Als u vocht achter uw trommelvlies heeft, hoort u minder goed.De oorzaak van het vocht is dat de buis van Eustachius niet goed werkt door een infectie in de bovenste luchtwegen (zoals een neusverhoudheid). De buis van Eustachius is de verbinding tussen de keel en het oor.
Lijmoor - vocht achter het trommelvlies
De medische term is Otitis Media met Effusie. Vooral kinderen tussen de twee en zes jaar krijgen deze aandoening en vaak aan beide oren tegelijk. Maar ook volwassenen kunnen een loopoor krijgen. Een lijmoor geeft meestal een wat drukkend gevoel, maar geen pijnlijke klachten.
Vooral rond de leeftijd van 1 jaar. Omdat het zo vaak voorkomt kan het gezien worden als een normale lichaamsreactie bij kinderen. Het gaat dan ook bijna altijd vanzelf over.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.
Pomp dan met de palm van uw hand op het oor. Ook het maken van kauwende bewegingen of flink gapen kan het water uit het oor doen stromen. Door op het oor te gaan liggen, kan het water er ook makkelijker uit. Sommige mensen trekken wat aan de oorlel om de gehoorgang iets wijder te maken.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.
Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren. dof of verstopt gevoel in het oor. drukgevoelens in het oor of hoofd.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Hoe lang een verstopte buis van Eustachius duurt, hangt af van de oorzaak. Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Een drukgevoel in het oor kan veroorzaakt worden door: een acute middenoorontsteking: het vocht in het middenoor drukt tegen het trommelvlies en geeft een drukgevoel en pijn. een probleem met de buis van Eustachius (vb. door een verkoudheid): deze 'tunnel' verbindt de neusholte met het middenoor.
Een ingetrokken trommelvlies kunt u herkennen aan een verminderd gehoor. Naast gehoorverlies zijn er meestal geen andere klachten waarneembaar. Pas als de intrekking zich verder uitbreidt, kunnen ook andere klachten ontstaan. Denk aan een loopoor of het begin van een oorontsteking.
Houd uw hoofd opzij of ga even op uw zij liggen. Laat een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor vallen. Blijf even zo zitten of liggen. De druppels hebben dan de tijd om in de gehoorgang te gaan.
Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor waardoor het trommelvlies naar binnen getrokken worden. Dit kan klachten geven van een druk op het oor, oorpijn, een propgevoel in het oor, een verminderd gehoor of een krakend geluid bij slikken of gapen.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Meestal heeft u geen oorpijn na de behandeling. Pijnstilling is dan ook zelden nodig. Direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen. Het kan voorkomen dat er na de behandeling een loopoor ontstaat.
Hinkelend krijg je vastzittend water uit je oor
Het klinkt idioot, maar werkt echt: Draai uw hoofd zo, dat het oor met water erin naar beneden wijst. Trek uw oorlel voorzichtig wat omlaag en hinkel vervolgens op één been. Het maakt niet uit welk been. Ga hiermee door tot u het water uit uw oor voelt lopen.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Vanaf de ingang dus ongeveer 2,5 cm diep.
Conclusie. Fabel. Het 'klaren' van de oren bij het stijgen of landen is ongevaarlijk en vaak zelfs de enige manier om de druk en pijn op de oren te verminderen.