Vraag 1: Kan ieder vloerverwarmingssysteem koelen? Dit is helaas niet het geval. Een standaard vloerverwarming is aangesloten op de cv-ketel. Om te koelen is een vloeistoftemperatuur nodig die ligt ónder de omgevingstemperatuur.
Koelen met vloerverwarming is alleen mogelijk als je die combineert met een omkeerbare warmtepomp. Dat is een warmtepomp die het water in het circuit van je vloerverwarming zowel kan verwarmen als koelen. Het is dus belangrijk om hierop te letten bij de keuze van een warmtepomp.
Lucht/water-warmtepomp
Deze soort warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en geeft dit af aan water. Dit maakt het mogelijk om ruimtes te verwarmen en koelen met watergedragen vloerverwarming. Bij koelen stroomt het koude water door de vloerverwarmingsbuizen, waardoor de ruimtes afkoelen.
Vloerkoeling werkt met hetzelfde systeem als vloerverwarming. Het verschil is de temperatuur van het water. Bij vloerwarming is dat rond de 35 graden Celsius, bij vloerkoeling loopt water van minimaal 17 graden door de buizen in de vloer. Deze 17 graden is minimaal om condens op uw vloer te voorkomen.
Op welke temperatuur moet elektrische vloerverwarming zijn? Elektrische systemen werken gemiddeld bij ongeveer 25-31 ° C. Maar het hangt gedeeltelijk af van het type vloer dat u er bovenop wilt hebben – zoals tapijt of laminaat – en hoe de vloer eronder is.
Het is eenvoudig aan te leggen, uw ruimtes worden gelijkmatig verwarmd, het is veilig en u heeft minder stofverspreiding. Tot slot is het ook nog eens zuinig. Dit komt omdat de aanschaf- en onderhoudskosten niet hoog zijn en u de hoogte van de verbruikskosten geheel zelf in handen heeft.
Bij gemiddeld winterweer (Tussen 2°C en 7°C) verbruik je ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per m². Bij koud winterweer (van -3°C tot 2°C) verbruik je 0,075 en 0,09 kWh per m². Ten slotte is er ook nog erg koud winterweer waar je 0,09 en 0,12 kWh per m² zal verbruiken.
Vloerkoeling werkt omgekeerd als vloerverwarming. Het leidingensysteem in de vloerconstructie wordt gevuld met water met een minimumtemperatuur van 18°C. Tijdens warme periodes van het jaar kan, indien gewenst, de vloer hierdoor worden gekoeld. Het enigszins koele water zorgt voor een afkoeling van de vloerconstructie.
De pomp van de vloerverwarming pompt het water rond. De verdeler (van de vloerverwarming) zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld. Het warme (of koude water in de zomer) gaat door de buizen die in de vloer zijn ingefreest. Het water circuleert zodat het water altijd op de gewenste temperatuur wordt ...
Voordelen vloerkoeling
Het systeem kan dus, in tegenstelling tot een airco, duurzamer en energiezuiniger koelen tot gemiddeld 18 graden. Waar een airco zorgt voor koude zones in het huis, kan vloerkoeling zorgen voor een algeheel comfortabel binnenklimaat.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
De kostprijs van elektrische vloerverwarming is afhankelijk van het aantal vierkante meters. Voor een set van 5m² elektrische matten betaal je ongeveer 275 tot 325 euro. Dit is inclusief klokthermostaat. De vloermatten hebben in de regel een vermogen van 160 watt per vierkante meter.
Koelen met vloerverwarming is mogelijk door koud water door de vloerverwarmingsslangen te laten stromen, waardoor de vloer de ruimte afkoelt. Dit wordt ook wel topkoeling genoemd. Dit houdt in dat de 'toppen' van de warmte binnentemperaturen worden afgevlakt.
Een grond-water warmtepomp kan niet alleen warmte, maar ook koelte aan de aardbodem onttrekken. Bij het begin van de zomer bedraagt die temperatuur ongeveer 12 graden. Zo kan deze warmtepomp water van ongeveer 15 à 18 graden door je leidingen pompen om zo je woning af te koelen.
Dunne laag water over platen
De platen worden inwendig gekoeld met een koudedrager zoals glycol, of door een verdampend koudemiddel, en hebben hierdoor een lage oppervlaktetemperatuur. Door het grote oppervlak en de dunne laag kan het water afkoelen tot vlak bij het vriespunt.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
PVC vloeren kunnen verlijmd worden op een vloer met vloerkoeling en zelfs een klik PVC vloer behoort tot de mogelijkheden. Ook cementgebonden en polyethyleen gietvloeren, keramische tegels, natuursteen en vinyl vloeren kunnen ook prima in combinatie met vloerkoeling.
Beton, gietvloeren en stenen tegels zijn het best te combineren met vloerverwarming. Door de lage warmteweerstand en de hoge geleidbaarheid van het materiaal wordt de warmte goed opgenomen en vervolgens zonder weerstand doorgegeven aan de ruimte erboven.
Koelen met vloerverwarming: hoe werkt het? Bij vloerkoeling spreken we over een “hoge watertemperatuurkoeling”. Je stuurt water met een temperatuur net boven het dauwpunt door de buizen, anders veroorzaak je massale condensatie op je vloer en dat wil je niet. Rond dat dauwpunt heb je geen last van condensatie.
Het is een bekend nadeel van elektrische verwarming: het hoge energieverbruik. Door het hoge verbruik en de hoge prijs van elektriciteit (inclusief die vervelende taksen …) betaal je makkelijk twee tot drie keer zo veel per jaar! Bovendien krijg je hierdoor een grotere ecologische voetafdruk.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
U kunt kiezen voor een vloerverwarmingsinstallatie die werkt met warm water op met elektriciteit. Een watergedragen installatie is doorgaans duurder, maar het verbruik is zuiniger. Elektrische vloerverwarming is doorgaans goedkoper in aanschaf, maar is minder zuinig.