°C)," Weet Raf Dehaes van Knauf.
Eén deel chamotte op één deel gips geeft een hittebestendige vorm, geschikt voor het ingieten van glas en vloeibare metalen. Voor het voorbehandelen van moeilijke ondergronden zoals polystyreen, polyurethaanschuim en andere moelijk hechtende materialen.
De optimale omstandigheden zijn 18°C en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50% en 70%. Pas gipsplaten niet toe in ruimten waar de relatieve luchtvochtigheid langdurig hoger is dan 80%. Gipsplaten mogen daarnaast niet worden toegepast op plaatsen waar het warmer kan worden dan 49°C, zoals bij schoorstenen.
Hittebestendige stuc is een hoog temperatuurbestendige gladde beschermings-finish. Temperatuurbestendig tot 650 °C (1200 °F). Het wordt gebruikt voor muren, schoorsteenmantels en voor inbouwkachels en open haarden.
Brandveilig: pleister is een materiaal dat niet brandbaar is. Het materiaal werkt dan ook brandvertragend in je woning. Akoestiek: laat je de binnenkanten van de muren in je woning pleisteren, dan heeft dit een positief effect op de akoestiek in je woning. Dit geldt zeker voor nieuwbouwwoningen.
En temperatuur van rond de 20 graden Celsius is ideaal. Zorg er daarnaast voor dat je enkele ramen op een kier laat staan, zodat je de vochtige lucht kunt afvoeren. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat zich schimmel op je stucwerk vormt.
Gips is een mineraal en onbrandbaar bouwmateriaal. Bij brand wordt het vuur niet gevoed door brandbare materialen, of technisch gezegd: gips draagt niet bij aan de vuurbelasting van een gebouw.
Ga je de houtkachel vrijstaand in jouw woning of overkapping plaatsen? Dan is een wandplaat niet noodzakelijk. Houdt er wel rekening mee dat de afstand van de achterzijde en zijkanten minimaal 20 cm van een onbrandbare muur af moeten staan. Bij een brandbare muur moet dit minimaal 30 cm zijn.
Als er vocht in de muur zit, kan het stucwerk verzadigd raken met vocht.Als het stucwerk dan opdroogt, kan het uit elkaar vallen, loskomen of scheuren. Dit gebeurt omdat het stucwerk zijn hechting verliest.
Het toepassen van een hittebestendige plaat achter de houtkachel biedt de uitkomst. Ben je op zoek naar een hittebestendige plaat voor achter de kachel, kies dan voor de brandvrije plaat Promatect-H. Deze vuurvaste plaat is vanwege de samenstelling onbrandbaar.
Alle gipsplaten hebben goede brandwerende eigenschappen: bij verhitting verdampt het chemisch gebonden kristalwater. Zolang deze verdamping plaatsvindt, wordt er energie aan het vuur onttrokken, waardoor de temperatuur van de plaat constant blijft.
Brandwerende gipsplaten vertragen een brand, maar houden deze niet onbeperkt tegen. De brandwerende eigenschappen van een gipsplaat verschillen per product, maar de vertragingstijd bedraagt minimaal 30 minuten.
De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
Gipsplaten zijn niet alleen handig en fraai om wanden en plafonds af te werken. Gips is vooral een uitstekend materiaal om de brandveiligheid van gebouwen mee te vergroten.
U mag het gips niet verwarmen (bijvoorbeeld niet lang in de zon liggen en niet vlakbij een warme kachel houden).
Scheurvorming in nieuwbouwwoningen ontstaan doordat deze bij oplevering nog heel vochtig zijn en in de meeste gevallen heel snel warm worden gestookt. Hierdoor ontstaat er binnen een korte tijd een groot temperatuur verschil, waardoor de bouwconstructie te snel krimpt.
Stucen op hout is niet altijd aan te raden. Denk daarbij aan houtsoorten als OSB platen, multiplex, OGB platen en hardboard. De kans bestaat hierbij dat het stucwerk kan gaan afbrokkelen omdat het hout een werkend materiaal is.
U dient niet te veel, maar ook niet te weinig stucwerk aan te brengen. Hanteer daarom als minimale dikte stucwerk voor binnenwanden 5 mm. Hanteer aan de andere kant als maximale dikte stucwerk 25 mm voor binnenwanden en 15 mm voor plafonds.
Is de kachelpijp zichtbaar? Dan is het ten zeerste van belang om de juiste afstand aan te houden tussen de kachelpijp en de muur. Hiervoor adviseren wij altijd 20 cm. Met een afstand van 20 cm behoud je een veilige afstand van brandbare materialen en kan je gerust van je warme kachel genieten.
Wij raden af om de wand direct achter de kachel te behangen. Behangpapier is immers brandbaar en achter een kachel gebruik je voor de veiligheid best hittebestendige materialen, zoals ijzer, inox, aluminium, steen, tegels, enz.
Heeft u een muur met hout of gips? Er moet dan minimaal 40 centimeter afstand tussen de kachel en de muur zitten.
De brandwerendheid van de wanden is sterk afhankelijk van het aantal lagen en het type gipsplaten en kan variëren van 30 tot 120 minuten.
De meeste gips- en cementproducten van Knauf hebben brandklasse A1 of A2 en zijn daarmee (nagenoeg) onbrandbaar en veilig om toe te passen. Knauf adviseert over de opbouw van wandsystemen en oplossingen voor doorvoeren, aansluitingen en brandkleppen, zonder het verlies van brandwerendheid.
Gyproc RF gipskartonplaten worden toegepast voor brandwerende wanden en plafonds in de binnenafbouw, zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten. Geschikt voor constructies waarbij een onbrandbaar materiaal is vereist en/of constructies waarbij hoge eisen worden gesteld aan de brandwerendheid.